1

Temat: ofery czesciowe vs wymogi OPZ

Witam wszystkich po Świętach,
sytuacja na razie teoretyczna ale...
PN,  ze względu na zakres dopuszczona jest  jest możliwość składania ofert częściowych, kilka dotyczy tego samego przedmiotu zamówienia (wynajem sal do konsumpcji). W OPZ dotyczącym każdej części jest wymóg, iż sala musi posiadać min. 50 miejsc. I teraz... wykonawca składa oferty na kilka części w każdej ofercie podając tą samą salę na 50 miejsc - na dodatek wygrywa każdą z części tak naprawdę mając tylko jedną salę na 50 miejsc.
Co powinien w takiej sytuacji zrobić zamawiający?  Jak można uniknąć takiej sytuacji?

2

Odp: ofery czesciowe vs wymogi OPZ

Opisać że warunek posiadania sali odnosi się odrębnie do każdej części i podlega sumowaniu, jedna część - jedna sala.

3

Spotkałem się z takim zapisem jak podał Marcel, ale dotyczyło to warunków udziału w postępowaniu (np . potencjału technicznego), ja w pkt III w ogłoszeniu nie chciałbym precyzować potencjału technicznego (zresztą w przypadku miejsc na sali nie wiem czy czy nawet można by) i dlatego nie wiem czy taki zapis można można zamieścić w SIWZ np. w punkcie dotyczącym składania ofert częściowych.

4

pomoże ktoś

5

To zależy od zamawiającego i od jego potrzeb. Czy zamawiający będzie potrzebował kilku sal konsumpcyjnych dostępnych w tym samym czasie?

6

właśnie tak wszystko w jednym czasie

7

Więc trzeba o tym napisać w opisie przedmiotu zamówienia oraz w warunkach udziału w postępowaniu.

W uproszczeniu:
Wykonawca musi wykazać (dla każdej z części zamówienia odrębnie), że dysponuje salą konsumpcyjną...........

8

Cóż tu pisać pisałem o tym już wyżej, wystarczy opisać jak i co, żaden tu problem.

9 (edytowany przez ecomo 2014-04-23 06:48:17)

Ok ale czy taki warunek  (posiadanie sali odnosi się odrębnie do każdej części i podlega sumowaniu) można postawić tylko w OPZ nie w warunkach udziału ?

to usługi niepriorytetowe więc nie chciałbym stawiać warunków udziału w dodatku  przetarg będzie miał ze 30 części i będą tam również noclegi byłby straszny kocioł z tymi warunkami

10 (edytowany przez ecomo 2014-04-23 06:46:16)

ecomo napisał/a:

Ok ale czy taki warunek  (posiadanie sali odnosi się odrębnie do każdej części i podlega sumowaniu) można postawić tylko w OPZ nie w warunkach udziału ?

i jak ewentualnie z tego wybrnąć jak wykonawca  mimo to złoży oferty na np 2 części z tą samą salą.

Może dla doświadczonych zamawiaczy to żaden problem ale ja robię  2 przetargi w roku i stąd moja niewiedza

11

No właśnie temu trzeba zapobiec i wpisać że jedna część jedna sala, do każdej części zamówienia wymóg posiadania sali odnosi się odrębnie, wykonawca składając ofertę na więcej niż jedną część nie może wykazać tej samej sali w pozostałych częściach przedmiotowego zamówienia.

12 (edytowany przez ecomo 2014-04-23 07:00:42)

tak więc w warunkach udziału (potencjał techniczny) mogę wpisać że "wykonawca nie określa szczegółowego sposobu oceny spełniania tego warunku) a w OPZ napisać że posiadanie sali odnosi się odrębnie ...  - i będzie OK ?

13

A dlaczego nie chcecie stawiać warunku?

14 (edytowany przez ecomo 2014-04-23 07:10:49)

przetarg będzie miał ze 30 części i będą tam również noclegi każde miejsce noclegowe z inną ilością miejsc mam wrażenie że byłby straszny kocioł z tymi warunkami - rozumiem że potencjał techniczny musiałbym również określać dla miejsc noclegowych.

chyba że można w potencjale technicznym postawić warunek tylko w stosunku do części gdzie jest tylko wyżywienie -czyli sal do konsumpcji

15

Ecomo, za bardzo to wszystko komplikujesz, chciałbyś żeby Wykonawca domyślał się, co ma na myśli Zamawiający.  Kłopoty murowane ...

16

Sam wykaz i żądanie wykazu potencjału technicznego nie stanowi większego problemu, trzeba to po prostu dobrze i zrozumiale rozpisać.

17

Niestety mam pewnego wyk. z którym miałem już  do czynienia - mając jedną salę będzie składał na wszystkie części i raczej da najniższa cenę.  I tu mam problem jak to ograniczyć.

18

Nie ma problemu, zrób tak jak napisał Marcel w # 11

19

Zrobiłbym tak ale najchętniej tylko z tym zapisem w OPZ - bez określania wymogów w potencjale technicznym (pewnie byłaby masa pisania).  Tylko czy mi wówczas coś to daje ? - w przypadku gdyby wykonawca  złożył of. na kilka części mając jedną salę. I co w tedy -  wyjaśnienia, odrzucenie - której oferty, wykluczenie. Ech gubię się w tym.

20

Grunt to spokój i nie "pękaj" przed jakimś tam wykonawcą.

21

Inna tematyka bo roboty budowlane ale PN poniżej progów z dopuszczeniem składania ofert częściowych 4 części.
Proszę o potwierdzenia czy dobrze myślę
1. poszczególne części zamówienia można rozstrzygnąć w różnych terminach
2. podpisanie umowy ze zwycięskimi wykonawcami może nastąpić , w rożnych terminach, w zależności od daty rozstrzygnięcia
3. zawiadomienie o wyborze najkorz. oferty wysyłam tylko do Wykonawców którzy złożyli ofertę na daną część
4. A kiedy należy zamieścić w BZP ogłoszenie o udzieleniu zamówienia? po zawarciu umowy na każdą z części czy musze dokonać rozstrzygnięcia całego postępowania, wszystkich części i dopiero wtedy?

22

ogłoszenie piszemy niezwłocznie co nie znaczy zaraz po - jak rozstrzygasz wszystkie to ogłaszasz po zawarciu ostatniej umowy. Chyba, że w którejś z częsci unieważniasz to pozostałem smile

23

1. Tak, lecz dla mnie to mało komfortowe
2. Tak
3. To zależy co rozstrzygasz szybciej, jeżeli cz.1 to owszem wysyłasz o cz.1 jak wszystko razem to razem
4. Razem, tym bardziej że szło w jednym postępowaniu.

24

Bardzo dziękuję za odpowiedzi
A czy informacje o wyborze najkorzystniejszej oferty wystarczy przesłać tylko faxem, Z. dopuścił te formę, czy należy jeszcze przesłać listownie aby mieć dowód odbioru (zwrotkę)

25

Wystarczy faks lub e-mail, tam też masz potwierdzenia nadania, a nawet otrzymania.