1

Temat: Nie podpisany kosztory ofertowy

W postepowaniu wykonawca dołaczył do swojej oferty kosztorys ofertowy Nie podpisany przez siebie ani Nie opieczetowany pieczątką firmy, tak że po odlaczeniu od oferty Nie wiadomo jaka firma go złożyła. Czy jego ofertę powiniśmy odrzucić ?
Problem w tym , że w SIWZ Nie napisalismy że kosztorys ofertowy powiNien zostać podpisany przez wykonawcę, tylko jest zapis, iż powiNien zostać wypełniony zgodNie z przedmiarem robót. Czy obowiazek podpisania kosztorysu ofertowego reguluja jakieś przepisy, na których podstawie jest on Nieważny ?

2 (edytowany przez lolilap 2007-11-06 14:02:08)

Odp: Nie podpisany kosztory ofertowy

jesli nie zapisalas tego w siwz to raczej nie masz podstawy (ale warto jeszcze raz wczytsac sie w SIWZ).

cene zapewne okreslil w formularzu ofertowym... (a moze to jest ryczalt?) - wtedy nie masz sie nad czym zastanawiac.

3

Joasia1 napisał/a:

W postepowaniu wykonawca dołaczył do swojej oferty kosztorys ofertowy nie podpisany przez siebie ani nie opieczetowany pieczątką firmy, tak że po odlaczeniu od oferty nie wiadomo jaka firma go złożyła. Czy jego ofertę powiniśmy odrzucić ?

Również krótko - NIE wink

4

Joasiu, nie wolno nic odłączać od oferty smile

5

Czyli można sobie wydrukowac dokument z komputera - jakim w tym wypadku jest kosztorys oferowy i go wcale nie podpisać ani nie opieczętowac pieczątka firmy i on będzie ważny ? Jka ja drukuje jakieś pismo to po wydrukowaniu czywiste jest, że należy je podpisać.
Cena ogolna wykonania zamowienia podana jest w formularzu oferowym ale kosztorys ofertowy był obowiązkowy do oferty, aby nawet sprawdzic czy wykonawca ujął w nim wszystkie prace wymienione w przedmiarze robót

6

Hmmmmmmm....... Fakt, formularz ofertowy (z ceną oferty) podpisany - jest OK. Natomiast kosztorys ofertowy nie został podpisany, nie nosi zatem znamion dokumentu. Może także powstać zarzut, że Zamawiający podmienił kosztorys...prawda? Ja jednak skłaniałbym się do odrzucenia oferty jako nie odpowiadającej treść siwz, ponieważ w siwz napewno był zapis jak mają byc podpisane dokumenty, prawda? A co na to pozostali forumowicze? smile

7

Joasia1 napisał/a:

Czyli można sobie wydrukowac dokument z komputera - jakim w tym wypadku jest kosztorys oferowy i go wcale nie podpisać ani nie opieczętowac pieczątka firmy i on będzie ważny ?

Bedzie ważny

8

Znaczy się że co...dokument nie podpisany jest ważny? Przeciez to nie dokument...

9

z czego niby miałoby wynikać że należy podpisać kosztorys - na pewno musi być podpisana oferta, oświadczenia ake kosztorys to załącznik do oferty pokazujący skąd wzięła się ta cena, absolutnie nie ma żadnych podstaw do odrzucania.
a co do dekompletacji oferty - to na pewno jest jakoś zszyta czy coś w tym rodzaju, a zamawiający to nie mafiozo który tylko czycha aby coś nabroić

10

danaug napisał/a:

a zamawiający to nie mafiozo który tylko czycha aby coś nabroić

Dana, jak wieści forumowe niosą to mamy pracowników CBA na forum wiec sie nie dziw takim teoriom wink

11

Dana, kosztorys był dokumentem wymaganym. d-o-k-u-m-e-n-t-e-m ! Nie podpisany świstek papieru nie jest dokumentem, więc tego kosztorysu jest brak.
Marko, właśnie namierzam Twoje IP wink

12

jacek0707 napisał/a:

tego kosztorysu jest brak.

Doskonałe big_smile
Autora myśli parafki zadowolą czy też bedzie wymagał pieczątki imiennej i firmowej?

jacek0707 napisał/a:

Marko, właśnie namierzam Twoje IP wink

Żegnajcie forumowicze, ide siedzieć za działanie zgodne z PZP tongue

13

A może po co wogóle podpisywać formularz ofertowy?

