1 (edytowany przez ecomo 2014-03-11 07:16:04)

Temat: razem czy osobno?

Witam,
taka sytuacja... smile
organizujemy 2  koncerty na które trzeba będzie zamówić scenę, światła, nagłośnienie (te 3 rzeczy raczej do jednego worka). Koncerty odbywają się w różnych terminach i różnych miejscach. Czy muszę  je szacować razem ?
Dzięki za pomoc

2

Odp: razem czy osobno?

Ja bym oszacował razem, mogą być osobne postępowania ale szacunek raczej jeden.

3 (edytowany przez ecomo 2014-03-11 08:59:17)

jeszcze jedna rzecz ... środki z projektu, czy można to oszacować oddzielnie:

1. serwery, komputery, programy edycyjne, skanery, drukarki
2.  oprogramowania specjalistyczne
3. usługi informatyczne - instalacja serwerów, oprogramowania specjalistycznego, wsparcie techniczne

mam wątpliwości jeśli chodzi o pkt 3 czy nie trzeba instalacji serwerów włączyć do pkt 1, a czynności związanych z instalacja oprogramowania do pkt 2

4

Ja też bym szacowała razem. A postępowań kilka.

5

Wydaje mi się, że to zależy od tego co to jest za oprogramowanie. Jeśli dostawca serwerów jest w stanie dostarczyć wymagane oprogramowanie, to można razem, tylko czy nie przepłacisz?
Zakup serwerów i in. wraz z instalacją robiłabym razem, a oprogramowanie - tak jak wyżej.

6

Rozeznaj się na rynku, kto co może zaoferować (dostarczyć) na tej podstawie podejmij decyzję.

7 (edytowany przez ecomo 2014-03-11 09:10:17)

z tego co wiem to oprogramowanie spec. ma być pisane na zamówienie, kwestia czy instalację gotowego oprogr. można zlecić komuś innemu (chętny by się znalazł - wtedy szacować oddzielnie jako usługi)  czy raczej musi to robić firma która je napisała (trzeba by szacować razem z zakupem).

8

ecomo napisał/a:

z tego co wiem to oprogramowanie spec. ma być pisane na zamówienie, kwestia czy instalację gotowego oprogr. można zlecić komuś innemu (chętny by się znalazł - wtedy szacować oddzielnie jako usługi)  czy raczej musi to robić firma która je napisała (trzeba by szacować razem z zakupem).

Jeżeli znasz firmy, które piszą takie oprogramowanie możesz zapytać, czy warunkiem niezbędnym jest przeprowadzenie instalacji przez nich. To wszystko zależy od stopnia skomplikowania programu.

9

Tą 3 to bym rozdzielił pomiędzy 1 i 2. 1 i 2 szacowałbym oddzielnie. Skłaniałbym się do wydzielenia programów edukacyjnych z 1 jako oddzielna 3

10

dzięki wszystkim

11

ecomo napisał/a:

Witam,
taka sytuacja... smile
organizujemy 2  koncerty na które trzeba będzie zamówić scenę, światła, nagłośnienie (te 3 rzeczy raczej do jednego worka). Koncerty odbywają się w różnych terminach i różnych miejscach. Czy muszę  je szacować razem ?
Dzięki za pomoc

Ok oszacuję je razem, zrobię 2 postępowania.
Czy myślicie, że można dopuścić składanie ofert częściowych na każdą  z rzeczy (1. sena, 2. świtała, 3. dźwięk) ? Nie ukrywam, że bardziej by mi to pasowało - miałbym więcej potencjalnych W. Z tego co wiem nie wszyscy W. dysponują pełnym zestawem. W necie niestety nie natknąłem się na taki podział, raczej wszystko razem - bez ofert częściowych.

12

ecomo napisał/a:

Czy myślicie, że można dopuścić składanie ofert częściowych na każdą  z rzeczy (1. sena, 2. świtała, 3. dźwięk) ?

A znasz jakieś przeciwwskazania?