1 (edytowany przez Grażka 2014-03-05 14:03:42)

Temat: Omyłki rachunkowe

Witam! Zamawiający odrzuci ofertę Wykonawcy na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 2 ustawy Pzp, ponieważ Wykonawca sporządził kosztorys ofertowy w sposób odmienny niż określają to postanowienia SIWZ. Ponadto Zamawiający wymagał by ceny jednostkowe w kosztorysie ofertowym były podane w brutto,  Wykonawca podaje ceny w netto. W sytuacji, gdy oferta podlega odrzuceniu, czy muszę poprawiać każdą pozycję kosztorysu tj. cenę jednostkową i wartość na kwoty brutto na podst. art. 87 ust. 2 pkt.3 ustawy Pzp? Dzięki

2

Odp: Omyłki rachunkowe

A tak z ciekawości jakie mieliście wymogi dotyczące kosztorysu ofertowego? Pierwszy raz spotykam się z sytuacją gdy zamawiajacy żąda aby cały kosztorys był w wartościach brutto (ceny jednostkowe).

3 (edytowany przez jarosław 2014-03-05 19:58:41)

Jeżeli są to oczywiste omyłki r. to należy je poprawić. Może się okazać po tych poprawkach że odrzucasz ofertę najkorzystniejszą.

4

A jaki jest rodzaj wynagrodzenia kosztorysowy czy ryczałtowy. Ponieważ w przypadku tego drugiego to oferta nie podlega odrzuceniu.
Omyłki tak czy siak trzeba poprawić. W przeciwieństwie do art. 26 ust.3 ustawy, w art. 87 ust.2 nie ma wskazania, że można zaniechać czynności w przypadku odrzucenia oferty lub unieważnienia postępowania.

5

sebek napisał/a:

A jaki jest rodzaj wynagrodzenia kosztorysowy czy ryczałtowy. Ponieważ w przypadku tego drugiego to oferta nie podlega odrzuceniu.
Omyłki tak czy siak trzeba poprawić. W przeciwieństwie do art. 26 ust.3 ustawy, w art. 87 ust.2 nie ma wskazania, że można zaniechać czynności w przypadku odrzucenia oferty lub unieważnienia postępowania.

Nie zawsze ma to znaczenie nawet przy ryczałcie można odrzucić w uzasadnionych przypadkach. To zależy od tego jakie znaczenie ma kosztorys w tym postępowaniu dla zamawiacza. Należy traktować indywidualnie każde postępowanie a nie tylko sugerować się słowem RYCZAŁT.

6 (edytowany przez bipi 2014-03-06 08:06:33)

nina napisał/a:

Należy traktować indywidualnie każde postępowanie a nie tylko sugerować się słowem RYCZAŁT.

Zgoda - każde postępowanie indywidualnie ale...

nina napisał/a:

Nie zawsze ma to znaczenie nawet przy ryczałcie można odrzucić w uzasadnionych przypadkach. To zależy od tego jakie znaczenie ma kosztorys w tym postępowaniu dla zamawiacza.

Brak zgody - Co do zasady jeśli jest ryczałt to nie żądamy kosztorysów - niech to wejdzie w krew. Prawdę mówiąc ja nie widzę konieczności żądania kosztorysów do oferty przy wynagrodzeniu ryczałtowym. Jeśli już, to żądam do umowy.

7

Tak, tylko przed podpisaniem umowy, jak to było w ostatnich latach ze względu na dofinansowanie z UE, przy sprawdzaniu postępowania żądali kosztorysów nie zwracając uwagi że to ryczałt.

8

Ja bym tak łatwo nie odrzucała, najpierw wezwij do poprawy.

9

Marcel napisał/a:

Tak, tylko przed podpisaniem umowy, jak to było w ostatnich latach ze względu na dofinansowanie z UE, przy sprawdzaniu postępowania żądali kosztorysów nie zwracając uwagi że to ryczałt.

Sprawdzali mi kilka postępowań dofinansowanych z UE i nic nie żądali.

10

Kurcze, przy moich postępowaniach zawsze.

11

bipi napisał/a:
nina napisał/a:

Należy traktować indywidualnie każde postępowanie a nie tylko sugerować się słowem RYCZAŁT.

Zgoda - każde postępowanie indywidualnie ale...

nina napisał/a:

Nie zawsze ma to znaczenie nawet przy ryczałcie można odrzucić w uzasadnionych przypadkach. To zależy od tego jakie znaczenie ma kosztorys w tym postępowaniu dla zamawiacza.

Brak zgody - Co do zasady jeśli jest ryczałt to nie żądamy kosztorysów - niech to wejdzie w krew. Prawdę mówiąc ja nie widzę konieczności żądania kosztorysów do oferty przy wynagrodzeniu ryczałtowym. Jeśli już, to żądam do umowy.

Zgoda ale wielu zamawiaczy żąda bo są .? jacy są nadają im charakter "pomocniczy" a wycena oparta jest na tych kosztorysach jak i rozliczenie smile więc dlatego piszę, że użycie słowa ryczałt nie oznacza, że nim jest. Tak samo kosztorys w takim wypadku należy zweryfikować bo stanowi podstawę obliczenia ceni (tak chce zamawiający) się z tym spotykam i wiem że są w czarnej d.......... . Jak przychodzi kontrola.

12

bipi napisał/a:
Marcel napisał/a:

Sprawdzali mi kilka postępowań dofinansowanych z UE i nic nie żądali.

Bo miałeś ryczałt 632 KC. A nie wymyślony przez zamawiacza. Dlatego najpierw trzeba zweryfikować SIWZ. Ja osobiście żądam kosztorysów po podpisaniu umowy jak już po coś są mi potrzebne.

13

Ja żądam przed zawarciem umowy kosztorysów i niekiedy harmonogramów.

14

W przedmiotowym postępowaniu wynagrodzenie jest kosztorysowe. Zamawiający w SIWZ  wymagał by kosztorys ofertowy został sporządzony wg następujących zasad:
1) Kosztorys ofertowy należy sporządzić metodą kalkulacji uproszczonej,
2)    Wartość poszczególnych pozycji kosztorysowych należy obliczyć jako iloczyn jednostek przedmiarowych i cen jednostkowych brutto zaproponowanych przez Wykonawcę. Wartość kosztorysową brutto należy obliczyć jako sumę wartości poszczególnych pozycji kosztorysowych,
3)      Wszystkie pozycje wyszczególnione w przedmiarze robót muszą być wycenione przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym. Wykonawca poda cenę jednostkową brutto i wartość brutto każdej pozycji przedmiaru,
4)      Ceny jednostkowe przyjmowane do kalkulacji muszą uwzględniać podatek od towarów i usług (VAT). Wykonawca przedkłada kosztorys szczegółowy, podaje KNNR i składniki cenotwórcze. Czy w tej sytuacji mogę brać pod uwagę poszczególne składniki cenotwórcze i poprawiać zaistniałe omyłki tj. w jednej pozycji brakuje wyceny montażu  słupa ale cena tego montażu wynika z innej pozycji. Ponadto podany KNNR nie zawiera wszystkich elementów pozycji przedmiarowej. Co w tej sytuacji mam zrobić. Może ktoś z was ma jakiś wyrok na tę okoliczność. Dzięki

15

Jeśli brakujące elementy można wycenić na podstawie innych pozycji to spokojnie poprawiaj. Są wyroki na to nie mam pod ręką ale są.