14

Kosztorys stanowi integralna częsc oferty jako całego dokumentu ofertowego. Bez podpisów jest niewazny i budzi watpliwości co do jego przyjecia jako oferty całościowej.Bezpiecznie jest w SIWZ usciślac zapisy co podpisywania stron w ofercie.pozdrawiam

15

Jacek przesadzasz

16

Niestety ale Jacek ma rację smile
Marko , rozumiem ,że w Twojej opini ten dokument bedzie miał znaczenie- domyślne:)

17

Pytanie jest inne: czy ten kosztorys musi być złożony?
Jeśli jest elementem oferty (np. przy wynagrodzeniu kosztorysowym) to musi być złożony, i oczywiście podpisany.
Jeśli nie jest elementem oferty (zamawiacz żądał go z ciekawości) to w ogóle nie musi być złożony.

18

madziulek napisał/a:

Marko , rozumiem ,że w Twojej opini ten dokument bedzie miał znaczenie- domyślne:)

Kurde nie rozumiem tej domyślności... ale mniejsza o nią - oferta ma być podpisana (wystarczy w jednym miejscu). Zgadzam sie, że kosztorys jest częścią oferty - szczególnie przy obmiarowych robotach budowlanych - nie oznacza to jednak że on też musi być podpisany - formularz ofertowy wystarczy w zupełności.
Zaintrygowała mnie natomiast Twoja odpowiedź dotycząca uściślania zapisów w SIWZ co do podpisywania stron w ofercie... wink Bądź łaskawa rozwinąć bo brzmi ciekawie... cool

19 (edytowany przez Joasia1 2007-11-07 09:19:06)

Dla wyjaśnienia, kosztorys ofertowy wymagalismy obowiązkowo w SIWZ jako dokument do formularza ofertowego.
Tylko w punkcie o kosztorysie ofertowym miełam zapis że "powinien być sporzadzony zgodnie z przedmiarem robót i ujęte w nim wszytskie prace" itd. i pech chciał, że w tym postępowaniu zapomniałam dopisać, że powinien on również być podpisany, co zawsze dopisuję na wszelki wypadek. Dla mnie oczywiste jest, że każdy wydrukowany dokument z komputera należy podpisać, co jak sie okazało w tym przypadku - nie dla wyszystkich jest to jasne.
Natomiast pozostali dwaj wykonawcy kosztorys ofertowy mają podpisany.
Wykonawca bez podpisanego kosztorysu złożył najkorzystniejszą ofertę, wiec gdy go odrzucę pewnie złozy protest a gdy go wybiorę to protest złożą pozostali.
Tak więc co nie zrobie to bedzie źle.
A wszystko przez pośpiech, bo w ciągu 2 godzin należało uruchomic postępowanie......

20

Dana, nie przesadzam. Skoro kosztorys był wymagany, to chyba powinien być dokumentem podpisanym, prawda? A nie zwykłą kartką papieru wyplutą z drukarki...
Zresztą...róbta co chceta... kazdy tutaj i tak ma na to inny pogląd. Ja będę trwał przy swoim.
Powodzenia Joasiu.

21

Podpisujemy się obowiązkowo pod każdym oświadczeniem woli (oferta, druki oświadczeń itp.) jest to jednoznaczne, jednakże kosztorys nie jest oświadczeniem woli a jedynie wymaganym załącznikiem pokazującym co dajemy za tą cenę którą umieściliśmy w oferci i się pod tym podpisaliśmy
swoją drogą ciekawe jak do tej kwestii podeszliby arbitrzy

22

do marko:chodziło mi o zapis dot parafowania-oczywista omyłka:)nie denerwuj Marko:)

23

madziulek napisał/a:

do marko:chodziło mi o zapis dot parafowania-oczywista omyłka:)

Czyli dobrze podejrzewałem, że wymagasz parafowania  - a jeśli nie spełnie Twego wymogu to pewnie postanowisz odrzucić mą oferte? wink

madziulek napisał/a:

nie denerwuj Marko:)

Ja jestem oazą spokoju smile Byłoby cokolwiek niepoważnym denerwować sie z powodu odmiennego rozumienia przepisów przez innych forumowiczów smile. Nic na siłe

24

danaug napisał/a:

kosztorys nie jest oświadczeniem woli a jedynie wymaganym załącznikiem pokazującym co dajemy za tą cenę którą umieściliśmy w ofercie

Otóż pokazanie co dajemy za tą cenę jest z pewnością oświadczeniem woli.

25

Marko, mówisz ,ze jestes oazą spokoju? bałabym sie odrzucić jakąkolwiek ofertę na takiej oazie:)))