1

Temat: umowa konsorcjum

witam
co zrobić z wykonawcą - konsorcjium, które z jakiś swoich powodów nie zawarło umowy przed podpisaniem umowy o wykonanie zamówienia publicznego. w siwz warunek, że konsorcjum ma przedstawić umowę konsorcjum przed podpisaniem umowy na z.p. , a ich oferta otrzymała najwięcej punktów.

agaj

2

Odp: umowa konsorcjum

to zamawiający powinien zażądać (poprosić) okazania umowy konsorcjum przed podpisaniem umowy o udzieleniu zamówienia - jeżeli tego nie zrobił to niech naprawia szybko błąd

3

i tak się stało, ale oni tej umowy nie chcą przedstawić bo jak się nieoficjalnie dowiedziałam, jakoś jak przyszło co do czego nie mogą się konkretnie dogadać. I tak przy okazji, mogłam zawrzeć termin w siwz na okazanie takiej umowy po którym oferta zostanie odrzucona?

4

jak to zamawiacze lubią komplikować...

5

a w tym przypadku wykonawcy nie wiedzą czego chcą :-)

6

agaj napisał/a:

mogłam zawrzeć termin w siwz na okazanie takiej umowy po którym oferta zostanie odrzucona?

Brak umowy konsorcjum nie rzutuje na oferte, wiec odrzucic jej oczywiscie nie mozna.
Mozna tylko wybrac druga oferte na podstawie art. 94.2

7

czyli rozumiem, że jak nie chce przedstawić umowy konsorcjum, o którą prosiliśmy to uchyla się od zawarcia umowy? czyli co ja robię z jego ofertą? i do kiedy mogę to ciągnąć jak mam 30 dni okresu związania ofertą?

8

agaj napisał/a:

czyli co ja robię z jego ofertą?

Nic. Nie zajmujesz sie nią.

agaj napisał/a:

i do kiedy mogę to ciągnąć jak mam 30 dni okresu związania ofertą?

Musisz zdążyć w tych 30 dniach. Chyba, że wykonawcy zgodzą się na przedłużenie tego terminu.

9

załapałam, ale mogę od konsorcjum jakoś wymusić pismo, że im się odmieniło i nie chcą razem zrealizować zamowienia?

10

wyznaczasz termin podpisania umowy i prosisz aby przed podpisaniem okazali umowę konsorcjum , nie pokażą to nie podpisujesz umowy i stosujesz art. 94.2

11

o to na szczęście zrobiłam, wielkie dzięki