Temat: Formularz ofertowy
Czy Zamawiający powinien odrzucić ofertę, jeśli Wykonawca załączył Formularz ofertowy, w którym podpis i pieczątka składającego oświadczenie jest w kopii? Może ktoś dysponuje pomocnym wyrokiem. Dzięki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Formularz ofertowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy Zamawiający powinien odrzucić ofertę, jeśli Wykonawca załączył Formularz ofertowy, w którym podpis i pieczątka składającego oświadczenie jest w kopii? Może ktoś dysponuje pomocnym wyrokiem. Dzięki
Art. 9.1 PZP- Postępowanie prowadzi sie z zachowaniem formy pisemnej.
Art. 78.1 Kodeks cywilny- Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli.
Oferta do odrzucenia.
Myślę, że najważniejszym jest 82.2 Pzp
tak, na podstawie art. 89 ust.1,2.
Swoją drogą bardzo ciekawy przypadek. Po czym poznałaś, że to kopia, a nie np. czarny atrament? Można troszkę (ale tak bardzo delikatnie) smyrgnąć po podpisie obślinionym paluchem, i jak się robią jakieś maziaje to podpis jest oryginalny. Od spodu strony tez można przejechać palcem i sprawdzić, czy nie ma wypukłości charakterystycznych dla żłobień po długopisie.
To tak dla pewności, jak by było odwołanie.
Dodatkowo przejrzałbym jeszcze raz oferty, ze szczególnym uwzględnieniem następnej w kolejności. Może to jakaś zmowa?
Polemizowałbym z 89.1.2 - moim zdaniem w grę wchodzi 89.1.1 w zw. z 82.2 Pzp, niektórzy też przywołują 89.1.8 w zw. z 82.2 Pzp i 73.1 oraz 78.1 KC
89.1.1 w zw. z 82.2 Pzp - potwierdzam, i też bym ten art. zastosował.
Szczerze mówiąc to nie mam pewności czy jest to kserokpia zrobiona w kolorze, czy oryginał formularza. 1 strona jest napewno w oryginale, 2 strona na 100% kopia, a 3 strona budzi wątpliwości, ponieważ brak jest wypukleń po długopisie, o których pisze Sebek. Czy w tej sytuacji mam wezwać Wykonawcę do wyjaśnienia? Czy odrzucić tę ofertę.
Wyjaśniać możesz zawsze.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc