1

Temat: pierwsze kroki przy zgłoszonym proteście ... prosze o pomoc

Jakie kroki są gdy wpłynął do mnie protest ... POMÓŻCIE prosze

2

Odp: pierwsze kroki przy zgłoszonym proteście ... prosze o pomoc

Postępujesz zgodnie z zapisami art. 181-183 ustawy Prawo zamówień publicznych.
Jak bedziesz miec pytania do konkretnych przepisow to pytaj.

3

Czyli moje postępowanie wygląda tak:
1.zawiadamiam wykonawców o zawieszeniu biegu terminu zaiazania oferta
2. przesyłam wykonawcom ucztstniczącym w przetragu kopie protestu
3. przesyłam wezwanie do wziecia udziału w toczącym sie postepoawniu
3. czekam 3 dni na odpowiedz od wykonawców
4. rostrzygam protest... prawodopodobnie wykonawca ma racje bo zastosowalem złą stawke podatkową więc musze przychylic sie do protestu i umożyc postepowanie jako niezgodne z ustawą.
Prosze o potewierdzenie moich mysli bo robie to pierwszy raz i wole sie upewnic czy robie to dobrze. Dziekuje....
Mam jeszcze pytanie czy jeżeli ptotest dotyczy formularza ofertowego czy mam zamieścic protest na stronie internetowej gdzie byla zamieszczona specyfikacja.

4

alwi napisał/a:

Mam jeszcze pytanie czy jeżeli ptotest dotyczy formularza ofertowego czy mam zamieścic protest na stronie internetowej gdzie byla zamieszczona specyfikacja.

Nie, bo protest nie dotyczy treści SIWZ

5

mam jeszcze pytanie... po upływie skałdania ofert wpłyneła oferta nie otwierałem jej i mogła byc zrówcona po upływie 7 dni gdyby nie bylo protestu... wniesli mi protest i teraz co mam z nia zrobic ... w sumie koperta nie jest prawidłowo oznakowana jak było w SIWZ.

6

alwi napisał/a:

mam jeszcze pytanie... po upływie skałdania ofert wpłyneła oferta nie otwierałem jej i mogła byc zrówcona po upływie 7 dni gdyby nie bylo protestu... wniesli mi protest i teraz co mam z nia zrobic ... .

Czy przedmiotem protestu jest fakt, że oferta nie wzięła udziału w sesji otwarcia ofert?

alwi napisał/a:

w sumie koperta nie jest prawidłowo oznakowana jak było w SIWZ.

To znaczy?

7

nie protest dotyczy złej podanej stawki Vat. termin składania ofert upłynąl o godz. 12.00 a ta oferta zostala dosarczona o godz. 13.00 wiec nie została ropatrzona. Co mam z nia zrobic gdy mam konkretny protest.

8

return to sender smile

9

Czy uznając protest Wykonawcy że naruszyłem ustawe o podatku od towarów i usług (podałem błędna stwke vat na , która był protest) moge zarazem umiewaznić przetrag. Jedni wykonawcy wniesli oferty z 22 % a drudzy z 0%vatem nie zachowana ozstała zasada uczciwej konkurencji. Jaki przepis mam zastosowac do unieważnienia tego przetargu... dziekuje za pomoc...

10

alwi nie napisałaś dzie podałaś tą stawkę VAT i jaką - jeżeli w dokumentach siwz np. druku oferty napisałaś VAT 22% - to wykonawcy powzięli o tym wiadomość już wtedy gdy umieściałaś siwz na stronie internetowej, a z tego co piszesz rozumię że protest wpłynął po upływie terminu na składanie ofert - czy nie tak - napisz jaśniej

11

stawka 0%Vat była w formularzu ofertowym  jako załącznik do SIWZ - a zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług ma byż  22 %( treśc protestu). Jedni wykonawcy poprawili formularz na stawke 22 % a inni nie przyjeli 0%. Wniesiony był protest po otwarciu ofert, przekazałam go pozostałym wykonawcom i zawiesiłam bieg zwiazania ofertą, teraz czekam 3 dni na ich stanowsko. Uznam sprzeciw ale nie wiem co dalej czy powtórzyc wybór najkorzytniejszej oferty ale tylko 2 sa prawidłowe czy umożyc postępowanie art. 93 ust. 1 pkt. 7 jako obarczone wadą uniemożliwiająca zawarcie waznej umowy (jako naruszenie uczciwej konkurencji). Co mi radzisz ... wielkie dzieki za podpowiedz...:-)

12

Wykonawca nie miał żadnej podstawy do zastosowania stawki VAT 0% - przepisy o VAT nie tworzy zamawiający, więc wykonawca powinien w razie wątpliwości zwrócić się o wyjaśnienie tej kwestii. To był błąd zamawiającego, o którym wykonawcy powzięli wiadomość już w momencie umieszczenia siwz na stronie internetowej. Rozumię że oferty ze stawką 0% odrzuciłeś?
W tej sytuacji (wykonawca, który zastosował stawkę VAT 0% bez jakichkolwiek podstaw powinien zdawać sobie sprawę że to niedopuszczalne) próbowałabym uratować przetarg.
Co dokładnie oprotestował ten wykonawca?

