1 (edytowany przez Arek1980 2014-03-05 11:13:13)

Temat: Wyjaśnienie czy uzupełnienie czy zostawić w spokoju - kilka pytań

Witam.
Raz na zawsze chcę sobie wyjaśnić kilka prostych kwestii, żeby za każdym razem nie zastanawiać się, którą procedurę zastosować. Oto przykłady

1. Wykaz RB - brakuje RB w wymaganym zakresie przez Z.
-> od razu 26.3 ?

2. Wykaz RB - W podał kilka RB, warunki udziału spełnia już w dwóch RB. W pozostałych coś nie gra, np. nie pokazano osobno kwoty za wykonanie sieci i węzłów (a Z potrzebuje tych informacji do oceny spełniania warunku)
-> spełnił warunki w innych RB więc zostawiamy  ?

3. Wykaz RB - w tabeli W miał podać kwoty brutto. W referencjach podano netto. W przeliczył. okazuje się, że zamiast np. 3 450 320,00 zł brutto podał w wykazie 3 450 230,00 zł.
-> uważam, że nie ma sensu wzywać do wyjaśnień a tym bardziej do uzupełnienia (poprawy) dokumentu. wystarczy poprawić jako oczywistą omyłkę rachunkową ?

4. W niepotrzebnie załączył uprawnienia osób + przynależność do Izby. Nie załączył jednak oświadczenia o tym, że wskazane osoby posiadają wymagane uprawnienia.
-> pomimo, że z dokumentów wynika że posiadają upr. należy zastosować 26.3 i wezwać do uzupełnienia ?

5. Wykaz osób - po zliczeniu doświadczenia okazuje się, że jest ono niewystarczające.
-> od razu stosujemy 26.3 i wzywamy do uzupełnienia wykazu, ponieważ z przedstawionego nie wynika spełnianie warunku udziału w postępowaniu ?

6. Wykonawca korzysta z art.26 2b. Przedstawia standardowe zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępniania zasobów. Zamawiający żądał załączenia dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia również dla podmiotu trzeciego, jeśli będzie brał on udział w realizacji zamówienia. (zgodnie z Rozporządzeniem).
Wykonawca nie załączył dokumentów.
-> wezwać najpierw do wyjaśnień czy podmiot trzeci będzie brał udział w realizacji. jeśli odpowiedź będzie na TAK, to zastosować 26.3 i wezwać do uzupełnienia tych dokumentów (krs, zus, us, krk, oświadczenie) ?
-> jeśli odpowie NIE to ie musi załączać w/w dokumentów ? to w takim razie skąd mam widzieć, że zobowiązanie zostało podpisane prze osoby umocowane do reprezentacji ?
-> czy udostępnienie zasobów traktuje się tak samo zarówno dla wiedzy i doświadczenia, osób oraz zdolności finansowych ? Chodzi mi o to, że wiedzę i doświadczenie można (niestety) udostępnić ale nie brać udziału w realizacji. Jak to jest z osobami ? Można dać swoich ludzi i nie brać udziału lub dać ludzi i brać ? A jak ze zdolnością finansową? Da się użyczyć jej bez brania udziału w realizacji ?

7. Formularz ofertowy - kilkanaście pozycji (netto, vat, brutto). Sumy końcowe nie zgadzają się o grosze. Zamawiający stwierdza, że W sumował np. w Excelu, nie zaokrąglając każdej pozycji do 2 miejsc. Program pokazywał  tylko 2 miejsca, ale ukryte miał np do 4 miejsc po przecinku, i dokonał zaokrąglenia dopiero na końcu po zsumowaniu.
-> poprawić jako oczywista omyłkę rachunkową

8. W przypadku Spółki cywilnej (2 osoby) Wykonawca ma załączyć zaświadczenie z US i ZUS zarówno dla Spółki jak i dla tych dwóch osób ?

9. Wykonawca oświadczenie o spełnianiu warunków i o braku podstaw do wykluczenia przygotował na drukach z poprzedniego przetargu, gdzie widniał poprzedni Dzienni Ustaw (2010 nr 113, poz. 759 z późn. zm).
W przygotowanym wzorach dokumentów przez Z było prawidłowo (2013, poz. 907 z późn. zm.)
-> zostawić, nie ma to znaczenia, gdyż  w tym zakresie nie było żadnych zmian
-> ze względu na wygaśnięcie tamtego aktu, należy wezwać do uzupełniania z 26.3 ?

