1 (edytowany przez lisvitalis 2014-03-14 10:58:27)

Temat: próbka złożona po terminie składania ofert

Witam

Przetarg nieograniczony poniżej progów na krzesła. Termin składania 14.03 . w dniu 13.03 wpływa oferta a w dniu 14.03. 20 minut po terminie składania ofert kurier przywozi krzesło, które było wymagane jako wzór na potwierdzenie że oferowane krzesła spełniają wymagania zamawiającego. Komisja otwiera ofertę na sesji otwarcia ofert. I tu pytanie- czy dostarczenie krzesła 20 minut po terminie można traktować jako złożenie całej oferty po terminie, czy przyjąć krzesło i oceniać ofertę jako złożoną poprawnie.

2

Odp: próbka złożona po terminie składania ofert

Niestety nie można tego uznać.

3 (edytowany przez lisvitalis 2014-03-14 12:22:14)

Marcel napisał/a:

Niestety nie można tego uznać.

Czyli próbka złożona po terminie = cała oferta złożona po terminie? Jeżeli tak to co zrobić z tym że oferta mimo wszystko została otwarta?
A z drugiej strony, jeżeli mam ofertę papierową(złożoną w terminie) a moja próbka jest możliwa do uzupełnienia na podstawie 26.3 (załączone krzesło miało potwierdzać że odpowiada wymogom określonym w SIWZ) to i tak po otwarciu ofert musiałbym wezwać ich do uzupełnienia i żądać przesłania krzesła, które de facto już mam.
Uwielbiam zamówienia publiczne smile

4

Skoro tak to oczywiście oferta jest ok.

5

Ja też bym uznała, że jest ok.

6

Dzięki. Tak też zrobię. a odrzucilibyście ofertę  w przypadku niezgodności jednego parametru o 0,5 mm grubości?

7 (edytowany przez barbaraw 2014-03-14 13:40:14)

na plus czy na minus??

8

na minus oczywiście. wymagaliśmy grubość sklejki 4,5mm a oferują 4 mm. W zasadzie nie ma to żadnego znaczenia w użytkowaniu ale z dokumentami i wymaganiami już się nie zgadza.

9

To ja bym odrzuciła

10

lisvitalis napisał/a:

Dzięki. Tak też zrobię. a odrzucilibyście ofertę  w przypadku niezgodności jednego parametru o 0,5 mm grubości?

Skoro określiłeś jakiś parametr precyzyjnie, to znaczy, że było to konieczne.
Jak więc masz akceptować ofertę, która nie spełnia wymagań?
W dalszej kolejności są pytania typu - czy OPZ jest prawidłowy?

11

Próbka to dokument przedmiotowy - dokument przedmiotowy zawierający BŁĘDY (lub jego brak) można uzupełniać - więc może warto to rozważyć ... .