1

Temat: zmiana zakresu

Witam,
dwa pytania:
1.mamy ogłoszony już drugi przetarg na wynajęcie sprzętu i obawiamy się, że znowu nikt nie złoży oferty. Czy jeszcze przed TSO możemy  złagodzić wymagania, np. zmniejszyć ilość sprzętu, dopuścić podwykonawców?
2. w przypadku, gdy drugi przetarg na niezmienionych warunkach zostanie unieważniony, to w przypadku ZWR mogę te warunki złagodzić?

2

Odp: zmiana zakresu

Jeżeli to pomoże w pozytywnym zakończeniu przetargu to zmieniać. Jeżeli zmiany nie pomogą (musicie to jakoś wybadać) to nie zmieniać. Jeżeli okaże się po istotnej zmianie że przetarg nie został rozstrzygnięty ktoś może wpaść na pomysł że nie da się zastosować trybu WR (brak 2 procedur dotyczących tego samego przedmiotu zamówienia).

Jeżeli zastosujecie WR to w toku negocjacji zawsze można zrobić pewne korekty. Jak duże zmiany? Nie wiem smile

3

No nie wiem - nie dopuszczalne są istotne zmiany pierwotnych warunków - a przecież zmiana przedmiotu zamówienia należy do istotnych (chociażby dlatego, że zmieniają krąg potencjalnych wykonawców).

4

to byłyby istotne zmiany w siwz, ale tak zastanawiam się czy mogę wprowadzic zmiany w WR, zmniejszyć zakres i wymagania

5

Moim zdaniem nie.

6

Nie, jak kolega wyżej.

7

czyli co, na dzień dzisiejszy mogę zmniejszyć w siwz ilość wymaganego sprzętu, uwzględnić podwykonawców, traktując postępowanie z powrotem jako pierwsze? pomóżcie, muszę odpowiedzieć dyrekcji...

8

A wiesz że ze zmniejszonymi warunkami dot. OPZ ktoś się zgłosi?

9

jęli zmieniać warunki to już i traktować jako pierwsze postępowanie na nowych warunkach (pamiętać o zmianie ogłoszenia) - oczywiście pod warunkiem zmian istotnych

10

NIE tak jak Marcel i BIPI