Temat: pierwsze kroki przy zgłoszonym proteście ... prosze o pomoc
Jakie kroki są gdy wpłynął do mnie protest ... POMÓŻCIE prosze
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Protest, odwołanie, skarga → pierwsze kroki przy zgłoszonym proteście ... prosze o pomoc
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie kroki są gdy wpłynął do mnie protest ... POMÓŻCIE prosze
Postępujesz zgodnie z zapisami art. 181-183 ustawy Prawo zamówień publicznych.
Jak bedziesz miec pytania do konkretnych przepisow to pytaj.
Czyli moje postępowanie wygląda tak:
1.zawiadamiam wykonawców o zawieszeniu biegu terminu zaiazania oferta
2. przesyłam wykonawcom ucztstniczącym w przetragu kopie protestu
3. przesyłam wezwanie do wziecia udziału w toczącym sie postepoawniu
3. czekam 3 dni na odpowiedz od wykonawców
4. rostrzygam protest... prawodopodobnie wykonawca ma racje bo zastosowalem złą stawke podatkową więc musze przychylic sie do protestu i umożyc postepowanie jako niezgodne z ustawą.
Prosze o potewierdzenie moich mysli bo robie to pierwszy raz i wole sie upewnic czy robie to dobrze. Dziekuje....
Mam jeszcze pytanie czy jeżeli ptotest dotyczy formularza ofertowego czy mam zamieścic protest na stronie internetowej gdzie byla zamieszczona specyfikacja.
Mam jeszcze pytanie czy jeżeli ptotest dotyczy formularza ofertowego czy mam zamieścic protest na stronie internetowej gdzie byla zamieszczona specyfikacja.
Nie, bo protest nie dotyczy treści SIWZ
mam jeszcze pytanie... po upływie skałdania ofert wpłyneła oferta nie otwierałem jej i mogła byc zrówcona po upływie 7 dni gdyby nie bylo protestu... wniesli mi protest i teraz co mam z nia zrobic ... w sumie koperta nie jest prawidłowo oznakowana jak było w SIWZ.
mam jeszcze pytanie... po upływie skałdania ofert wpłyneła oferta nie otwierałem jej i mogła byc zrówcona po upływie 7 dni gdyby nie bylo protestu... wniesli mi protest i teraz co mam z nia zrobic ... .
Czy przedmiotem protestu jest fakt, że oferta nie wzięła udziału w sesji otwarcia ofert?
w sumie koperta nie jest prawidłowo oznakowana jak było w SIWZ.
To znaczy?
nie protest dotyczy złej podanej stawki Vat. termin składania ofert upłynąl o godz. 12.00 a ta oferta zostala dosarczona o godz. 13.00 wiec nie została ropatrzona. Co mam z nia zrobic gdy mam konkretny protest.
return to sender
Czy uznając protest Wykonawcy że naruszyłem ustawe o podatku od towarów i usług (podałem błędna stwke vat na , która był protest) moge zarazem umiewaznić przetrag. Jedni wykonawcy wniesli oferty z 22 % a drudzy z 0%vatem nie zachowana ozstała zasada uczciwej konkurencji. Jaki przepis mam zastosowac do unieważnienia tego przetargu... dziekuje za pomoc...
alwi nie napisałaś dzie podałaś tą stawkę VAT i jaką - jeżeli w dokumentach siwz np. druku oferty napisałaś VAT 22% - to wykonawcy powzięli o tym wiadomość już wtedy gdy umieściałaś siwz na stronie internetowej, a z tego co piszesz rozumię że protest wpłynął po upływie terminu na składanie ofert - czy nie tak - napisz jaśniej
stawka 0%Vat była w formularzu ofertowym jako załącznik do SIWZ - a zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług ma byż 22 %( treśc protestu). Jedni wykonawcy poprawili formularz na stawke 22 % a inni nie przyjeli 0%. Wniesiony był protest po otwarciu ofert, przekazałam go pozostałym wykonawcom i zawiesiłam bieg zwiazania ofertą, teraz czekam 3 dni na ich stanowsko. Uznam sprzeciw ale nie wiem co dalej czy powtórzyc wybór najkorzytniejszej oferty ale tylko 2 sa prawidłowe czy umożyc postępowanie art. 93 ust. 1 pkt. 7 jako obarczone wadą uniemożliwiająca zawarcie waznej umowy (jako naruszenie uczciwej konkurencji). Co mi radzisz ... wielkie dzieki za podpowiedz...:-)
Wykonawca nie miał żadnej podstawy do zastosowania stawki VAT 0% - przepisy o VAT nie tworzy zamawiający, więc wykonawca powinien w razie wątpliwości zwrócić się o wyjaśnienie tej kwestii. To był błąd zamawiającego, o którym wykonawcy powzięli wiadomość już w momencie umieszczenia siwz na stronie internetowej. Rozumię że oferty ze stawką 0% odrzuciłeś?
