1

Temat: SIWZ na usługę, a podwykonawca

Rozumiem, że w zamówieniach na usługi:
1.  nie można żądać informacji o części zam. powierzonych podwykonawcy?
2.  nie ma mowy o dalszych podwykonawcach?
3.  Czy dajecie w ogóle jakieś zapisy dotyczące podwykonawstwa w formularzu oferty do wypełnienia przez wykonawców

2

Odp: SIWZ na usługę, a podwykonawca

Przeczytaj art. 36a Pzp i będziesz miała odpowiedzi na dwa pierwsze pytania. Ad/3 - ja daję.

3

Ad.3 Ja również, to ważne.

4

Marcel napisał/a:

A na czym ta ważność ma polegać?

5

Np. taka że wiem jaki będzie podwykonawca lub jaki zakres zostanie mu powierzony, to chyba logiczne.

6

To odpowiedz sobie na pytanie, czy nadal będzie dla ciebie to takie ważne, jeżeli nie zastrzeżesz osobistego wykonania zamówienia (jego części) przez wykonawcę - co jest zasadą.

7

Ja uważam, że po nowelizacji podwykonawczej straciło to swoją ważność na poziomie oferty.

8

Apollo napisał/a:

To odpowiedz sobie na pytanie, czy nadal będzie dla ciebie to takie ważne, jeżeli nie zastrzeżesz osobistego wykonania zamówienia (jego części) przez wykonawcę - co jest zasadą.

Owszem będzie, wówczas dostosuję formularz adekwatnie do danego postępowania.

9

Marcel napisał/a:

To jak się ma do tego uchylenie ust. 4 i 5 w art. 36 ? który mówił o żądaniu w ofercie części zamówienia powierzonych podwykonawcy.

10

Teraz art.36b1

11

Marcel napisał/a:

Teraz art.36b1

Ale my to wiemy.
Dla Marcela jest to ważne z uwagi na dostosowanie odpowiedniego formularza smile

12

Kasandra napisał/a:

Rozumiem, że w zamówieniach na usługi:
1.  nie można żądać informacji o części zam. powierzonych podwykonawcy?

art. 36b. 1 mówi wyraźnie, że można żądać wskazania części zamówienia, której wykonanie wykonawca zamierza powierzyć podwykonawcy.

13

Nie wiem w czym tu problem, jak ma się życzenie to zamieszcza się info, nie ma się takiego życzenia nie zamieszcza się, w każdym razie, jest to jak najbardziej zasadne, takie jest moje zdanie.

14

Popieram smile

15

Marcel napisał/a:

Nie wiem w czym tu problem, jak ma się życzenie to zamieszcza się info, nie ma się takiego życzenia nie zamieszcza się, w każdym razie, jest to jak najbardziej zasadne, takie jest moje zdanie.

Ja tez popieram jak dla mnie bardzo przydatne.