1

Temat: Potencjał techniczny

Czy wymagany od wykonawcy status autoryzowanego serwisu  można wrzucić w warunek udziału - dysponowania odpowiednimi potencjalnym technicznym?

2

Odp: Potencjał techniczny

moim zdaniem można

3

Można.

4

Ja bym uważał z tą autoryzacją. Jeśli jest to zamówienie tylko na serwis, to może być to potraktowane jako ograniczenie konkurencji (szczególnie przy samochodach).

5 (edytowany przez covec 2014-04-24 09:29:04)

Nie chodzi o samochody. Też prawdę mówiąc mam pewne obawy, ale jak powierzyć komuś maszynę za 25 tysięcy jeśli nigdy takich nie naprawiał i nic o nich nie wie?
Mieliśmy już takich serwisantów co to świadczyli nam usługi i prawdę mówiąc średnio im to wychodziło...

6

Teoretycznie, (ale przy okazji zakupu komputerów) Prezes UZP w swoich rekomendacjach dopuszcza ograniczenie serwisu do producenta lub autoryzowanego serwisu, ale tak jak piszę - przy okazji zakupu nowych komputerów!

7 (edytowany przez covec 2014-04-24 09:40:46)

Przy nowych kompach wielkiego pola do popisu nie ma. Jak zacznie grzebać w nich ktoś trzeci to jest po gwarancji i tyle. Nasz sprzęt nowy nie jest ale wyobrażam sobie jakby po takim serwisie coś zaczęło się sypać ...winnych nie ma a sprzęt nie działa.

8

Pomyślcie jak by wyglądał serwis np. kotłów c.o. bez uprawnień serwisowych wydanych przez firmę????

9

Wszystko zależy od rodzaju urządzenia. Np do wyrobów medycznych nie dopuszczałbym bez autoryzacji producenta.
Do komputerów autoryzacja nie potrzebna.

10

klimczakmi napisał/a:

Wszystko zależy od rodzaju urządzenia. Np do wyrobów medycznych nie dopuszczałbym bez autoryzacji producenta.
Do komputerów autoryzacja nie potrzebna.

No popatrz, a w czym komputery są gorsze? smile najlepsze jest to, że "wyroby medyczne" (mam na myśli urządzenia) bez mała zawsze podpięte są do komputerów lub mają je wbudowane smile.

11

covec - Ustawa o wyrobach medycznych - ale są dwie różne interpretacje