1

Temat: projekt umowy od Wykonawcy

Witam,

w postępowaniu przetargowym na udzielenie kredytu jednym z wymaganych dokumentów był projekt umowy Wykonawcy (Banku).

Mam w związku z tym następujące pytania:

1. Co w przypadku jeżeli jakiś zapis z projektu umowy nie jest korzystny dla Zamawiającego, ale nie było o tym mowy w SIWZ lub odpowiedziach Zamawiającego?

2. Co w przypadku jeżeli jakiś zapis nie jest korzystny dla Zamawiającego, ale dana kwestia była zawarta w SIWZ lub udzielonych odpowiedziach i zapis ten jest niezgodny z SIWZ/udzielonymi odpowiedziami?

3. Generalnie, do jakiego stopnia można "negocjować" zapisy z projektu umowy Wykonawcy tak ogólnie, nie chodzi tylko o to konkretne postępowanie.

Pozdrawiam,

Adam

2

Odp: projekt umowy od Wykonawcy

Swoją propozycję umowy wykonawca musiał złożyć z ofertą?

3

Ja zawsze daję istotne postanowienia, reszta była mało znacząca (to co wpisywał bank), i było ok.

4

jarosław napisał/a:

Tak, zdarzają się postępowania w których wymagamy projektu umowy. Oprócz kredytów, są to np. postępowania dot. ubezpieczenia budynków (polisa jest równoznaczna z umową).

5

Marcel napisał/a:

Ja zawsze daję istotne postanowienia, reszta była mało znacząca (to co wpisywał bank), i było ok.

Ok, a co w przypadku zapisów niezgodnych z SIWZ - wyjaśnienia na podstawie art. 87 ust. 1 Pzp?

Pozdrawiam,

Adam

6

Nie ma takiej opcji, muszą być zgodne i u mnie zawsze są, nie miałem innej sytuacji.

7

A jak ma się do tego art 36 .1.16?

8

Dlatego przy kredytach w SIWZ daję ogólne warunki umowy, nie wzór.

9

Czy taka propozycja wzoru umowy złożona z ofertą może być przedmiotem badania zamawiającego i podstawą do odrzucenia oferty?

10

Badanie wzoru umowy?, przecież to zamawiający daje wzór lub istotne postanowienia, nigdy takiej czynności nie dokonywałem Jarku o której piszesz powyżej.

11

Tak jak Marcel ogólne zapisy jakie się mają znaleźć w umowie a sama umowa do akceptacji przed dniem lub w dniu podpisania umowy. Przecie nie może być inna niż przedmiot zamówienia czyli termin spłat poszczególnych rat, czas uruchomienia kredytu, karencja w spłacie, odsetki,  prowizje, czas trwania umowy, czy inne postanowienia wynikające z samego opisu przedmiotu zamówienia. Ponadto sam zakres czy inne postanowienia umowne wykraczające  poza przedmiot zamówienia są nie ważne.

12

adambus napisał/a:
jarosław napisał/a:

Tak, zdarzają się postępowania w których wymagamy projektu umowy. Oprócz kredytów, są to np. postępowania dot. ubezpieczenia budynków (polisa jest równoznaczna z umową).

Tak odczytałem to co napisał wcześniej Adam.

13

Czegoś tu nie rozumiem. A co z akceptacją istotnych postanowień umowy?
No tak, skoro ich nie było, to nie ma co akceptować...
Nieprzemyślane postępowanie.

14

Katiqq napisał/a:

Ale dlaczego?

15

bipi napisał/a:
Katiqq napisał/a:

Ale dlaczego?

36.1.16

16

Przeczytaj dokładnie 36.1.16 a w szczególności część zdania zaczynającą się od "jeżeli"

17

Bipi co chcesz mi udowodnić? Że przemyślane jest zachowanie zamawiającego, który w postępowaniu na kredyt nie zamieszcza istotnych postanowień umowy?
No to mamy właśnie tego efekt - nie umieszczono tej informacji w siwz, a teraz trzeba zawrzeć umowę na warunkach jakie narzuci bank.
I to jest dla mnie nieprzemyślane postępowanie.

18

Katiqq napisał/a:

Bipi co chcesz mi udowodnić? Że przemyślane jest zachowanie zamawiającego, który w postępowaniu na kredyt nie zamieszcza istotnych postanowień umowy?

Najlepszą obroną jest atak smile - zastanawiam się tylko po co w takim razie pisałaś 36.1.16? Czy chciałaś mi coś udowodnić?

Katiqq napisał/a:

No to mamy właśnie tego efekt - nie umieszczono tej informacji w siwz, a teraz trzeba zawrzeć umowę na warunkach jakie narzuci bank.
I to jest dla mnie nieprzemyślane postępowanie.

Po prostu chciałem się dowiedzieć co o tym myślisz wink Ja np. widzę sens oceny przedstawionej przez wykonawcę umowy w niektórych zamówieniach, pod warunkiem, że robi się to z głową...

19

Nie atakuję Cię. Nie znoszę przemocy w jakimkolwiek wydaniu smile
Myślę o tym tak, że zajmując się tym, co robimy, musimy dbać przede wszystkim o zabezpieczanie interesów zamawiającego. Cóż to za zamawiający, któremu obojętne jest na jakich warunkach zawrze umowę?
Czy kupuję ziemniaki, czy komputery, czy biorę kredyt, czy buduję basen - zawsze zabezpieczam swoje interesy albo istotnymi postanowieniami (najczęściej stosuję przy zamówieniach na kredyt, czy ubezpieczenie) albo zamieszczam wzór umowy.
Pominięcie tego to dla mnie niedbałość i tyle.
Ile osób, tyle opinii.

20

Zgadzam się z Tobą, ja także przeważnie daję projekt umowy, za wyjątkiem usług bankowych, telekomunikacyjnych i energetycznych gdzie daję istotne postanowienia umowy ale... np. w specjalistycznych usługach doradczych dopuszczam czasem ocenę propozycji umowy wykonawców a nawet negocjuję warunki (oczywiście nie w trybach podstawowych) i uważam, że jest to dobry kierunek wink Ale masz rację - przynajmniej jakieś wytyczne co do kształtu umowy trzeba wskazać.

21

Czytając 36.1.16 od słów jeżeli wychodzi na to że zamawiający wcale nie musi określać wzoru/istotnych postanowień/ogólnych warunków umowy.
Nigdy tak daleko nie czytałem smile

22

Witam,

dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Odnośnie istotnych postanowień umowy, przytoczę treść z Informatora Pzp z 2009 r.:

W zakresie ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych istotną i zasadniczą treść oferty ustala zamawiający w dokumentacji postępowania przetargowego (SIWZ oraz załącznikach do niej). Wobec powyższego istotne postanowienia (essentialia negotii) przyszłej umowy są określane przez wykonawcę składającego ofertę na podstawie postanowień SIWZ.

Z tego co napisano (i de facto ze zdrowego rozsądku) wynika że nie ma znaczenia czy w SIWZ wyznaczę oddzielny rozdział/opisu przedmiotu zamówienia/inne miejsce które nazwę "Istotne postanowienia umowy" i tam zawrę jakieś zapisy czy tego nie zrobię. I w jednym i w drugim przypadku Wykonawca MUSI stosować się do treści wszystkich części SIWZ, w tym załączników i wyjaśnień w odpowiedziach. W związku z powyższym, jeżeli Zamawiający zażądał wzoru/projektu umowy, żaden z zapisów w niej zawartych nie może odbiegać od jakiejkolwiek części SIWZ.

Niestety, w postępowaniu które prowadzę zdarzyły się odstępstwa i stąd moje pytanie.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakąś radę, z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Adam