1

Temat: Co zrobić z tajemnicą w całej ofercie

W PN poniżej progów unijnych dwóch wykonawców złożyło nam ofertę, w której zastrzegają wszystkie strony oferty jako tajemnicę przedsiębiorstwa mimo, że zaraz obok tego zastrzeżenia mają uwagę, że informacji, o których mowa w art. 86 ust. 4 ustawy PZP Wykonawca nie może zastrzec jako tajemnicy przedsiębiorstwa.

Czy od razu odtajnić całą ofertę, czy tylko załączniki do SIWZ, które złożył w ofercie a odnośnie reszty wezwać do wyjaśnień?
Prosze o pomoc...

2

Odp: Co zrobić z tajemnicą w całej ofercie

Strony które wiadomo że nie mogą być tajne można odtajnić od razu inne jeżeli istnieją wątpliwości należy wezwać do złożenia wyjaśnień.

3

Ok, czyli odtajnić byśmy mogli od razu::
- formularz ofertowy- jawny,
- załączniki o posiadaniu warunków z art. 22 i że nie podlega wykluczeniu z art. 24- jawne
- grupa kapitałowa- jawna,
- doświadczenie z referencjami- jako ze realizował tylko zam. publiczne- jawne,
- wypis z ceidg- jawne,

- wykaz osób, polisa i bank- to będą jedyne załączniki co do których wezwiemy go do wyjaśnień jakie podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności tak? szczerze mówiąc to nie bardzo wiem jaka powinna być nawet tresc takiego wezwania do wyjaśnień...

4

a kosztorys ofertowy opracowany na podstawie kosztorysu ślepego wykonawcy mogę również od razu odtajnic?

5

Ja miałem tak:

W związku ze złożoną przez Państwa ofertą w postępowaniu jw. powadzonym
w trybie przetargu nieograniczonego, działając na podstawie art.87 ust.1 w związku z art.8 ust.2 i 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity
Dz. U. z 2010r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) prosimy o złożenie wyjaśnień dotyczących zasadności zastrzeżenia informacji jako tajemnicy przedsiębiorstwa.
W Państwa ofercie zastrzeżona została Prezentacja koncepcji .............................. wraz z załącznikami (strony od 44 do 63).
Zgodnie z art.11 ust.4 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (tekst jednolity Dz. U. z 2003r. Nr 153, poz. 1503 z późn. zm.) "przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności".
W świetle powyższego prosimy o złożenie wyjaśnień w zakresie spełniania przez zastrzeżone informacje w/w warunków.
Wyjaśnienia należy przesłać faksem na nr............... w terminie do dnia do dnia
........................... oraz niezwłocznie potwierdzić w formie pisemnej.

Jednocześnie Zamawiający informuje, że w przypadku niezłożenia wyjaśnień lub gdy złożone wyjaśnienia w ocenie Zamawiającego nie potwierdzą zasadności zastrzeżenia informacji, przedmiotowe informacje zastrzeżone jako tajemnica przedsiębiorstwa zostaną odtajnione.

6

Jeśli ryczałt to wg mnie nie - tajemnica handlowa, ceny materiałów, itp
Jeśli rozliczenie kosztorysowe - tu nie wiem

7

Poszukaj w wyrokach KIO ale KIO kilkakrotnie wypowiadało się, że sposób obliczenia ceny jest jawny (a kosztorys to nic innego jak sposób obliczenia ceny).

8

Ale jeśli ryczałt to kosztorys po co ofertowy. Wg mnie przy ryczałcie kosztorys ofertowy nie jest konieczny do obliczenia ceny.
Niepotrzebny wymóg Zamawiającego więc czemu ma być ujawniony?

9

Jeśli wymagany to jawny, jeśli nie był wymagany, a wykonawca składa to można zostawić utajniony.

10

Hmm, no nie jestem przekonany.
A jakby to był ryczałt, kosztorys wymagany i są w nim błędy nie do poprawy.
Odrzucisz ofertę bo wymagany?

11

Nic nie robisz, co najwyżej prosisz o wyjaśnienia smile

12

Żądaj wyjaśnień. Może okazać się że wykonawcy pomylili się i przez przypadek utajnili ofertę.

13

Dokładnie tak się okazało- wykonawca oświadczył że pomylił się, że żadna z części oferty nie jest tajemnicą przedsiębiorstwa. Dzięki z pomoc smile