Temat: Zmiana ustawy
W dniu 01.04.2014 r. ogłoszono w Dzienniku Ustaw poz. 423 Ustawę o zmianie ustawy PZP .
Wchodzi za 14 dni !!!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zmiana ustawy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W dniu 01.04.2014 r. ogłoszono w Dzienniku Ustaw poz. 423 Ustawę o zmianie ustawy PZP .
Wchodzi za 14 dni !!!
Fajnie.
Zajefajnie
art. 4 ustawy nie stosuje się do:
8b) zamówień, których przedmiotem są dostawy lub usługi z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją wystaw, koncertów, konkursów, festiwali, widowisk, spektakli teatralnych, przedsięwzięć ...
Jak mam rozumieć zakwaterowanie uczestników ?
podlega czy nie ?
Zakwaterowanie podlega (moim zdaniem) jako np. usługi hotelarskie.
Jeżeli to zakwaterowanie ( usługa) jest związana z działalnością kulturalną np. organizacja wystaw, koncertów, konkursów, festiwali, widowisk.... to chyba nie podlega!
Ja tak rozumiem, ale nie wiem jestem blondynką Więc chyba posłuchaj MARCELA
usługi o których mowa w Twoim pytaniu, należy zakwalifikować jako usługi hotelarskie. W aktualnie obowiązującym stanie prawnym widzę dwie możliwości rozwiązania przedstawionego problemu. Po pierwsze sprawdź, czy Twoja jednostka nie spełnia przesłanek do zawierania umów na usługi hotelarskie w trybie z wolnej ręki (tj. czy spełniasz dodatkowe wymogi wskazane w art. 5 ust. 1a ustawy Pzp). Jeśli nie - warto zastanowić się nad zawarciem umowy ramowej z kilkoma hotelami ?
Zlecenie usługi zespołowi czy kabaretowi (występ) itp., jest zwolnione, reszta usług powinna być stosowana zgodnie z ZP jak wyżywienie, zakwaterowania..... itd.
Zasięgnę chyba opinii prawnej w UZP. Odnośnie zakwaterowania (cpv - us. hotelarskie) to pewnie tak jak napisaliście ale wynajem sceny, nagłośnienia itp. (cpv - org. imprez) to mi podpada.
art 4.8b "zamówień, których przedmiotem są dostawy lub usługi z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją wystaw, koncertów, konkursów, festiwali, widowisk, spektakli teatralnych, przedsięwzięć z zakresu edukacji kulturalnej lub......."
Organizacja występów, koncertów, konkursów. Czy tzw technika estradowa - nagłośnienie, obsługa techniczna ale również pomoc medyczna, ochrona podlega zwolnieniu z tego art?
zamówienia, których przedmiotem są dostawy lub usługi z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją wystaw, koncertów, konkursów
z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją
Zasięgnę chyba opinii prawnej w UZP. Odnośnie zakwaterowania Jak najbardziej jestem za.
art 4.8b "zamówień, których przedmiotem są dostawy lub usługi z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją wystaw, koncertów, konkursów, festiwali, widowisk, spektakli teatralnych, przedsięwzięć z zakresu edukacji kulturalnej lub......."
Organizacja występów, koncertów, konkursów. Czy tzw technika estradowa - nagłośnienie, obsługa techniczna ale również pomoc medyczna, ochrona podlega zwolnieniu z tego art?
zamówienia, których przedmiotem są dostawy lub usługi z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją wystaw, koncertów, konkursów
Ale wypowiedz się czy uważasz, że wszystko podchodzi pod 4.8b?
z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją
Co w związku z tym - bo nie wiem?
Wydaje mi się że tak, można zastosować takie zwolnienie dotyczące usług i dostaw związanych z organizacją takich imprez.
Ale chcę poznać waszą opinię.
Moim zdaniem nie można - nie są to usługi z zakresu działalności kulturalnej (ewentualnie nagłośnienie bym uznał) ale ochronę, zabezpieczenie medyczne, catering itp. już nie.
Być może da się zastosować art. 5 ust. 2 (sprawdzić art. 2a i 2b).
Moim zdaniem nie można - nie są to usługi z zakresu działalności kulturalnej (ewentualnie nagłośnienie bym uznał) ale ochronę, zabezpieczenie medyczne, catering itp. już nie.
Mam podobne zdanie jak bipi
Jak wyżej jestem tego samego zdania, jednak poczekajmy na opinie, bo niebawem się ukażą.
Wydaje mi się, że kluczowe jest tutaj zdanie a art. 4 ust 8b "(...) z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją (...)"
Jeżeli w umowie z artystą mam zapisane, że mam zapewnić nocleg, wyżywienie to jest to wydatek związany z organizacją tego wydażenia kulturalnego...
Tak samo nagłośnienie, oświetlenie, transport sprzętu/artystów... Bez tego danej imprezy nie da się zorganizować...
Generalnie, tak jak napisaliście, najlepiej poczekać na opinię
Tak, to zdanie jest kluczowe, te słowa pogrubiłem wyżej. Teraz pogrubiam tylko te pierwsze - z zakresu działalności kulturalnej, czyli nie chodzi po prostu o wszystkie wydatki związane z organizacją, jak to określiłeś, wydażenia kulturalnego, tylko te z zakresu działalności kulturalnej związanej z organizacją...
Ach te wydażenia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc