1

Temat: odrzucenie oferty

Postępowanie na roboty budowlane-wynagrodzenie ryczałtowe, Wykonawca sam z siebie dołączył kosztorys ofertowy. Zamawiający (nie widząc wszystkich elementów, które wchodziły w przedmiot zamówienia) zapytał się na podstawie art.87 ust.1 czy Wykonawca ujał w cene oferty wszystkie elementy zgodne z SIWZ,STWiOR, dokumentacja projektową oraz przedmiarem robót, Wykonawca w odpowiedzi na wyjaśnienie odpowiedziął, ze się pomylił i nie wycenił wszystkiego zgodnie z powyższym. Moje pytanie brzmi: na jakiej podstawie go odrzucam? Na podstawie art. 89 us. 2, czy tylko na podstawie tego artykułu?

2

Odp: odrzucenie oferty

A czy zastosowano 87.2.3 - w związku z 89.1.2 ???

3

nie bo jak miałam się pytać o wyrażenie zgody, wyjaśniałam ofertę, czyli w związku z tym odrzucam na podstawie art.87 ust.2 pkt.6

4

miało być 89 ust.1 pkt.6

5 (edytowany przez Darek W. 2014-04-22 11:21:34)

Błędem w obliczeniu ceny będziemy mieli do czynienia również w sytuacji, w której kalkulacja ceny oferty nie obejmuje całego przedmiotu zamówienia - jeżeli wykonawca to w toku wyjaśnień przyznał - to jak najbardziej - do odrzucenia - 89.1.6

6

przyznał się, że podczas wyceny do oferty doszło do omyłki, w której nie wyceniono kilku elementów. czyli wydaje mi się ze art.89 ust.1 pkt.6 pasuje tu jak najbardziej. Chciałam się spytać czy to stwierdzenie, które napisałeś ze Błędem w obliczeniu ceny będziemy mieli do czynienia również w sytuacji, w której kalkulacja ceny oferty nie obejmuje całego przedmiotu zamówienia -z jakiegoś artykułu może przytoczyłeś..., jak tak to poproszę o źródło

7

anka napisał/a:

Postępowanie na roboty budowlane-wynagrodzenie ryczałtowe, Wykonawca sam z siebie dołączył kosztorys ofertowy. Zamawiający (nie widząc wszystkich elementów, które wchodziły w przedmiot zamówienia) zapytał się na podstawie art.87 ust.1 czy Wykonawca ujał w cene oferty wszystkie elementy zgodne z SIWZ,STWiOR, dokumentacja projektową oraz przedmiarem robót, Wykonawca w odpowiedzi na wyjaśnienie odpowiedziął, ze się pomylił i nie wycenił wszystkiego zgodnie z powyższym. Moje pytanie brzmi: na jakiej podstawie go odrzucam? Na podstawie art. 89 us. 2, czy tylko na podstawie tego artykułu?

jak cena bardzo rożni się od pozostałych to możesz wezwać o rażąca cenę jak różnicy nie ma aż tak wielkiej to wybierz go, wezwij do podpisania umowy a jak odmówi to zabierz wadium i wybierz drugiego w kolejce.

8

dziękuje wszystkim za odpowiedzi

9

nie wiem po co był wzywany do wyjaśnień skoro dokument nie był wymagany - interesuje Cię druk cenowy

10

wg mnie jak ktoś dołączył kosztorys wg którego wyliczył całość swojego wynagrodzenia (wartość brutto) , a ponadto wg mnie to w tym wypadku kosztorys stanowi treść oferty jak został dołączony-to miałam to zbagatelizować- to by się nazywało rzetelne sprawdzenie ofert? chyba nie?

11

Mnie kosztorys ofertowy przy ryczałcie nie interesuje, najważniejszy jest projekt, na tym ma bazować wykonawca i wedle tego wykonać zamówienie, przedmiar tylko i wyłącznie pomocniczo do wyceny ofert, nie wiążący w sposób szczególny przy wynagrodzeniu ryczałtowym.

12

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.uzp.gov.pl%2Fcmsws%2Fpage%2FGetFile1.aspx%3Fattid%3D6660&ei=Ec5YU46NOumI7Ab67YGACQ&usg=AFQjCNHAuw6-1e3iH6g9VmClOsXywQ3I-Q
Może się przydać - chodzi o odpowiedź Prezesa UZP z 29.03.2013 r. na interpelację,  która dotyczy m.in. braków/błędów w kosztorysie ofertowym przy wynagrodzeniu ryczałtowym.

13

ale jak już wezwałam do wyjaśnień i napisał, ze źle wycenił całość oferty, pomylił się to nie ma chyba nad czym się zastanawiać - tym bardziej, ze akurat tu nie żądałam wadium

14

przeczytałam artykuł podesłany przez Igulinkę -pomocny, ale co teraz zrobić jak już wezwałam do wyjaśnień i napisął mi że się faktycznie pomylił, to chyba nie ma teraz odwrotu i odrzucić

15

Ale ty uparta jesteś, wybrać i wezwać do podpisania umowy  jak odmówi to wybrać drugiego w kolejce.

16

tak tez zrobię, dzieki