Temat: referencje w postaci faktury?
Witam,
Wykonawca na potwierdzenie wykonania usługi dołączył mi fakturę+ potwierdzenie opłaty tej faktury. Czy uznać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Wykonawca na potwierdzenie wykonania usługi dołączył mi fakturę+ potwierdzenie opłaty tej faktury. Czy uznać?
Takim dokumentem nie może być faktura czy dowód zapłaty, które - co do zasady - stanowią dowód, że zamówienie zostało wykonane, lecz nie potwierdzają jego należytego wykonania, chyba że zawierają w swojej treści sformułowania jednoznacznie stanowiące dowód prawidłowej realizacji zamówienia. Potwierdza to wyrok KIO z 28 czerwca 2010 r. (sygn. akt 1083/10, 1085/10): ?Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Izby, fakt wykonania usługi nie zawsze musi wiązać się z jej należytym wykonaniem, o czym chociażby świadczy instytucja kar umownych za nienależyte wykonanie zamówienia. Zatem polecenie przelewu, a tym bardziej faktura VAT nie mogą zostać uznane za dokument potwierdzający należyte wykonanie umowy, jeżeli nie zawiera w swej treści sformułowania, które jednoznacznie to potwierdza?.
Podobną sentencję znajdziemy też w wyroku KIO z 7 kwietnia 2011 r. (sygn. akt 650/11): ?Istotne jest, czy zawierają (faktury) w swej treści sformułowanie, które jednoznacznie potwierdza należyte wykonanie lub wykonywanie zamówienia. Przy czym nie musi być to dosłowne użycie sformułowań zawartych w rozporządzeniu w sprawie dokumentów. Niejednokrotnie, choć nie zawsze, konieczne jest przedłożenie w ramach wyjaśnień umów, które były podstawą wykonania zamówienia i dokonania zapłaty?.
ale czy na pewno wystarczą umowy dołączone do faktury?
myślę że właściwsze będzie protokół odbioru
Najważniejsze jest aby dokument (bez względu na to jaką nazwę nosi) potwierdzał czy roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.
przepraszam Marcel, jeżeli chodzi o moeje powyższe odpowiedzi-przecież Ty zacytowałeś wyrok 650/11 mówiący o dołączeniu umów
a jeszcze pytanko czy uznać jak dołączy swoje własne oświadczenie do opłaconej faktury , że wykonał należycie
Sama faktura z potwierdzeniem wpływu środków finansowych na rachunek Wykonawcy nie jest dowodem należytego wykonania umowy, gdyż:
a. może nie uwzględniać całego należnego Wykonawcy wynagrodzenia umownego (faktura cząstkowa)
b. może przedstawiać wartość umowy pomniejszoną o wartość kar umownych.
Natomiast ww. dokumenty połączone z kopią umowy lub protokołem odbioru bez uwag jak najbardziej czyni zadość żądaniom zamawiającego.
a gdy do opłaconej faktury dołączy mi własne oświadczenie, ze usługi wykonał nalezycie to uznać?
To jest oświadczenie nie poświadczenie a takie być powinno, a więc należało by wyjaśnić dlaczego nie dołączył poświadczenia.
w Siwz miałam zapis również po nowemu (postęp. z XII/2013), ze Oświadczenie
wykonawcy ? jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia
Pamiętaj że treść się liczy nie nazwa dok. treść stanowi całą istotę sprawy.
w Siwz miałam zapis również po nowemu (postęp. z XII/2013), ze Oświadczenie
wykonawcy ? jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia
Tylko, ze Wykonawca musi te obiektywne przyczyny udowodnić. W praktyce jedynie takie sytuacje jak likwidacja jednostki Zamawiającego mieszczą się w zakres przywołanego przepisu.
Poświadczeniem nie jest dokument o nazwie "Poświadczenie" ale każdy dokument, z którego jednoznacznie i niepodważalnie wynika fakt należytego wykonania zamówienia. Standardowo podstawowym poświadczeniem są dobrze wszystkim znane referencje.
Moim zdaniem, przedstawione w ofercie przez Wykonawcę dokumenty (oświadczenie + FV+ wyciąg) nie potwierdzają należytego Wykonania i w tym zakresie należy wykorzystać dyspozycję art. 26 ust.3 ustawy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc