1

Temat: rozbieżność stawek jednostkowych w ofercie

Witam,
bardzo proszę o pomoc: 
przetarg na roboty budowlane, wynagrodzenie kosztorysowe, wymagany kosztorys ofertowy sporządzony metodą kalkulacji szczegółowej. Wykonawca na formularzu oferty i w kosztorysie ofertowym dla tej samej pozycji podaje inną stawkę jednostkową i na formularzu oferty dokonuje ponownych obliczeń otrzymując inną cenę niż ta skalkulowana w kosztorysie. W SIWZ brak zapisów np. o tym, że wyniki obliczeń z kosztorysu należy przenieść odpowiednio do formularza cenowego. Jak w tej sytuacji ma postąpić zamawiający?

2

Odp: rozbieżność stawek jednostkowych w ofercie

Trzeba sprawdzić czy kosztorys ofertowy wypełniony został prawidłowo z uwzględnieniem danych z przedmiaru, poza tym  formularz ofertowy nie jest kosztorysem i nie wpisuje się tam wszystkich pozycji więc nie wiem jak wyglądał ten formularz, czy wykonawca potraktował go jako drugi kosztorys ofertowy?

3

Kosztorys jest w porządku, właśnie problem polega na tym, że Zamawiający skonstruował formularz oferty, w ten sposób, że wymienił wszystkie pozycje przedmiaru (nie było ich wiele), podał ich ilość i jednostkę, a Wykonawca musiał wpisać cenę jednostkową netto(dla każdej pozycji), a następnie dokonać dalszych obliczeń: obliczyć wartość netto każdej pozycji oraz ostatecznie podać wartość netto i brutto oferty ogółem.
Tylko w jednej pozycji Wykonawca zamiast stawki jednostkowej z kosztorysu "3,01" wpisał "3,02" i na podstawie tej stawki obliczył wartość netto dla tej pozycji, a następnie tę wartość uwzględnił przy obliczaniu ogółem ceny oferty.
W kosztorysie z kolei kalkulował wszystkie narzuty, koszty pośrednie i zysk.
Nie wiem czy oferta nadaje się do poprawienia?

4

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak z tego wybrnąć?

5 (edytowany przez Darek W. 2014-04-24 10:00:53)

Poprawić formularz oferty - wychodząc od kosztorysu ofertowego, który jest podstawą obliczenia ceny, a który zresztą został prawidłowo wyliczony - jak podajesz.

6

Też bym tak zrobił.

7

Wielkie dzięki!

8

Tylko pytanie jaka to omyłka?

9

Zależy jaka skala poprawy - jak duża (subiektywnie) to inne - jak mała (subiektywnie)  to oczywiste

10

Różnica między ceną z formularza i z kosztorysu to kwota ok. 200 zł (wartość netto tej pozycji: 49.830 zł, cena ogółem 95.995,35 - poprawienie bez wpływu na kolejność ofert), tylko, że jeśli potraktować to jako oczywistą pisarską (błędne przepisanie stawki z kosztorysu do formularza) to jej poprawienie spowoduje konsekwencje do dalszych obliczeń na formularzu oferty (a to raczej charakter omyłki rachunkowej), a jeżeli potraktować to jako inną omyłkę to nie bardzo wiem na czym miałaby polegać niezgodność przy bardzo ogólnych zapisach SIWZ (właściwie oferta - czytając literalnie zapisy SIWZ dot. sposobu obliczenia ceny i przygotowania oferty - nie narusza żadnego z nich), tutaj występuje raczej "niezgodność treści oferty z ofertą" ???!!!!

11

Oczywistą rachunkową - przeliczyłbym formularz zgodnie z ceną jednostkową zawartą w kosztorysie.

12

Ja raczej jestem za pisarską, rachunkowa nie pasuje.

13

A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

14

Pasuje ta i ta 
- Zamawiający informuje, iż poprawia oczywistą omyłkę pisarską i rachunkową z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych ....

Uzasadnienie prawne:
Art. 87 ust. 2 pkt 1 i pkt 2 ...... 

jeżeli chcesz się w to bawić, skoro nic to nie zmienia ....

15

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.