1

Temat: zamówienia poniżej 14.00 euro PILNE!!!!

Mam takie pytanie, jakie procedury stosujecie w przypadku zamówień poniżej 14.000 euro? My stosujemy rozeznanie rynku tzn. zbieramy oferty, wybieramy najtańszą i podpisujemy umowę zgodnie z ustawą o rachunkowości, w której napisane jest że środki należy wydatkować oszczędnie. Ostatnio zarzucono nam, ze nie posiadamy wewnętrznego regulaminu, który regulowałby te wydatki. Czy ktoś z was posiada taki regulamin i mogłby go zamieścić /wzór/ tutaj? Czy taki regulamin jest wymagany a jego zakres określony jakimiś przepisami?
Z góry serdecznie dziękuję!!!!

2

Odp: zamówienia poniżej 14.00 euro PILNE!!!!

też się nad tym tematem zastanawiałam, mam przejąć obowiązki dot. zamówień, obecnie kolega stosuje nawet dla zamówień poniżej 14.000 euro ustawę Pzp by póxniej się nie czepiali bo regulaminu nie mamy

3

Czyli kolega wychodzi przed szereg..;-))))
Mnie głównie interesuje, gdzie jest napisane, że trzeba taki regulamin utworzyć.

4

Mozna sie powołać na ustawę o finansach publicznych art 35 i 47. ale nigdzie nie ma nakazu tworzenai takiego regulaminu.

5

Czyli regulaminu nie musi być? Wystarczy jak robimy rozeznanie cenowe, wybieramy najkorzystniejszą ofertę i spisujemy protokół?

6

Marko, ekspercie, were are you?;-))

7

czytałam o tym tworzeniu regulaminu i w treści opracowań od a do z poradnik dla zamawiających, pisze że kwoty w takim przypadku wydatkuje się na podst. opracowanego przez twoją jednostkę regulaminu lub innego dokumentu regulujcego stosowaną procedurę, jednak nie podają przykładów

8

Juz komus podawałem adres z regulaminem (moim)

9

Podaj jeszcze raz, Jacusiu......

10

Nie ma żadnych podstaw żądania od zamawiającego takiego regulaminu - moim zdaniem to biurokracja, ale jeżeli ktoś chce lub musi to ma zupełną dowolność.

11

Chodzi o to, żeby bez sensu się nie narobić ale i żeby okey dla kontroli było;-)

12

Poszło...

13

Ale dokąd?;-)

14

Na Twoją pocztę @ smile

15

Marta27 napisał/a:

Marko, ekspercie, were are you?;-))

Sorki ale oddałem sie całym sobą polemice z Piotrkiem. Lubie z nim dyskutować a ostatnio taką dłuższą pogawedke urządziliśmy sobie przy spółce cywilnej jako konsorcjum.
I bez przesady z tym expertem wink

16

Expercik...brzmi lepiej? wink

17

Hehe, pamietajcie że ulubiona taktyka organów kontrolnych jest prowokacja...:D
Zmuszanie zamawiajacych do opracowania regulaminu zamowien z art. 4 czy sporzadzania planów zamówien publicznych to czysta prowokacja... Niczym inspektor Colombo ciagnący za język podejrzanego, a nuż sie nieswiadomie przyzna...;)

Jak ktos nie ma regulaminu ani planu, to kontrola zrobi kwasna mine, ale nie ma sie do czego przyczepić.
A jak taki regulamin albo plan jest, to maja punkt zaczepienia i zawsze znajda jakies uchybienie w stosunku do regulaminu albo planu. Więc jak ktos nie musi, a tworzy regulamin, to kreci sznur na własna szyje...:o

Marko napisał/a:

Sorki ale oddałem sie całym sobą polemice z Piotrkiem. Lubie z nim dyskutować a ostatnio taką dłuższą pogawedke urządziliśmy sobie przy spółce cywilnej jako konsorcjum.

Wtedy to nawet doszliśmy do consensusu i rozwiązaliśmy problem...:D

18

CZy ja również mogę otrzymac wzór takiego regulaminu? Ponieważ ciągle przezornie stosuje PZP i mam cigle stresy z powodu mozliwosci wnoszenia protestów. z góry dziekuje ....

19

Jacusiu, dziękuję bardzo za regulaminek. Chcę się tylko upewnić czy to jest właściwy dokument "Regulamin udzielania zamówień publicznych o wartości nie przekraczającej 6.000 euro przez...." Bo szczerze mówiąc innego nie znalazłam;-)

20

Znalazłam, znalazłam aktualny regulamin!!!;-)))
Dziękuję ślicznie!

21

Taki regulamin jest zazwyczaj wymogiem tych na górze. Służy toto jako "dupochron"...:)
Proszę bardzo Marto smile