Będę wdzięczny za pomoc.

2

Odp: Wyjaśnienie czy uzupełnienie czy zostawić w spokoju - kilka pytań

1. Uzupełnienie
2. Zostawiacie
3. Referencje nie muszą potwierdzać wartości
4. Tak wezwać do uzupełnienia
5. j.w
6. Wyjaśnienia, następnie ewentualne wezwanie do uzupełnienia
7. Jako rachunkową
8. ZUS dla spółki jeżeli zatrudnia pracowników
9. Dziennik ustaw - zostawił bym w spokoju.

3

1. Tak
2. Tak
3. Po prostu zostawić w spokoju. To nie jest omyłka rachunkowa.
4.Jezeli w treści samego wykazu osób nie ma de facto oświadczenia (bo nieraz jest to zawarte w formule "przedstawiam wykaz osób i oświadczam, że posiadają one uprawnienia) to trzeba wezwać. Fakt załączenia dodatkowych dokumentów nie zwalnia Wykonawcy z obowiazku przedłożenia dokumentów wymaganych w ogłoszeniu o zamówieniu. radzę jednak sprawdzić treść wykazu. Często jest to połączone wykaz+oświadczenie.
5.Tak:
a. w brakującym zakresie, jeżeli warunek brzmiał wykonał co najmniej X robót na łączna wartość.
b. nowy wykaz jeżeli warunek brzmiał X robót, każda o wartości co najmniej.
7. sprawdź w SIWZ sposób obliczenia ceny i oblicz po cenach z oferty. Jeżeli jest różnica popraw jako omyłkę rachunkową.
W Excelu jest tak, że wyświetlają się 2 cyferki po przecinku, ale formuły liczone są dla wszystkich miejsc po przecinku. W podsumowaniu może to dać różnicę właśnie paru groszy które sumują się po dodaniu wszystkich ukrych tysięcznych i dalszych.
8. US dla każdego osobno i na spółkę. ZUS dla każdego wspólnika. Jeżeli spółka zatrudnia pracowników to ZUS na spółkę. Trzeba wyjaśniać u Wykonawcy. Jeżeli jest myślący to sam przedłoży oświadczenie lub stosowne zaświadczenie z ZUS, że nie jest zarejestrowany jako płatnik składek, bo nie ma ich za kogo opłacać.
9. To nie ma znaczenia.

pominąłem punkt 6. Muszę się zastanowić.

4 (edytowany przez Arek1980 2014-03-05 13:55:32)

Dzięki Panowie:)

To w takim razie dopytam:
3. Wiem, że nie muszą potwierdzać wartości, ale jeśli już potwierdzają to dla mnie bardziej prawdopodobne jest że dobrą wartością jest ta podana w referencjach niż ta w wykazie robót.
W związku z tym nie powinienem w takim razie wezwać do wyjaśnień, która jest prawidłowa? Tylko pewnie jak W napisze, że ta w referencjach to wtedy będę musiał go wezwać do uzupełnienia wykazu o poprawną wartość, a trochę mi szkoda czasu na wyjaśnienie+uzupełnienie.

7. sebek: jest dokładnie tak jak piszesz. Dlatego ja sprawdzając oferty robię sobie formułę w excelu, że ma po wyliczeniu vat i brutto dla każdej składowej zaokrąglić ją do 2 miejsc po przecinku. Wtedy dalsze działania odbywają się tak jakbym dodawał na kalkulatorze, bez żadnych ukrytych dodatkowych cyferek na kolejnych miejscach po przecinku. W na to nie wpadli widocznie i stad te oczywiste pomyłki.

Sebek: 6 jest najtrudniejsza :-)
Powinni zmienić ustawę w tym zakresie.
Mam najtańszą ofertę na jedną z części: Wykonawca pożyczył wszystkie referencje, wszystkie osoby i zdolność finansową, od różnych podmiotów.

Fajnie dać szansę nowym firmom, ale ja już się boję o realizację kontraktu.
A narzędzi żeby zweryfikować taka firmę i ewentualnie wykluczyć nie widzę.
Jedyne co mogę zrobić to opisane w pkt. 6 przeze mnie.

A właśnie. Jak miałoby wyglądać takie ewentualne wezwanie do wyjaśnień:
"Na podstawie art.26 ust.4 wzywamy do wyjaśnień dot. sposobu wykorzystania zasobów podmiotu trzeciego, o których mowa w zobowiązaniu ......"
Takie coś wystarczy? Pytanie co mieliby napisać w przypadku zdolności finansowej...

