1

Temat: Sejm uchwalił

Sejm uchwalił nowy próg ,przewidziana w ustawie wysokość progu została zwiększona z 14 000 euro do 30 000 euro. Nowa wysokość progu - 30 000 euro, od którego powstaje obowiązek stosowania ustawy Pzp, będzie dotyczyła wszystkich kategorii  zamawiających. Oznacza to, że do udzielania zamówień wyłączonych spod Pzp z uwagi na ich szacunkową wartość nie będzie konieczne spełnianie wymagań określonych ustawą - Prawo zamówień publicznych.Ale moje pytanie może wy wiecie od KIEDY???

2 (edytowany przez mulinek 2014-02-08 15:52:59)

Odp: Sejm uchwalił

wchodzi  w życie 14 dni od ogłoszenia

masz ci los, zmiany w regulaminie muszę na cito zrobić

3

Rema, oświeć nas i napisz w którym Dz.U. znajduje się wskazana przez Ciebie nowelizacja?

4

Wszystkim polecam stronę z pracami legislacyjnymi nad tym projektem:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1638

I ciekawostka z ostatniego druku Druk nr 2061-A
Art. 12b. Jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych
równowartość kwoty 14 000 euro, w przypadku zamówień, o których
mowa w art. 4 pkt 8, zamawiający zamieszcza ogłoszenia o zamiarze
udzielenia zamówienia, o jego przedmiocie oraz rozstrzygnięciu w
Biuletynie Zamówień Publicznych.

Wiedziałem że coś wymyślą big_smile

5

nowelizację skierowano do rozpatrzenia do Senatu 7 lutego 2014, nowelizacja jeszcze nie jest opublikowana

6

"Sejm nie zgodził się natomiast na propozycje PiS, które - według wnioskodawców - gwarantowałyby "przejrzystość lub jednoznaczność wewnętrznych procedur zamawiającego" oraz "jawność i przejrzystość postępowań". PiS chciał, aby instytucja zamawiająca inwestycje i zakupy w kwocie pomiędzy 14 tys. a 30 tys. euro. zgłaszała zamiar zamówienia (i jego rozstrzygnięcie) w Biuletynie Zamówień Publicznych."

7

mulinek napisał/a:

nowelizację skierowano do rozpatrzenia do Senatu 7 lutego 2014, nowelizacja jeszcze nie jest opublikowana

Tak - a potem Prezydent - także nie wiadomo kiedy wejdzie

8

Myślę, że jest szansa w 1,5 miesiąca wink

9 (edytowany przez covec 2014-02-11 11:57:15)

jarosław napisał/a:

"Sejm nie zgodził się natomiast na propozycje PiS, które - według wnioskodawców - gwarantowałyby "przejrzystość lub jednoznaczność wewnętrznych procedur zamawiającego" oraz "jawność i przejrzystość postępowań". PiS chciał, aby instytucja zamawiająca inwestycje i zakupy w kwocie pomiędzy 14 tys. a 30 tys. euro. zgłaszała zamiar zamówienia (i jego rozstrzygnięcie) w Biuletynie Zamówień Publicznych."

To teraz będzie się działo smile Wszyscy znajomi, radni (pod przykryciem) już są gotowi do działania. Aby żyło się lepiej. Małą łyżeczką też można się najeść smile Kto rządzi tym krajem...
Dodam, że nie nie jestem za żadną partią a jedynie za mądrymi pomysłami.

10

jarosław napisał/a:

Wszystkim polecam stronę z pracami legislacyjnymi nad tym projektem:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1638

I ciekawostka z ostatniego druku Druk nr 2061-A
Art. 12b. Jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych
równowartość kwoty 14 000 euro, w przypadku zamówień, o których
mowa w art. 4 pkt 8, zamawiający zamieszcza ogłoszenia o zamiarze
udzielenia zamówienia, o jego przedmiocie oraz rozstrzygnięciu w
Biuletynie Zamówień Publicznych.

Wiedziałem że coś wymyślą big_smile

Jarosław to w końcu będzie trzeba ogłaszać te pow. 14 tys w  biuletynie czy nie?

11

Sejm odrzucił te poprawki.

12

Te zapisy nie przeszły.
Jeszcze wcześniej w komisji upadł wniosek o zapis w ustawie nakazujący wprowadzenie regulaminów na zakupy do kwoty 4.8

Tych zapisów w ustawie nie ma. Ale mamy jeszcze nasz Senat który jak pamiętamy zawsze może coś dorzucić od siebie  (zdaje się art 22 ust 5 jest dziełem Senatu)

13

Jak ja się cieszę na nowy zapis 4.8b, podniesienie progu swoją droga ale zwolnienie działań kulturowych ułatwi bardzo sprawę big_smile

14 (edytowany przez nina 2014-02-11 19:55:07)

bipi napisał/a:

Dzięki Jarosławowi również smile

15

nina napisał/a:
bipi napisał/a:

Dzięki Jarosławowi również smile

Przeceniasz moje możliwości. Nie miałem nic wspólnego z odrzuceniem poprawek wink

16

Witam. To teraz jak mam kilka zadań w budżecie szacowane na ok 100 - 120 tys zł to wystarczy poczekać trochę?? A co gdy mam plan zamówień publicznych na dany rok to czy i tak muszę robić przetarg???

17

1. Wystarczy poczekać.
2. Nie musisz robić przetargu.

18

Zależy jak długo możesz czekać, ale generalnie czekać. Chyba że zależy ci na procedurze przetargowej.
W razie czego zmień zapisy w planie.

19

Czy macie jakieś wieści o przewidywalnym terminie wejścia  30 000 euro?

20

Stenogram senacki z dzisiaj:
Wobec wyników głosowania stwierdzam, że Senat podjął uchwałę w sprawie przyjęcia ustawy o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw.

21

Dzięki czyli jeszcze czekamy.

22

Zgodnie z stenogramem
"Wicemarszałek Stanisław Karczewski:
Ogłaszam przerwę do jutra do godziny 9.00.
Dziękuję bardzo?
(Senator Stanisław Iwan: Wtedy będą głosowania?)
Tak, będą głosowania, jutro o godzinie 9.00. Dziękuję bardzo."
Więc dzisiaj głosowanie

23 (edytowany przez Katiqq 2014-03-07 13:56:30)

mj napisał/a:

Zgodnie z stenogramem
"Wicemarszałek Stanisław Karczewski:
Ogłaszam przerwę do jutra do godziny 9.00.
Dziękuję bardzo?
(Senator Stanisław Iwan: Wtedy będą głosowania?)
Tak, będą głosowania, jutro o godzinie 9.00. Dziękuję bardzo."
Więc dzisiaj głosowanie

to, co wstawiłam dotyczy drugiego dnia głosowania czyli 06.03. posiedzenie senatu odbywało się w terminie 5-6.03
http://www.senat.gov.pl/prace/senat/posiedzenia/przebieg,272,2.html

24

No to do poprawki sejmowej
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1638

25

Przeczytałem uzasadnienie i teraz  już rozumiem dlaczego senat to Izba Wyższa; tam zasiadają ludzie na wyższym stopniu rozwoju.