1

Temat: Data wniesienia odwołania

W dniu 18.03.2013 r. poinformowaliśmy wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty. Termin na wnoszenie odwołania do 23.03.2013r. (sobota).
Wykonawca w dniu 25.03.2013r. zgodnie z art. 181 poinformował nas o niezgodnych z przepisami czynnościach (pismo datowane na 25.03.2013r.). Czy w takim przypadku jest to po terminie, czy ze względu na sobotę (wg mnie nie jest to dzień ustawowo wolny od pracy, choć my nie pracujemy) i niedzielę, dzień 25.03.2013r. jest poprawny?

2

Odp: Data wniesienia odwołania

Sobota nie jest dniem ustawowo wolnym.

3

w pzp nie jest ale dla mnie jest big_smile

4 (edytowany przez ArekS 2013-03-26 09:44:38)

Marcel napisał/a:

Sobota nie jest dniem ustawowo wolnym.

Czyli pismo z dnia 25.03.2013r jest po terminie, przyjmując że informacja dotarła do wykonawców 18.03.2013r.?

5

Jak  by było z datą 23 to jest wówczas ok, mogli wysłać przecież faksem, e-mailem.

6

Witam. W dniu 18.03.2014 r. poinformowaliśmy wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty. Termin na wnoszenie odwołania do 23.03.2013r. (niedziela).
Wykonawca w dniu 24.03.2014r. zgodnie z art. 181 poinformował nas o niezgodnych z przepisami czynnościach. My z pismem zapoznaliśmy sie dopiero 25.03.2014r. Czy w takim przypadku jest to po terminie. Według mnie tak. Termin minął w niedziele a do nas pismo powinno trafić w piątek do godz. 15 bo później nie byliśmy w stanie się z nim zapoznać. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

7

Wniósł w terminie. Ale co to zmienia, przecie nie musicie odpowiadać lecz czasem wypada.

8

aalukasz307 napisał/a:

Witam. W dniu 18.03.2014 r. poinformowaliśmy wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty. Termin na wnoszenie odwołania do 23.03.2013r. (niedziela).
Wykonawca w dniu 24.03.2014r. zgodnie z art. 181 poinformował nas o niezgodnych z przepisami czynnościach. My z pismem zapoznaliśmy sie dopiero 25.03.2014r. Czy w takim przypadku jest to po terminie. Według mnie tak. Termin minął w niedziele a do nas pismo powinno trafić w piątek do godz. 15 bo później nie byliśmy w stanie się z nim zapoznać. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Art. 115 KC: Jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego, czyli 24 marca.
Nawet jeśli pismo wniesiono po godzinach pracy zakładu należy uznać, że zostało przesłane w terminie - patrz art. 111 KC.
Nie jest istotne, że w sobotę nie pracujecie, bo w świetle przepisów KC sobota nie jest dniem wolnym od pracy. Moim zdaniem pismo wpłynęło w terminie.

9

Tak też myślalem. Tylko to odwołanie jest do KIO

10

Nie ma znaczenia - IMO wpłynęło w terminie.

11

Jak wyżej, jest w terminie.

12

no to trochę nieciekawie

13

Wręcz odwrotnie, ciekawie smile jakby złożył po terminie to by były nudy.

14

No może i tak ale teraz wszystko sie nam przeciąga. A w sierpniu musimy złożyć wniosek o dokonanie płatności:);

15 (edytowany przez Katiqq 2014-03-27 16:42:59)

aalukasz307 napisał/a:

Zamieszałam się już trochę. Najpierw piszesz o otrzymaniu informacji w trybie art. 181, a teraz o odwołaniu... Nie ma to znaczenia jeśli chodzi o termin wniesienia - należy uznać za wniesione w terminie, ale w trybie art. 181 informuje się zamawiającego o czynnościach na które nie przysługuje odwołanie.
W sytuacji kiedy ma to wpływ na terminowe złożenie wniosku o płatność rozróżnienie powyższego ma istotne znaczenie.

16

Katiqq napisał/a:
aalukasz307 napisał/a:

Zamieszałam się już trochę. Najpierw piszesz o otrzymaniu informacji w trybie art. 181, a teraz o odwołaniu... Nie ma to znaczenia jeśli chodzi o termin wniesienia - należy uznać za wniesione w terminie, ale w trybie art. 181 informuje się zamawiającego o czynnościach na które nie przysługuje odwołanie.
W sytuacji kiedy ma to wpływ na terminowe złożenie wniosku o płatność rozróżnienie powyższego ma istotne znaczenie.

Święte słowa Katiqq! A ja ze swojej strony dorzucę jeszcze cień podejrzenia, że odwołanie może być niedopuszczalne, o ile nie dotyczy przypadków zastrzeżonych dla postępowań krajowych. Pytanie jakie były zarzuty podniesione w informacji-odwołaniu (?)