I może głupie pytanie: pisemne zobowiązanie z art.26 ust 2b "łapie" się pod dokumenty, które podlegają uzupełnieniu lub wyjaśnianiu?

Nowe pytanie, nr 10:
Wykonawca przedstawił zobowiązanie podmiotu trzeciego, że w przypadku wygrania przetargu przez W zobowiązują się oddać zasoby na okres korzystania z nich w trakcie realizacji zamówienia.
Nie napisali o jakie zasoby chodzi smile
W wykazie RB dali 2 roboty od tego podmiotu. Wystarczy to czy mam pisać o wyjaśnienie lub od razu uzupełnienie zobowiązania o prawidłowe ze wskazaniem o jakie zasoby chodzi ?

5

10. Z rozporządzenia w sprawie dokumentów par.1 ust.6 pkt.2:

Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, zamawiający, W CELU oceny, czy wykonawca będzie dysponował zasobami innych podmiotów w stopniu niezbędnym dla należytego wykonania zamówienia oraz oceny, czy stosunek łączący wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów, MOŻE żądać:
(...)

2) dokumentów dotyczących w szczególności:
        a) zakresu dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu,
        b) sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia,
        c) charakteru stosunku, jaki będzie łączył wykonawcę z innym podmiotem,
        d) zakresu i okresu udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia.

Jeżeli w SIWZ jest to żądane, to Wykonawca zobligowany jest przedłożyć takie zobowiązanie, z którego to wszystko jednoznacznie wynika. Brak któregokolwiek elementu powoduje, że zobowiązanie jest wadliwe.

Poza tym nie ma czegoś takiego jak warunkowe zobowiązanie do oddania swoich zasobów. Takie coś jest tylko w małżeństwie w stylu "dam Ci jeśli pozmywasz za mnie" a nie w zamówieniach smile.
Podmiot trzeci nie może uzależniać oddania swoich zasobów od wygrania przez Wykonawcę zamówienia publicznego. Jeżeli jest jednak tak, że Wykonawca samodzielnie spełnił warunek swoimi robotami, a te dołączył dodatkowo, to nie musi wykazywać elementów, o których mowa w rozporządzeniu.

6

Sebek, nie miałem w SIWZ tego żądania. Miałem to z rozporządzenia ale par. 3 ust.4, a więc:
Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów
wymienionych w ust. 1?3.

Wykonawca samodzielnie nie spełnia warunku udziału, spełnia tylko z pożyczonymi referencjami.
Domyślać się mogę że o wiedzę i doświadczenie chodzi w zobowiązaniu, ale chyba nie mam się domyślać tylko należy wezwać Wykonawcę do złożenia prawidłowego zobowiązania ?

pytanie 11:
TSO  20 luty
W złożył ośw o niepodleganiu wykluczeniu z datą  8 styczeń 2014 (pewnie miało być luty).
Problem w tym, że ofertę podpisywał Pełnomocnik, któremu udzielono pełnomocnictwa 13 lutego 2014.
Na innych dokumentach np. kopiach potwierdzanych za zgodność nie ma daty kiedy to potwierdza, ale na tym oświadczeniu data jest i jest wcześniejsza niż data pełnomocnictwa.
Wadliwe oświadczenie i do uzupełnienia?

7

6,10.
Należy wezwać, jeśli nie wynika to z treści zobowiązania. W wezwaniu trzeba się odnieść do zasadniczego brzmienia przepisu art 26 ust.2b. Minimalny zakres informacji zawarty w zobowiązaniu powinien zawierać:
-wskazanie konkretnego Zamawiającego i postępowania;
-bezwarunkowe zobowiązanie się do oddania swoich zasobów na czas realizacji zamówienia;
-określenie charakteru i zakresu tych zasobów (wiedza i doświadczenie, zdolność finansowa, potencjał techniczny) oraz sposobu ich przekazania (doradztwo, użyczenie osób itp.).
Winno być złożone w formie pisemnej.

