1

Temat: badania komisji

w komisji przetargowej jest 3 członków 1 przewodniczący i 1 sekretarz czy wszyscy badają oferty

2 (edytowany przez Marcel 2014-03-18 08:53:11)

Odp: badania komisji

No chyba po to jest komisja, w kupie siła big_smile

3

Pytanie z tej samej serii - kto robi kawę?

4

teoretycznie wszyscy członkowie komisji powinni badać oferty, ale w praktyce bywa różnie...

5 (edytowany przez covec 2014-03-18 09:27:33)

Właśnie, bywa różnie. Właściwie to zawsze jest tak samo, ale zawsze różnie od tego jak powinno być smile U mnie kierownik zamawiającego zatwierdza propozycję komisji co do wyboru i innych. Komisja podpisuje się w pełnym składzie. Każdy odpowiada zgodnie z zakresem jaki jemu powierzono.

6

No właśnie, każdy odpowiada, ale jeden zawsze sprawdza, to Ja big_smile

7

psz napisał/a:

Pytanie z tej samej serii - kto robi kawę?

Kawę robi osoba z komisji której pragnienie wypicia kawy jest najsilniejsze w danym momencie prac komisji. Czynnik wieku i stanowiska/robienie kawy  w przypadku prac komisji akurat nie ma znaczenia. Chyba, że regulamin KP to precyzuje.  Są odpowiednie orzeczenia KIO, które to potwierdzają nie chce mi się teraz szukać.

8

Dużo zależy od postanowień regulaminu wewnętrznego - spotkałem się np. z wyłączeniem z oceny ofert sekretarza komisji a także z zapisem, że każdy odpowiada za swoją część, np. komórka ds. finansów za sprawdzenie warunków finansowych i ekonomicznych, merytoryczna za sprawdzenie zgodności oferty z SIWZ a ZP za pozostałe warunki. Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz wink