W tej sytuacji (wykonawca, który zastosował stawkę VAT 0% bez jakichkolwiek podstaw powinien zdawać sobie sprawę że to niedopuszczalne) próbowałabym uratować przetarg.
Co dokładnie oprotestował ten wykonawca?
Oprotestowane jest :
- stawka vat 0% (a powinno być 22%, przetarg na dostwe sprzetu komputerowego dla placówki oświatowej, tego towaru nie ma w wykazie zwolnionych z podatku Vat),
- zarzut dla jednego z wykonawców, że nie jest on wpisany do rejsestru zuzytego sprzetu elektronicznego i elektrycznego (ten zarzut oddalam, bo nie wymagałam takiego dokumentu w specyfikacji, a to czy jej on czy nie w tym rejestrze jest sprawą Wykonawcy - moim zdaniem to on naraża sie na kare grzywny ze strony głownego inspektora środowiska).
Zatem w wyborze najorzystniejszej oferty sa ofert ze stawką 0% i 22% , wybrany zastał ze sawka 0% i tu pojawił sie ten protest... chce go uwzglednic aby nie miec kłopotów z urzedem skarbowym w przyszłości ale co potem... ( są 3 oferty ze stawka 22% a 2 ze sawka 0%) uznaje protest i umażam postepowanie jako naruszenie zasad nieuczciwej konkurencji art. 93 ust.7 w związku z art. 7 ust. 1 ustawy PZp...Prosze doradz mi .... Pozdrawiam
No jest problem, oferty z VAT 0% powinny być odrzycone a jeżeli wybrałaś taką ofertę to znaczy że nie była to Twoja pomyłka pisarska tylko (jakieś wprowadzenie w błąd wykonawców) zatem postępowanie obarczone jest wadą ... art. 93.1.7 w związku z art. 146.1.6
chyba, że komputery te miały być przeznaczone jako wyposażenie sali internetowej (cel wyłącznie edukacyjne) jest rozporządzenie , które umożliwia zwolenie ze VAT - czyli stawka 0% - sprawdż to, w takim przypadku Twoje kroki byłyby ok.
Dzieki za rade ;-) ile musze czekac na rozpisanie nowego przetargu od uniewaznienia.
Nie musisz, ale warto poczekać na protesty i ich ostateczne rozstrzygniecie.
Czyli ile mam czekać na ewentulane protesty bo myśle ze mój protest jest, zgodnie z art. 182 ust. 2 pkt 1 ostatecznie rozstrzygnięty bo zamówienie nie przekracza 14tys. euro a wobec tego nie mam odwołania. Dobrze myśle...bo już się pogubiłam w tych przepisach...
zamówienie nie przekracza 14tys. euro
jaka jest wartość zamówienia??
30 tys. PLN mogą mi cos jeszcze wnieść...
A co to za przetarg?
Coś sprzedajesz czy kupujesz? W trybie PZP czy w innym?
Kupuje sprzet komputerowy, projektory i noteboki na wyposażenie sal komuterowych z zastosowaniem przetragu nieograniczonegoustawy i ustawy PZp.
A czemu stosujesz PZP przy wartosci 30 tys. PLN?
Stosuje Pzp ponieważ należe do sfery jednotsek publicznych i choc ogólna kwota nie przekracza 14 tys. euro to jednak jestem zobowiązana wydatkowac pieniądze publicze zgodnie z art. 35 ust. 3 ustawy o finansach publicznych, a poza tym przetrag zapewnia mojej placówce oświatowej około od 3 do 5 tysiecy oszczedności a to jest dla nas dużo. Pozdrawiam...
Stosuje Pzp ponieważ należe do sfery jednotsek publicznych
Żaden argument, 99% zamawiających do niej należy.
i choc ogólna kwota nie przekracza 14 tys. euro to jednak jestem zobowiązana wydatkowac pieniądze publicze zgodnie z art. 35 ust. 3 ustawy o finansach publicznych, a poza tym przetrag zapewnia mojej placówce oświatowej około od 3 do 5 tysiecy oszczedności a to jest dla nas dużo.
To sie robi zapytania ofertowe ale bynajmniej nie na podst. PZP.
a niech sobie robi PN jak ma duzo czasu
moze pomoc trzeba?:)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc