1

Temat: dostawy na art. spożywcze po zmianie ustawy PILNE!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam taką wątpliwość czy właściwie dzielę art. spożywcze. Otóż, do tej pory tworzyłam następujące grupy art. spożywczych:
1. warzywa i owoce
2. mięso
3. pieczywo
4. nabiał
5. ryby
6. art. spożywcze typu makarony, zupy, cukier, keczup,przyprawy itp.
7. jaja
i tyleż przetargów robiłam do tej pory.
Po zmianie ustawy, kiedy to podwyższono próg do 14. tys euro na przetarg "łapie się" tylko mięso, resztę kupuję zgodnie z art. 4 pkt. 8 ustawy.
Boję się, że kontrola może mi zarzucić że dzielę zamówienie na części w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp. Czy ww. podział art. spożywczych jest właściwy, mając na uwadze nowy zapis w ustawie mówiący o dostawach powtarzających się okresowo tego samego rodzaju????? A może powinnam zrobić jeden przetarg z możliwością składania ofert częściowych /7 części/? Pomóżcie proszę!;-))))))

2

Odp: dostawy na art. spożywcze po zmianie ustawy PILNE!!!!!!!!!!!!!!!!

Marta27 napisał/a:

Boję się, że kontrola może mi zarzucić że dzielę zamówienie na części w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp.

Nie zarzuci bo to nie są dostawy tego samego rodzaju. Twój dotychczasowy podział jest OK i trzymaj sie go. Dla spokojności sumienia możesz zrobic zapytania ofertowe na te rodzaje artykułów, których zamówiona w ciągu roku wartość jest znaczna (choć to subiektywne pojecie). Tyle smile

3

Marko, uspokoiłeś mnie;-)))))
Moje obawy pojawiły się po przeczytaniu artykułu w Poradniku "Zamówienia publiczne od A do Z", gdzie radzono /prawnik/ aby art. spożywcze typu makarony, zupy, przyprawy połączyć z nabiałem gdyż można je nabyć w hurtowni art. spożywczych więc są dostawami tego samego rodzaju... Dla mnie to nonsens ale artykuł zasiał ziarenko wątpliwości;-)

4

Marta27 napisał/a:

przyprawy połączyć z nabiałem gdyż można je nabyć w hurtowni art. spożywczych

Chleb moge kupić na stacji benzynowej wiec powinienem połączyć z paliwami big_smile

5

Marko, dziękuję, dzięki Tobie mogłam spokojnie spać;-)

6

ja przez Marko mam same koszmary...;)

7

Ha ha, mnie na razie uspokaja;-)))))

8

również przygotowuję się na zakup art.spoż na rok 2008 , ale nie łącze mięsa z chlebem , bo nie jest tego samego rodzaju , dlatego wszystko robię osobno i robię to wg art.4 pkt 8 ustawy nie stosuje nie jest to dzielenie na części zamowienia.Gdyż mięso nie kupię w piekarni , TYPOWO W PIEKARNI.

9

jacek0707 napisał/a:

ja przez Marko mam same koszmary...;)

To minie wraz z ustaniem oporu przed przyswajaniem sobie moich racji big_smile

10

To nie opór Marko. Może kiedyś je przyswoję smile (nie wszystkie oczywiście)