1

Temat: Przetarg ograniczony

Nigdy nie prowadziłam Przetargu ograniczonego i mam pewną wątpliwość.

Art. 51.
1. Zamawiający zaprasza do składania ofert wykonawców, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, w liczbie określonej w ogłoszeniu zapewniającej konkurencję, nie mniejszej niż 5 i nie większej niż 20.
1a. O wynikach oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu i otrzymanych ocenach spełniania tych warunków zamawiający niezwłocznie informuje wykonawców, którzy złożyli wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.
2. Jeżeli liczba wykonawców, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, jest większa niż określona w ogłoszeniu, zamawiający zaprasza do składania ofert wykonawców wyłonionych w sposób obiektywny i niedyskryminacyjny. Wykonawcę niezaproszonego do składania ofert traktuje się jak wykluczonego z postępowania o udzielenie zamówienia.
3. Jeżeli liczba wykonawców, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, jest mniejsza niż określona w ogłoszeniu o zamówieniu, zamawiający zaprasza do składania ofert wszystkich wykonawców spełniających te warunki.
4. Wraz z zaproszeniem do składania ofert zamawiający przekazuje wykonawcy specyfikację istotnych warunków zamówienia oraz wskazuje termin i miejsce opublikowania ogłoszenia o zamówieniu, o którym mowa w art. 47. Przepisów art. 36 ust. 1 pkt 5 i 6 nie stosuje się.

I teraz takie założenia:
- określiłam, że zaproszę 5 wykonawców,
- jako kryterium dodatkowe, pozwalające mi  wybrać "wykonawców wyłonionych w sposób obiektywny i niedyskryminacyjny", jest kryterium wykonania robót osobiście, a nie posiłkowanie się potencjałem podmiotu trzeciego.

1 przypadek:
otrzymuję 7 wniosków, w tym tylko 4 wykonawców wykazuje mi osobiste wykonanie robót - w tym przypadku zapraszam do składania ofert tylko tych 4 wykonawców.

2 przypadek:
otrzymuję 5 wniosków, żaden Wykonawca nie wykonał robót osobiście,

3 przypadek
otrzymuję 5 wniosków, z tego 3 wykonawców wykazuje osobiste wykonanie robót.

Których wykonawców zapraszam w 2 i 3 przypadku?

Oczywiście zakładam, że wszyscy spełniają warunki udziału w postępowaniu.

2 (edytowany przez bipi 2014-03-12 11:30:02)

Odp: Przetarg ograniczony

Ad/1, 2, 3 Powinnaś zaprosić wszystkich Wykonawców spełniających warunek.
Wg mnie źle określiłaś kryterium dodatkowe. Powinnaś zróżnicować ocenę za doświadczenie, np. 5 punktów za własne a 1 pkt za cudze itp.
PS. Podeślij mi maila, to Ci prześlę przykładowe warunki - cobyś miała pogląd na sprawę wink

3 (edytowany przez Miraa 2014-03-12 12:10:00)

Tak, wiem, że muszę zróżnicować warunki i uzupełnić o punktację, tu podałam tylko ogólne warunki, nie wdawałam się w szczegóły.

4

Ale wg tego co napisałaś powinnaś zaprosić wszystkich spełniających warunki wink

5

Powiem Ci, że miałam ostatnio dyskusję na temat 1 przypadku z Panią Elżbietą Sobczuk i to ona mi wskazała, że powinnam zaprosić tylko tych, którzy otrzymali te dodatkowe punkty za wykonania robót osobiście.

6 (edytowany przez bipi 2014-03-12 12:19:42)

Ale moim zdaniem postąpiłabyś wtedy niezgodnie z ustawą Pzp - przeczytaj dokładnie art. 51.1
PS. Chyba Pani Elżbieta troszkę odpłynęła wink

7

Stąd się zrodziły te moje wątpliwości, bo po tych wyjaśnieniach troszkę się "zagubiłam" smile

8

Tak jak prof. Bipi.

9 (edytowany przez Miraa 2014-03-12 12:56:25)

Jeżeli liczba wykonawców, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, jest większa niż określona w ogłoszeniu, zamawiający zaprasza do składania ofert wykonawców wyłonionych w sposób obiektywny i niedyskryminacyjny.

No to jak mam wybrać tych wykonawców w sposób obiektywny i niedyskryminujący, przede wszystkim w 1 przypadku, gdzie mam 7 wykonawców spełniających warunki, a zaprosić chce tylko 5?

10

Zapraszasz 7 wink - mam rację prof. PSZ? wink

11 (edytowany przez Miraa 2014-03-12 13:10:51)

Jeżeli liczba wykonawców, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, jest większa niż określona w ogłoszeniu, zamawiający zaprasza do składania ofert wykonawców wyłonionych w sposób obiektywny i niedyskryminacyjny.

Ogłosiłam, że zaproszę 5 - ciu.

12

Wtedy w sposób obiektywny i niedyskryminujący wybierasz pięciu, dwóch żegna się z postępowaniem na tym etapie.

13

Dodam jeszcze, że ten obiektywny i niedyskryminujący sposób musi wynikać z ogłoszenia. Nie można za to nazwać Twojego sposobu obiektywnym i niedyskryminującym, bo takiego w ogóle nie określiłaś (może lepiej niedookreśliłaś). Nie jesteś w stanie wybrać jednego spośród trzech, który byłby lepszy (wszyscy są równi) i dlatego powinnaś zaprosić siedmiu wink

14

Coś nie gra w opisie ustalania rankingu.
Co nie zrobisz będzie źle.
Mniejszym złem będzie zaproszenie do składania ofert 7 wykonawców niż wykluczenie 3 z nich chociaż masz prawo zrobić to tylko w odniesieniu do 2 z nich. Obawiam się że w tym wypadku może zadziałać ustawa o DFP.
Jeżeli zaprosisz 7 naruszysz ust. 2. No ale tu nie ma ustawy o DFP.

15

Po co się męczyć jak jest nieograniczony?, mało problemów?

16

To dobry tryb do stosowania "kryterium" - rankingu odnoszącego się do właściwości wykonawcy co normalnie jest zakazane.