1

Temat: nieprawdziwe informacje PILNE

Witam! PN na usługi szkoleniowe, Wykonawca składa wykaz szkoleń przeprowadzonych z referencjami, Po zgłoszeniu wątpliwości przez drugiego Wykonawcę i wyjaśnieniach, okazało się, że wskazane w wykazie szkolenie faktycznie nie było wykonane, a firma która wystawiła referencje napisała, że to pomyłka.  PYTANIE czy mam zwrócić się o uzupełnienie wykazu i referencji, czy wykluczyć Wykonawcę zgodnie z art 24 ust. 2 pkt 3 złożyli nieprawdziwe informacje.
Bardzo proszę o podpowiedź Pogubiłam się w wątpliwościach.

2

Odp: nieprawdziwe informacje PILNE

Wykluczenie z udziału w postępowaniu na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp może nastąpić tylko w przypadku, gdy podanie fałszywych informacji wynika z winy umyślnej wykonawcy. Istotne jest również powiązanie podania nieprawdziwych informacji z intencjami wykonawców (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 12 czerwca 2013 r.; sygn. akt KIO 1247/13 (art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp).

Krajowa Izba Odwoławcza podkreśliła, że z treści art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp wynika, że dla wykluczenia wykonawcy na tej podstawie wymagane jest kumulatywne zaistnienie okoliczności:

złożenie nieprawdziwych informacji przez wykonawcę,
podanie błędnych informacji miało lub może mieć wpływ na wynik postępowania.
Przepis wymaga więc ustalenia, czy podane przez wykonawcę informacje rzeczywiście i obiektywnie nie są prawdziwe. Nieprawdziwymi informacjami będą więc jakiekolwiek opisowe zdania (a więc zdania orzekające o faktach), które są niezgodne z rzeczywistością. Udowodnienie nieprawdziwości spoczywa na tym, kto ze swojego twierdzenia wywodzi skutek prawny, domagając się wykluczenia wykonawcy z postępowania. W postępowaniu odwoławczym ciężar dowodu spoczywa więc na stronie, która tego typu okoliczność podnosi. Fakt nieprawdziwości podanych przez wykonawcę informacji należy więc wykazać i udowodnić.

Jak podkreślił skład orzekający za ugruntowany i trafny należy uznać wyrażany w orzecznictwie pogląd, iż zaistnienie przesłanek wykluczenia wynikających z komentowanego przepisu powinno być udowodnione należycie. Teza ta znajduje np. potwierdzenie w wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie z dnia 15 stycznia 2010 r. (sygn. akt XII Ga 420/09). Wykluczenie wykonawcy na podstawie omawianego przepisu wymaga ustalenia przesłanek wykluczenia w sposób niebudzący wątpliwości.

3

art. 24.2.3 mów o złożonych  informacjach mających lub mogących mieć wpływ na wynik postępowania. Dla mnie taka sytuacja miałaby miejsce, gdyby mowa była o wykonawcy, który złożył najkorzystniejszą ofertę. Wtedy bym wykluczyła na podstawie 24.2.3. Natomiast jesli jest któryś tam z kolei to bym wezwała z 26.3.

4

Oferta z wykazem o szkoleniu które nie odbyło się jest ofertą najtańszą, więc wpływa na wynik postępowania.  Natomiast  nieprawdziwość informacji potwierdziła osoba, która wystawiła referencje. Prosiłam jej firmę o przedstawienie dokumentu potwierdzającego odbycie szkoleń w 2012 roku i dostałam pisemną informację, iż referencje to pomyłka, czy to może być dowód na nieprawdziwość informacji.  Nadmieniam, iż firma  wystawiała  referencje za rok 2012 i 2013, potem stwierdziła, że pomyliła lata 2012 z 2013. Ale to inna sprawa.                                                  Wykonawca najtańszy musiał zdawać sobie sprawę z faktu, iż w 2012 roku nie prowadził wymaganych szkoleń, więc dla mnie ewidentnie podaje nieprawdziwe informacje.

5

Firma się pomyliła, ale wykonawca już raczej nie. Ja widzę w tym świadome działanie wykonawcy, które wylazło dopiero po weryfikacji przez zamawiającego.

6

Wykluczenie, absolutnie nie pozwalać na uzupełnienia oszustom.

7

Też bym tak to odczytała. Ale przeczytałam post Marcela i obawiam się, że nie udowodnisz tego swiadomego działania wykonawcy. On zawsze może powiedzieć, że najzwyczajniej w świecie się pomylił, a to przecież może zdarzyć się każdemu.
Wezwij go teraz do wyjasnien i powiedz, że zweryfikowałaś referencje i wynika, że w 2012 nie wykonał usługi którą twierdzi, że wykonał. Powie, że się  pomylił. No i wtedy zostaje uzupełnienie z 26.3.

8

W tym przypadku KIO fantazjuje jak Lem. Prawodawca nic nie wspomina o umyślności przedstawienia nieprawdziwych informacji. Jeśli interpretować ten przepis jak KIO to jest to przepis zbędny bo martwy.

9

A czy na wynik postępowania nie składają się pozycje w rankingu wykonawców po wyborze najkorzystniejszej oferty?
Wg mnie jeżeli nieprawdziwa informacja ma wpływ na to że wykonawca spełnia lub nie spełnia warunku to ma to wpływ na wynik postęowania. Co zrobisz jak 1 oferta zostanie odrzucona/wykluczona w wyniku odwołania i 2 oferta kłamczuszka poprawiona stanie się najkorzystniejszą? Cofniesz czynność wezwania do uzupełniena dokumentów?

Nalezy zwrócić się wystawcy referencji (par 1.5 rozp) , jeżeli przekazane informacje potwierdzają że referencje są nieprawdziwe należy zażądać wyjaśnień od wykonawcy.

10

I jak podziałaliście w sprawie?

11

Jeżeli zwróciłam się o uzupełnienie dokumentów to czy teraz muszę już to uznać i wybrać firmę kłamczuszkę, czy mogę jeszcze wykluczyć????

12

Jak postanowiłaś wezwać do uzupełnienia i uzupełnili i spełniają warunek to nie możesz wykluczyć. Jak chciałaś ich wykluczyć za nieprawdziwe informacje to trzeba było  nie wzywać lecz dokonać powtórnej oceny ofert wykluczyć i dokonać wyboru następnej.