1

Temat: błędna kwota wadium

W przetargu wymagałam wniesienia wadium w wysokości tysiąca złotych. Wykonawcy wpłacili mi na konto wadia w wymaganej wysokości, ale jeden z nich przyniósł do kasy gwarancję wystawioną na kwotę 10 000,00 zł - słownie też dziesięć tysięcy złotych. Nie wiem skąd on to wziął- zera mu się pomyliły.
Co zrobić z tym Wykonawcą? Wykluczyć? Czy uznać że jest ok, bo wadium opiewa na wyższą kwotę? Ale co w razie dochodzenia roszczeń?
Proszę o pomoc

2

Odp: błędna kwota wadium

Zostawić. Jeżeli wszystko inne jest poprawne to masz wadium.

Zastanawiam sie tylko nad sytuacją w której wykonawca poprosi o wymianę dokumentu na poprawny, czy można to zrobić?

3

Wniósł w większej kwocie a więc min. jest zachowane, jeżeli chodzi o podmianę to bym na to poszedł.

4

Zostawić. W gwarancji oznaczona jest górna (maksymalna) kwota roszczeń, której wypłatę gwarantuję ubezpieczyciel/bank. W razie czego Zamawiający jest uprawniony jedynie do zatrzymania wadium w wysokości określonej w ogłoszeniu o zamówieniu.

5

Dziękuję za pomoc. Nasz radca potwierdził, żeby uznać.

6

Jakby stwierdził inaczej to nadawałby się do zamiatania.

7

daria-d11 napisał/a:

Dziękuję za pomoc. Nasz radca potwierdził, żeby uznać.

To aż radca musiał się wypowiedzieć ło matko.

8

Co do radców....., lepiej się nie wypowiadać.

9

heheh idziesz często usłyszeć potwierdzenie twojej wersji ale pieczątki i opinii na piśmie sie raczej nie doczekasz chyba ze przez głównego szefa puścisz oficjalne pismo smile

10

Sprawdzanie błędów stylistycznych big_smile

11

Jacy oni podobni big_smile