1

Temat: Szacowanie projektu.

Zamawiający ma do zrealizowania projekt dotyczący zakupu komputerów. Ma w umowie, ustalony zakres do zrealizowania oraz określony szczegółowy budżet na realizację tego projektu.

Czy zamawiający mając ustalony szczegółowy budżet musi przeprowadzić badanie rynku w celu ustalenia wartości szacunkowej zamówienia?

2

Odp: Szacowanie projektu.

Moim zdaniem tak - spotykam się z tym na codzień przy projektach UE - ludzie bardzo często mylą założoną wartość w projekcie z szacunkową wartością zamówienia a to najczęściej są dwie różne wartości.

3

Dzięki.

4

Zdecydowanie tak. Zamawiający ma obowiązek oszacować wartość zamówienia, natomiast jaką kwotę będzie mógł przeznaczyć, to już wynika z umowy dotyczącej projektu.

5

Szacunek to podstawa.

6

To szło chyba tak - szacunek ludzi ulicy big_smile big_smile

7

A czy w celu oszacowania usług mogę korzystać z ogłoszeń o udzieleniu zamówienia zamieszczonych w UZP?

8

To chyba mało miarodajne, masz tam wyłącznie ceny wybranych ofert.

9

mam cenę najdroższej i najtańszej, czyli tak jakby przedział cenowy

10

filon napisał/a:

A czy w celu oszacowania usług mogę korzystać z ogłoszeń o udzieleniu zamówienia zamieszczonych w UZP?

Nie, a to dla tego że kwoty o udzieleniu zamówienia są niższe niż faktyczne rynkowe, osiągane właśnie w wyniku postępowań.

11

jak bście to oszacowali razem czy osobno:
zakup oprogramowania
zakup serwera
usługi doradcze-eksperckie
konwersja danych bazy do nowego programu

12

Marcel napisał/a:
filon napisał/a:

Nie, a to dla tego że kwoty o udzieleniu zamówienia są niższe niż faktyczne rynkowe, osiągane właśnie w wyniku postępowań.

Wytłumaczysz to Marcel?

13

hmmm to idąc tropem Marcela to np.(sytuacja teoretyczna ):
1. Chcemy oszacować usługi X
2. Mieliśmy już w tym roku przetarg na takie usługi i w wyniku rozstrzygnięcia otrzymaliśmy pewne ceny Y
3. To aby oszacować wartość usług X nie możemy użyć ceny Y???

14

Kwota szacunkowa jest zawsze zawyżona, wyższa niżeli w przypadku otrzymanych ofert czy też oferty najkorzystniejszej na podstawie której publikujemy ogłoszenie o udzieleniu zamówienia, to samo w przypadku kosztorysu inwestorskiego a ofertowego w którym ten pierwszy jest zawsze wyższy.

15

A dlaczego kwota szacunkowa musi być zawyżona?
Jeżeli do szacowania wezmę nie tylko cenę najkorzystniejszą ale również i najniekorzystniejszą to chyba jakieś rozeznanie cenowe jest. Bo to trochę dziwne szacować godzinę zajęć na 100 zł kiedy w X przetargach uzyskiwano kwoty w granicach od 40 do 60 zł? Dodam, że chodzi mi o zamówienia na usługi edukacyjne czyli 1 godzina zajęć z np. j.angielskiego w mieście W nie różni się znacznie od 1 godziny zajęć tego języka w mieście K

16

Marta napisał/a:

jak bście to oszacowali razem czy osobno:
zakup oprogramowania
zakup serwera
usługi doradcze-eksperckie
konwersja danych bazy do nowego programu

ktoś podpowie?

17

Marcel- ale czemu piszesz o kwocie szacunkowej? Kwoty z ogłoszenia o udzieleniu zamówienia są jak najbardziej rynkowe, nie chodzi o to, żeby brać stamtąd szacunkową.

18

czyli?
oprogrmowwanie razem z serwerem?
uslugi doradcze z konwersja danych?
czy jednak wszystko osobno

19

Nie wiem do czego mają służyć dane oprogramowania, konserwacja (jakich danych) itp., ale na pierwszy "rzut oka" oddzielnie.