1

Temat: Opinia bankowa - wydruk elektroniczny

Witam.
Pierwszy raz spotkałem się z Opinia bankową, na której na dole jest zapis, że jest to dokument elektroniczny i nie wymaga podpisów.
I faktycznie podpisów ze strony banku nie ma (ING).
Czy ktoś już taka opinię dostał?
Uznać ? Zawsze sądziłem, że Opinia bankowa jest opracowana przez jakiegoś człowieka i musi być podpisana a nie wydrukowana z systemu.

2

Odp: Opinia bankowa - wydruk elektroniczny

Też pierwszy raz słyszę - wyjaśnić trzeba.

3

Znalazłem w internecie analogiczną opinię.
Rzućcie okiem:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fbip.poznan.pl%2Fbip%2Fattachments.html%3Fid%3D144757%26co%3Dshow%26parent%3D20489%26instance%3D1058&ei=kiBOU4vwJov9ywO16YCYCQ&usg=AFQjCNGibR2GtdM7VrM0MU8GIyqlqk9qqw&bvm=bv.64764171,d.bGQ

4

wydaje się, że wszystko ok.

5

Uznać nie czepiać się.

6

Od momentu, w którym człowieka zastąpił system, takie rzeczy są powszechne. Uznać i nie czepiać się oczywiście jeśli W. potwierdził spełnienie warunku co do wartości.

7

Jestem po rozmowie z infolinią banku.
Pani poprosiła NIP W, sprawdziła, i w tym przypadku, klienta korporacyjnego, stempel nie jest wymagany.
Ale np. w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej stempel jest wymagany.
Pani zasugerowała, że najlepiej w każdym takim przypadku, przedzwonić i po NIP sprawdzą czy taka opinia wymaga stempla czy też nie.
Temat do zamknięcia.
Dzięki

8

Arek1980 napisał/a:

Jestem po rozmowie z infolinią banku.
Pani poprosiła NIP W, sprawdziła, i w tym przypadku, klienta korporacyjnego, stempel nie jest wymagany.
Ale np. w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej stempel jest wymagany.
Pani zasugerowała, że najlepiej w każdym takim przypadku, przedzwonić i po NIP sprawdzą czy taka opinia wymaga stempla czy też nie.
Temat do zamknięcia.
Dzięki

Jeśli jest osoba fizyczna i ma wydruk ze systemu z adnotacją nie wymaga podpisów to nie trzeba żadnych stempli. Pani nie do końca ma rację ale KIO Cię uświadomi.

9

Tak jak nina. Brak obowiązku składania podpisu pracowników banku na dokumentach wygenerowanych elektronicznie z systemów bankowych wynika z ustawy Prawo bankowe.
Swoją drogą, rozmowa nawet z samym prezesem tego banku nie mogłaby być wykorzystana jako dowód w sprawie. Gdyż ponieważ Zamawiający nie jest uprawniony do kontaktów organem, który wystawił dokument, za wyjątkiem odbiorców wskazanych w poświadczeniach.

10

Art. 7 Prawa bankowego:
Art. 7. 1. Oświadczenia woli związane z dokonywaniem czynności bankowych mogą być składane w postaci elektronicznej.
2. Dokumenty związane z czynnościami bankowymi mogą być sporządzane na elektronicznych nośnikach informacji, jeżeli dokumenty te będą w sposób należyty utworzone, utrwalone, przekazane, przechowywane i zabezpieczone. Usługi związane z zabezpieczeniem tych dokumentów mogą być wykonywane przez banki, spółki tworzone przez banki z innymi podmiotami, a także przedsiębiorstwa pomocniczych usług bankowych.
3. Jeżeli ustawa zastrzega dla czynności prawnej formę pisemną, uznaje się, że czynność dokonana w formie, o której mowa w ust. 1, spełnia wymagania formy pisemnej także wtedy, gdy forma została zastrzeżona pod rygorem nieważności.

11

Może źle się wyraziłem i do tego może nie do końca panią wypytałem.
Ale po rozmowie wydawało mi się, że po prostu osoba prowadząca działalność gospodarczą nie dostanie dokumentu wygenerowanego elektronicznie tylko normalny, podpisany.