1

Temat: wezwanie do udziału w postępowaniu

Czy - w sytuacji gdy w przetargu nieograniczonym brało udział dwóch Wykonawców i oferta jednego z nich została odrzucona z przyczyn formalnych,na co ów Wykonawca złożył protest - Zamawiający wzywa drugiego Wykonawcę do wzięcia udziału w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu czy tylko przesyła mu kopię protestu?

2

Odp: wezwanie do udziału w postępowaniu

2 w 1

3

Mogę prosić o wyjaśnienie tej odpowiedzi?

4

Wysyłasz kopie protestu i wzywasz do przystąpienia do postępowania protestacyjnego

5

Dziękuje Marko. Chciałam się tylko upewnić, bo spotkałam się z odmiennym stanowiskiem.

6

Na czym polega odmienność?

7

Że w danym przypadku Wykonawca nie ma interesu w tym żeby przyłączać się do postępowania skoro jego oferta wygrała dlatego też nie ma sensu wzywać go do udziału w postępowaniu protestacyjnym.

8

A czytał autor tej koncepcji art. 181 ust.6?

9

Czytał ale nie widzi związku.

10

A co to znaczy ze "jego oferta wygrała"? Została juz wybrana czy tylko ma nizsza cene?

11 (edytowany przez madzia9 2006-08-01 09:48:15)

Została już wybrana. Ale cenę ma wyzszą.

12

A czy Wybrany wykonawca nie ma interesu prawnego aby protest zoastał rozstrzygnięty na korzyść jednej ze stron - w tym przypadku Zamawiającego. (patrz art. 181 ust. 4)Uważam , że ma!! Przecież grozi mu utrata tego zamówienia jeżeli protest zostanie rozstrzygnięty na korzyść protestującego.

13

JoannaS napisał/a:

Uważam , że ma!! Przecież grozi mu utrata tego zamówienia jeżeli protest zostanie rozstrzygnięty na korzyść protestującego.

Nic dodać nic ująć, ale jakoś nie wszyscy widzą związek... smile

14 (edytowany przez madzia9 2006-08-01 11:01:15)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ja też uważam, że w każdym przypadku należy wezwać wszystkich Wykonawców uczestniczących w przetargu do udziału w postępowaniu protestacyjnym gdyż po nowelizacji postępowania te już nie są sporem tylko pomiędzy Zamawiającym a jednym Wykonawcą, co oznacza ty samym możliwość opowiedzenia się przez pozostałych Wykonawców zarówno po stronie Protestującego jak i Zamawiającego. Myślę że autor wcześniej przytoczonej koncepcji już nie ma żadnych wątpliwości.