1

Temat: Wartość zamówienia, a kosztorys inwestorski

Mam ogłosić PN na roboty budowlane, Dostałam kosztorys inwestorski na całość zadania, ale kierownik stwierdził, że pewnej części nie będziemy robili. W kosztorysie stanowi to jakąś grupę pozycji z określoną wartością.  Czy mogę sama odjąć od całej wartości kosztorysu odjąć tą grupę i pomniejszyć Wartość zamówienia.
Nadmieniam, że przedmiary są tak zrobione, iż można odpowiednie zamieścić jako załączniki
Proszę o podpowiedź, czy mogę sama, czy muszę prosić o nowy kosztorys inwestorski i czy taki kosztorys  może zrobić pracownik Urzędu Gminy ????????????????

2

Odp: Wartość zamówienia, a kosztorys inwestorski

Pewnie że Możesz zrobić sama kosztorys. Sprawdź tylko wartość całkowitą oraz wartość tej części, którą Chcesz  ogłosić /przekracza 14000?/

3

Kosztorys może zrobić każdy, kto ma umiejętności w tym zakresie.

4

Dokładnie, uprawnienia nie są żądane a jedynie własne zdolności.

5

Jw.!!!!!!!!!!!!!!!!! Każdy może to zrobić!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Coś jeszcze????????????????????

6

Mnie chodziło o dzielenie zamówienia na części, pewnie ze względu na zapewnione w budżecie środki. A  kosztorys oczywiście, jak napisałam wcześniej Możesz zrobić.

7

Dzięki, ale rozumiem, że trzeba zrobić notatkę z ustalenia wartości i opisać sposób wyliczenia wartości zamówienia?

8 (edytowany przez nina 2014-03-20 19:59:19)

Jeśli macie projekt na całość to szacunkową wartością jest całość do stosowania procedury. A  szacunkową wartością zam. podstawowego (etap 1) ta wyodrębniona część.

9

Zgadzam się z Niną

10

dziękuję bardzo,