13

Oprotestowane jest :
- stawka vat 0% (a powinno być 22%, przetarg na dostwe sprzetu komputerowego dla placówki oświatowej, tego towaru nie ma w wykazie zwolnionych z podatku Vat),
- zarzut dla jednego z wykonawców, że nie jest on wpisany do rejsestru zuzytego sprzetu elektronicznego i elektrycznego (ten zarzut oddalam, bo nie wymagałam takiego dokumentu w specyfikacji, a to czy jej on czy nie w tym rejestrze jest sprawą Wykonawcy - moim zdaniem to on naraża sie na kare grzywny ze strony głownego inspektora środowiska).
Zatem w wyborze najorzystniejszej oferty sa ofert ze stawką 0% i 22% , wybrany zastał ze sawka 0% i tu pojawił sie ten protest... chce go uwzglednic aby nie miec kłopotów z urzedem skarbowym w przyszłości ale co potem... ( są 3 oferty ze stawka 22% a 2 ze sawka 0%) uznaje protest i umażam postepowanie jako naruszenie zasad nieuczciwej konkurencji art. 93 ust.7 w związku z art. 7 ust. 1 ustawy PZp...Prosze  doradz mi .... Pozdrawiam

14

No jest problem, oferty z VAT 0% powinny być odrzycone a jeżeli wybrałaś taką ofertę to znaczy że nie była to Twoja pomyłka pisarska tylko (jakieś wprowadzenie w błąd wykonawców) zatem postępowanie obarczone jest wadą ... art. 93.1.7 w związku z art. 146.1.6
chyba, że komputery te  miały być przeznaczone jako wyposażenie sali internetowej (cel wyłącznie edukacyjne) jest rozporządzenie , które umożliwia zwolenie ze VAT - czyli stawka 0% - sprawdż to, w takim przypadku Twoje kroki byłyby ok.

15

Dzieki za rade ;-) ile musze czekac na rozpisanie nowego przetargu od uniewaznienia.

16

Nie musisz, ale warto poczekać na protesty i ich ostateczne rozstrzygniecie.

17

Czyli ile mam czekać na ewentulane protesty bo myśle  ze mój protest jest, zgodnie z art. 182 ust. 2 pkt 1 ostatecznie rozstrzygnięty bo zamówienie nie przekracza 14tys. euro a wobec tego nie mam odwołania. Dobrze myśle...bo już się pogubiłam w tych przepisach...

18

alwi napisał/a:

zamówienie nie przekracza 14tys. euro

jaka jest wartość zamówienia??

19

30 tys. PLN mogą mi cos jeszcze wnieść...

20

A co to za przetarg?
Coś sprzedajesz czy kupujesz? W trybie PZP czy w innym?

21

Kupuje sprzet komputerowy, projektory i noteboki na wyposażenie sal komuterowych z zastosowaniem przetragu nieograniczonegoustawy i ustawy PZp.

22

A czemu stosujesz PZP przy wartosci 30 tys. PLN?

23

Stosuje Pzp ponieważ należe do sfery jednotsek publicznych i choc ogólna kwota nie przekracza 14 tys. euro to jednak jestem zobowiązana wydatkowac pieniądze publicze zgodnie z art. 35 ust. 3 ustawy o finansach publicznych, a poza tym przetrag zapewnia mojej placówce oświatowej około od 3 do 5 tysiecy oszczedności a to jest dla nas dużo. Pozdrawiam...

24

alwi napisał/a:

Stosuje Pzp ponieważ należe do sfery jednotsek publicznych

Żaden argument, 99% zamawiających do niej należy.

alwi napisał/a:

i choc ogólna kwota nie przekracza 14 tys. euro to jednak jestem zobowiązana wydatkowac pieniądze publicze zgodnie z art. 35 ust. 3 ustawy o finansach publicznych, a poza tym przetrag zapewnia mojej placówce oświatowej około od 3 do 5 tysiecy oszczedności a to jest dla nas dużo.

To sie robi zapytania ofertowe ale bynajmniej nie na podst. PZP.

25

a niech sobie robi  PN jak ma duzo czasu smile

moze pomoc trzeba?:)