1

Temat: Czy zamawiający ma prawo żądać takie dokumenty?

Gmina ogłosiła przetarg na zaprojektowanie i budowę placu zabaw (dostawa i montaż zabawek, wykonanie bezpiecznej nawierzchni oraz zagospodarowanie terenu wokół placu), i wymaga do dołączenie oferty następujące dokumenty:

koncepcję zagospodarowania terenu w postaci wizualizacji placu zabaw z rozmieszczonymi urządzeniami
-  rzuty z góry proponowanych urządzeń zabawowych z naniesionymi strefami bezpieczeństwa
-  rzuty boczne z zaznaczonymi maksymalnymi wysokościami upadku
-  karty techniczne proponowanych urządzeń
- certyfikaty bezpieczeństwa urządzeń zabawowych oparte na aktualnie obowiązującej wersji norm PN-EN 1176, PN-EN 1177
- deklaracje zgodności na urządzenia małej architektury
- karty techniczne bezpiecznej nawierzchni sztucznej
- certyfikaty na bezpieczną nawierzchnię sztuczną.

Rzuty techniczne to element projektu który wykona, ten kto wygra przetarg, natomiast wszelkiego rodzaju certyfikaty i deklaracje wydaje dostawa materiałów i sprzętów nabywcy, a wiadomo że ten zakupi je dopiero jak wygra przetarg.

2

Odp: Czy zamawiający ma prawo żądać takie dokumenty?

zbędne zarzucanie siebie papierami na etapie ofert - ja żądam dopiero potem ale takie prawo Z. ma - czytaj rozporządzenie ...

3

Powyższe najlepiej przed podpisaniem umowy od wybranego wykonawcy.

4

W SIWZ zamawiający nie napisał, że żąda tych dokumentów do oferty, tylko zawarł taką informację w programie funkcjonalno-użytkowym.

5

Hmm, a więc nie wiadomo w którym przypadku?, dopytać Zamawiającego.

6

pana który się tym zajmuje w pracy nie ma :-( a nikt inny nie jest w stanie udzielić odp.

7

O kurcze!, a ten pan kiedy będzie?, złożyć oficjalne zapytanie i muszą odpowiedzieć, telefonicznie nie ma co im głowy zawracać.

8

Ciąg dalszy nastąpił. Nie dołączyliśmy do oferty dokumentów o której była mowa w programie funkcjonalno użytkowym i zamawiający nie wezwał nas do uzupełnienia dokumentów, ale odrzucił naszą ofertę i 2 inne powołując się na zapis. art. 87 ust. 2 pkt. 3. W siwz jest taki zapis:
"Przedmiotem zamówienia jest wykonanie w systemie zaprojektuj i wybuduj  plac zabaw w ramach rządowego programu ?Radosna szkoła? przy (....). Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w programie funkcjonalno ?użytkowym stanowiącym Załącznik  do SIWZ.
Wykonawca będzie obowiązany do wykonania: (....)" - (wymieniony zakres prac)

I teraz kilka pytań: wymagane było wadium, czy przepada?, czy zamawiający powinien nas wezwać do uzupełnienia dokumentów?

Ja rozumiem ten zapis z SIWZ jako wytyczne do wykonania prac, a nie sporządzenia oferty.  Pan od zamówień publicznych jest nieuchwytny :-(

9

Jakie to dokumenty?

10

koncepcję zagospodarowania terenu w postaci wizualizacji placu zabaw z rozmieszczonymi urządzeniami
-  rzuty z góry proponowanych urządzeń zabawowych z naniesionymi strefami bezpieczeństwa
-  rzuty boczne z zaznaczonymi maksymalnymi wysokościami upadku
-  karty techniczne proponowanych urządzeń
- certyfikaty bezpieczeństwa urządzeń zabawowych oparte na aktualnie obowiązującej wersji norm PN-EN 1176, PN-EN 1177
- deklaracje zgodności na urządzenia małej architektury
- karty techniczne bezpiecznej nawierzchni sztucznej
- certyfikaty na bezpieczną nawierzchnię sztuczną.

11 (edytowany przez magda19831 2014-04-09 11:29:46)

Ewentualnie mogę na maila wysłać link do tego przetargu, bo powiem szczerze że jestem w dużej kropce :-) Dodam, że  przetragów na place zabaw z programu radosna szkoła jest baaaardzo dużo i nigdzie nie spotkałam się z wymogiem dołączenia do oferty dokumentów w/w. W jednym przetargu było zapytanie, czy zamawiający żąda do oferty tego typu dokumenty, zamawiający odpwoiedział że nie, gdyż są to dokumenty potrzebne na etapie opracowywania projektu który ma być uzgodniony z inwestorem , a certyfikaty będą niezbędne   dopiero przed montażem zabawek i innych elementów.

12

Kwestia zatrzymania wadium chyba odpada, bo nie zostaliśmy wezwani do uzupełnienia dokumentów, ani nie uchylilismy się od podpisania umowy. Na prawdę nikt nie pomoże?

13

Chyba nikt, bo ja np. nie rozumiem o czym piszesz. Napisałaś, że Zamawiający odrzucił waszą ofertę i 2 inne powołując się na zapis. art. 87 ust. 2 pkt. 3. 
To jakaś bzdura.
Poza tym wg mnie ważne jest czy w SIWZ lub ogłoszeniu Zamawiający umieścił wymienione przez ciebie dokumenty w punkcie, który zaczynałby się jakoś tak: w celu potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane (dostawy, usługi) odpowiadają wymaganiom okreslonym przez Zamawiającego, Zamawiający żąda złożenia wraz z ofertą.....
Jak tego nie ma, tzn. że dokumet nie jest do tzw. uzupełnienia.
Taka jest moja opinia.
ps nie ma podstaw do zabrania Wam wadium.

14

Pomijając już bezsensowność zapisów pewne jest to, że wymieniane przez Ciebie dokumenty nie są dokumentami z art. 26 ust. 3, więc nie podlegają uzupełnianiu.
A wadium Zamawiający nie może zatrzymać.
A przesłanka odrzucenia rzeczywiście absurdalna.

15 (edytowany przez magda19831 2014-04-09 12:29:36)

Dokładnie tak jest, zamawiający odrzucił naszą ofertę i dwóch innych firm z dokładnie tego samego powodu, powołując się na zapis. art. 87 ust. 2 pkt. 3.  Mam przed sobą rozstrzygnięcie przetargu. Od dziś nie wiem na podstawie jakiego dokumentu mam sporządzać ofertę.

Jeśli coś jest niejasne w moich postach to proszę pisać.