W świetle orzecznictwa nic nie stoi na przeszkodzie, by prosić Wykonawcę o przedłożenie dokumentu potwierdzającego umocowanie przedstawiciela podmiotu trzeciego do reprezentowania i składania oświadczeń woli w imieniu tego podmiotu. Faktem jest, że żądanie to wykracza poza zakres art. 26 ust.4 jednak nie ma przeszkód do tego, aby prosić (a nie żądać) Wykonawcę o przedłożenie takiego dokumentu. Nie musi być to aktualny odpis z KRS lub CEIDG. Może być pełnomocnictwo, uchwała wspólników, uchwała zarządu i inny dokument przedstawiający aktualny stan faktyczny.

W przypadku 6. wezwij do wyjaśnienia a wynikowo do uzupełnienia. W przypadku 10 wezwij do uzupełnienia ponieważ i tak wszelkie oświadczenia Wykonawcy będą de facto uzupełnieniem (zawierać będą nowe elementy, których pierwotnie nie było).

W zakresie 11. wezwij do uzupełnienia.

8 (edytowany przez Arek1980 2014-03-06 07:25:23)

Witam z rana smile
Dzięki za rady.

Ale dalej mam pewne wątpliwości:
- piszesz, że zobowiązanie powinno zawierać m.in. sposób przekazania zasobów. Szczerze mówiąc nie widzę tego w treści art.26 2b a właśnie w rozporządzeniu par.1 ust.6 pkt.2, których to wymagań NIE ZAŻĄDAŁEM w SIWZ

- co do dalszej części to w sumie gdy W nie jest zobowiązany (w przypadku gdy podmiot trzeci nie będzie brał udział w realizacji) przedstawić dokumentów dot. podmiotu trzeciego, to umocowanie do podpisania zobowiązania mogę sobie sam sprawdzić czy to w krs czy CEIDG

- co do pytania 11 w dalszej części oferty okazało się że wszystkie załączniki przygotowane przez Wykonawcę (wykaz RB, wykaz osób, dwa oświadczenia są z datą sprzed daty udzielenia pełnomocnictwa). Czyli wszystkie do uzupełnienia? (pół oferty, ehh). Mają szczęście, że formularz ofertowy mają z dobrą datą, bo tego by się już chyba nie dało uratować.

- czy możesz/możecie doradzić w pozostałych sprawach ujętych w #4

Dzięki

edit.
12. Wykonawca złożył ofertę na 1 część (z trzech) a w wadium wpisał dwie części:)
Należy uznać, ale ciekawy przypadek smile

13. W wykazie osób wskazał podstawę dysponowania osobą Z jako umowa zlecenie, a jednocześnie napisał, że osoba jest zatrudniona w firmie Y (firma Y też składała ofertę).
Czy należy to uznać czy tu jednak powinno być zobowiązanie podmiotu trzeciego (Y) do oddania zasobów ?

9

Czy ktoś jeszcze coś doradzi ?

10

1. wezwać do uzupełnienia
2. jest OK, nie wzywać do uzupełnienia
3. jest OK, nie poprawiać, zostawić jak jest
4. wezwać do uzupełnienia
5. wezwać do uzupełnienia
6. jeśli wykonawca wskazał w ofercie, że dane części powierzy podwykonawcy to wezwałabym do wyjaśnienia i w zależności jaka będzie odpowiedź wykonawcy ustosunkować się do niej
7. poprawić jako oczywistą omyłkę rachunkową
8.  ZUS każdego wspólnika (spółki jeżeli zatrudnia pracowników) US na spółkę i każdego wspólnika
9. Nie ma znaczenia. Zostawić tak jak jest

11

Dzięki bardzo eva.
Jęśli możesz to przedstaw swoje zdanie co do pytań.

1. TSO - 20 luty
  Ofertę podpisuje pełnomocnik, pełnomocnictwo z dnia 18 luty
   Oświadczenie o spełnianiu warunków, o braku podstaw do wykluczenia, wykaz robót, wykaz osób podpisane z datą 18 styczeń.
-> wezwać do uzupełnienia wszystkich tych dokumentów, ponieważ są wadliwe (brak umocowania do podpisania) ?
Jeśli tak z jaka datą maja je dać? Jeśli dadzą z datą 18 luty to w sumie wystawia je teraz jakby wstecz, jeśli dadzą je z data marcową to nie będzie z nich wynikać, że spełniali warunki na dzień TSO. Jak to ma wyglądać ?

2. W kilku ofertach mam zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia zasobów, w treści wyraźne wskazane na potrzeby jakiego postępowania, itp.
Ale zobowiązanie nie ma daty. Zostawić ?