Temat: informacja publiczna
Zwróciła się do mnie firma nie startująca w przetargu o przekazanie zestawienia z otwarcia ofert .
Czy to należy do informacji publicznej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zwróciła się do mnie firma nie startująca w przetargu o przekazanie zestawienia z otwarcia ofert .
Całe postepowanie jest jawne (oprócz elementów sprawdzania ofert aż do wyłonienia oferenta)
Całe postepowanie jest jawne (oprócz elementów sprawdzania ofert aż do wyłonienia oferenta)
A na podstawie jakiego przepisu sprawdzanie ofert aż do wyłonienia oferenta jest nie jawne?
Właściwie to tylko tajemnica przedsiębiorstwa i informacje niejawne nie podlegają udostępnieniu w ramach informacji publicznej jako "ustawowo chronione" - art. 8 ust.3 ustawy.
Samo otwarcie ofert jest czynnością jawną, otwartą dla wszystkich, ale przekazanie informacji podmiotowi innemu niż Wykonawca powinno nastąpić po wyborze najkorzystniejszej oferty. Art. 86 ust.5 adresowany jest do uczestników postepowania, którzy nie mogli uczestniczyć w sesji otwarcia ofert.
klimczakmi - art. 96 ust.3 ustawy.
Art. 86 ust. 2 Pzp - Otwarcie ofert jest jawne...
Na otwarcie może przyjść każdy. Nawet ktoś, kto nie złożył oferty. Tak więc, na cokolwiek by się nie powołała ta firma i tak powinnaś przesłać im informację z otwarcia ofert.
klimczakmi - art. 96 ust.3 ustawy.
OK.
Zrozumiałem zapis z postu cbud jako że czynności sprawdzania ofert są nie jawne.
A nie w rozumieniu że są jawne dopiero od daty wyboru wykonawcy
sebek napisał/a:klimczakmi - art. 96 ust.3 ustawy.
OK.
Zrozumiałem zapis z postu cbud jako że czynności sprawdzania ofert są nie jawne.
A nie w rozumieniu że są jawne dopiero od daty wyboru wykonawcy
Ja juz sie gubie. Przecież oferty są jawne od chwili otwarcia. Tak samo protokół ZP - art. 96.3.
A faktycznie wszystkie inne załączniki do protokołu udpostępnia się po wyborze najkorzystniejszej oferty.
Tyle że jawność postępowania na podstawie Pzp dotyczy uczestników postępowania - wykonawców.
Wg pozostali zainteresowani nie będący uczestnikami postępowania mogą wystąpić o udzielenie informacji publicznej zgodnie z ustawą o dostępie do informacji publicznej. Tak myślę.
No dla mnie taki podział z przepisów 96.3 nie wynika, więc ja traktuję tych innych tak samo jak wykonawców.
Masz rację. Jedynie art 86.5 mówi o wykonawcy.
Masz rację. Jedynie art 86.5 mówi o wykonawcy.
Racja. Dlatego taką informację wykonawcy przesyłam niezwłocznie, a wszystkim innym zwłocznie (ale nie za bardzo)
Bo też nie rozumiem w czym taka wiedza innego podmiotu o ofertach miałaby zaszkodzić postępowaniu lub samemu zamawiającemu?? Dlaczego to nagle jest taka tajemnica, a kilka dni później (po rozstrzygnięciu postępowania) już tajemnicy nie ma.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc