1

Temat: zobowiazanie do współpracy

Czy należy uznać ofertę za ważną w przypadku gdy wykonawca bazuje w 100% na podmiotach zewnętrznych przedkładając zobowiązania do współpracy

2

Odp: zobowiazanie do współpracy

Tak, podwykonawstwo 100% jest jak najbardziej ok.

3

nawet dla całego zadania

4

Też mam taką ofertę: referencje wszystkie pożyczone, kasa pożyczona, osoby wszystkie pożyczone.
Oferta najtańsza.

Strach się bać samej realizacji...

5

rybicka81 napisał/a:

nawet dla całego zadania

Tak.

6

Masakra smile Ale takie mamy prawo!

7 (edytowany przez lzmiuw 2014-04-28 05:45:39)

Wykonawca polega na doświadczeniu innego podmiotu, w ofercie pisze że nie bedzie korzystał z podwykonawców.  Z zażądał wykazania sposobu udostępnienia zasobów przez podmiot trzeci, w odpowiedzi W pisze, że się pomylił, że podmiot trzeci będzie podwykonawcą i przedstawia nowe zobowiązanie i nowy załącznik dotyczący zakresu podwykonawstwa.
Czy to nie jest zmiana treści oferty?

8 (edytowany przez Marcel 2014-04-28 06:42:08)

KIO/UZP 1333/10: ?Przepis art. 26 ust. 3 p.z.p. dopuszcza uzupełnienie oświadczeń i dokumentów, ale wyłącznie w zakresie określonym w art. 25 ust. 1 p.z.p. Wprowadzenie nowego podwykonawcy, nie wskazanego wcześniej w treści oferty stanowi niedopuszczalne uzupełnienie treści oferty i zmianę określonego w ofercie sposobu spełnienia świadczenia?.
W wyroku chodzi o uzupełnienie dok., jednak przedstawia sytuację wprowadzenia podwykonawcy który wcześniej nie został wskazany, zmianę treści złożonej oferty.

9 (edytowany przez lzmiuw 2014-04-28 07:13:17)

Czyli w takiej sytuacji wykonawca podlega wykluczeniu? odrzuceniu? na jakiej podstawie prawnej - 24.2.4?

10

lzmiuw napisał/a:

Wykonawca polega na doświadczeniu innego podmiotu, w ofercie pisze że nie bedzie korzystał z podwykonawców.  Z zażądał wykazania sposobu udostępnienia zasobów przez podmiot trzeci, w odpowiedzi W pisze, że się pomylił, że podmiot trzeci będzie podwykonawcą i przedstawia nowe zobowiązanie i nowy załącznik dotyczący zakresu podwykonawstwa.
Czy to nie jest zmiana treści oferty?

A ja bym się zastanowiła czy w obecnym stanie prawnym nie jest to dopuszczalne.

11

W obecnym stanie prawnym w tym wypadku nie zmienia to sprawy.

12 (edytowany przez nina 2014-04-28 21:21:01)

Marcel napisał/a:

W obecnym stanie prawnym w tym wypadku nie zmienia to sprawy.

No nie wiem przecie mogę oświadczyć, że sam wykonam zamówienia a 2 dni po podpisaniu umowy mogę zatrudnić podwykonawców bo moja sytuacja się zmieni. Więc jaki to ma sens, że na etapie oceny ofert to komuś przeszkadza a potem nie. A poza tym teraz można wymagać albo zakresu albo nazw podwykonawców w zależności czy polegamy na zasobach czy też nie. Więc wcale nie muszę podawać części zamówienia powierzonych podwykonawcom  jeśli polegam na zasobach w celu spełnienia warunków, wówczas wystarczy podanie nazwy podmiotu/podwykonawców.

13

Oczywiście, co innego zatrudnienie podwykonawcy po podpisaniu umowy, tutaj mówimy o treści złożonej oferty i jej oceny, dlatego też wprowadzenie podwykonawcy wcześniej nie ujętego wedle orzecznictwa jest zmianą treści oferty, moim zdaniem to głupia sprawa.