1

Temat: preferencyjny kredyt - wolna ręka

jeżeli jeden bank oferuje nam preferencyjny kredyt całkowicie finansowany z EBI (Europejski Bank Inwestycyjny) i CEB (Bank Rozwoju Rady Europy)), to można w tym przypadku zrobić ZWR (art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a)?
Bank powołuje się na opinię UZP: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?PD;856

ja mam mieszane uczucia.

2

Odp: preferencyjny kredyt - wolna ręka

No ale w tej opiniu UZP jest wyraźnie mowa o sytuacji gdy zamawiający chcąc uzyskać środki na ściśle określone zadanie inwestycyjne musi stosować procedury międzynarodowej instytucji finansowej. Czyli kolejność jest taka, że najpierw zamawiający ma konkretną inwestycję, która wymaga zastosowania obcej procedury. A u was chyba najpierw jest kredyt a potem się znajdzie jakieś zadanie inwestycyjne.

3

jak dla mnie to nasze inwestycje mogą być finansowane z kredytu ze środków krajowych ale skarbnik ma swój pogląd

4

No przecież w tej opinii wyraźnie jest napisane:
"Wskazać należy, iż choć co do zasady zaciągnięcie kredytu należy traktować jako usługę powszechnie dostępną, to wyjątkowo ich udzielanie ze środków międzynarodowych instytucji finansowych np. Europejskiego Banku Inwestycyjnego (EBI), Banku Rozwoju Rady Europy (CEB) może być traktowane jako usługi szczególne. Warunkiem tego jest, aby bank dysponujący linią kredytową był jedynym bankiem, który oferuje na rynku polskim preferencyjne kredyty z określonej międzynarodowej instytucji finansowej w zakresie realizacji określonych zadań inwestycyjnych."

5

mamy do realizacji konkretne zadania inwestycyjne, na które potrzebujemy kasę.

6

Ja nigdy nie miałam z czymś takim do czynienia, więc biorę to na tzw. "chłopski rozum". Czy ta Wasza konkretna inwestycja ma być finansowana ze środków europejskich/międzynarodowych? Czy instytucja, która to będzie choćby częściowo finansować stawia Wam jakieś wymagania proceduralne? Jeśli nie, to wolna ręka z bankiem odpada. Nie ma przesłanek do jej zastosowania.

7

Nie ma podstawy do stosowania WR przy udzielaniu zamówienia na usługę finansową - kredyt, jezeli istnieją co najmniej dwa banki skłonne udzielić takiego kredytu.

8

ja też tak rozumiem, ale jak zwykle władza ma swoje opcje.
to są nasze wewnętrzne inwestycje i nikt nas do tego nie zmusza.
równie dobrze może to być bank, który wykłada własną kasę.