1

Temat: Spółka cywilna

Mam wątpliwości w PN ofertę złożyła s.c. złożyli dok. ze skarbówki że "Spółka" nie zalega z podatkami. Czy muszę żądać takich dokumentów od każdego członka spółki? Czy mogę zaakceptować tylko oświadczenie że nie zalega z podatkiem? Na marginesie ta sama firma wykonywała RB i tez składała dokument z US na spółkę!!! przeszło wszystkie kontrole i  było ok! Poradźcie coś.

2

Odp: Spółka cywilna

Jeśli wymagałeś zaświadczenia z US, to muszą także złożyć zaświadczenia na wspólników.

3

Na uwagę zasługuje wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 7 maja 2010 r. (sygn. akt KIO/UZP 708/10), w którym wskazano, że w przypadku ubiegania się o zamówienie publiczne spółki cywilnej, w celu potwierdzenia, że nie zalega się z uiszczaniem podatków powinno się przedstawić odpowiednie zaświadczenia wydane przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego odnoszące się do wspólników spółki cywilnej jak i samej spółki cywilnej. Natomiast w przypadku potwierdzenia nie zalegania ze składkami na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne wymaganie złożenia zaświadczenia lub zaświadczeń wystawionych przez właściwy oddział ZUS przez wspólników lub przez spółkę cywilną konkretyzuje się w zależności od okoliczności danego przypadku - tzn. faktu zatrudniania pracowników lub zgłaszania do ubezpieczenia osób i odprowadzania składki z innych tytułów (umów cywilnoprawnych) oraz dokonywania lub nie wymienionych czynności w odniesieniu do wspólników. Żądanie złożenia zaświadczeń wystawionych przez właściwy oddział ZUS na wspólników i spółkę może, ale nie musi, być zasadne.

4

bipi napisał/a:

Jeśli wymagałeś zaświadczenia z US, to muszą także złożyć zaświadczenia na wspólników.

Powiedziałbym, że przede wszystkim na wspólników.

5

a czy może to być oświadczenie jeśli w danym momencie takimi dok. nie dysponowali?

6

Odpowiedz sobie na następujące pytania:
Wymagałeś zaświadczenia z US na etapie składania ofert?
W przypadku s.c. wymagałeś zaświadczenia z US na wspólników i spółkę na etapie składania ofert?
Jeżeli tak, to w przypadku braku - żadne oświadczenie nie wystarcza.

7

Apollo napisał/a:

Powiedziałbym, że przede wszystkim na wspólników.

W 100% się zgadzam - wszak to wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia.

8

Powiem tak umowa zawarta a oferta leżu już w dziale kontroli a "komisja" nie zauważyła braku tych dokumentów! Co teraz unieważniać przetarg ? Jak z tego wybrnąć?

9

Liczyć, że nikt tego nie zauważy wink

10

Na unieważnienie postępowania to trochę za późno... . W dalszym ciągu nie wiemy, czy wymagałeś zaświadczenia z US? W razie czego tłumaczyć się w ten sposób, że oświadczenie z art. 24.1 wszystko załatwia - jeżeli takowego żądaliście. To mocno naciągane, ale jest jakieś światełko w tunelu.

11

tak Apollo wymagałem US ale też 24.1

12

To bym szedł w tą stronę - skoro złożył oświadczenie, że nie podlega wykluczeniu z art. 24.1, który konsumuje również US ... . Co nie zmienia faktu, że daliście ciała.

13

A więc do obronienia czy nie?

14

Nie mnie to oceniać. Przewinienie jest ewidentne, podałem tylko ewentualną linie obrony - w dodatku mocno naciąganą.

15

Dzięki za głos.

16

Uważam że na 100% to zauważą, przechodziłem przez tyle kontroli że jak nie mieli już czego się czepiać to pytali o błache sprawy że ich śmiechem zabiłem big_smile

17

już zauważyli

18

Ciężko będzie się z tego wyplątać.

19

Wywalą mnie z roboty!

20

Jasne, trafisz także za kratki.
Don't panic - za takie przewinienia nie traci się pracy.

21

Apollo napisał/a:

Jasne, trafisz także za kratki.
Don't panic - za takie przewinienia nie traci się pracy.

Cyba, że ktoś kogoś nie lubi.

22

O, Niania to umie pocieszyć ;P
Wg mnie sprawa nie do obronienia. Tak jak przedmówcy uważam że zaświadczenia dotyczyć muszą przede wszystkim wspólników. Zastanawiać się można nad zaświadczeniem spółki.
Z drugiej strony jak ci zarzucą braki to broń się że zaświadczenie masz. Jakis wyrok na pewno znajdziesz, bo w w/s zaświadczeń s.c. to kiedyś był wielki bałagan i orzeczenia były w cały świat (również takie które twierdziły że wystarczy na s.c. - chyba że nie to mnie poprawcie smile )