1

Temat: Formularz ofertowy

Czy Zamawiający powinien odrzucić ofertę, jeśli Wykonawca załączył Formularz ofertowy,        w którym podpis i pieczątka składającego oświadczenie jest w kopii? Może ktoś dysponuje pomocnym wyrokiem. Dzięki

2

Odp: Formularz ofertowy

Art. 9.1 PZP- Postępowanie prowadzi sie z zachowaniem formy pisemnej.
Art. 78.1 Kodeks cywilny- Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli.

Oferta do odrzucenia.

3

Myślę, że najważniejszym jest 82.2 Pzp

4

tak, na podstawie art. 89 ust.1,2.

Swoją drogą bardzo ciekawy przypadek. Po czym poznałaś, że to kopia, a nie np. czarny atrament? Można troszkę (ale tak bardzo delikatnie) smyrgnąć po podpisie obślinionym paluchem, i jak się robią jakieś maziaje to podpis jest oryginalny. Od spodu strony tez można przejechać palcem i sprawdzić, czy nie ma wypukłości charakterystycznych dla żłobień po długopisie.
To tak dla pewności, jak by było odwołanie.

Dodatkowo przejrzałbym jeszcze raz oferty, ze szczególnym uwzględnieniem następnej w kolejności. Może to jakaś zmowa?

5

Polemizowałbym z 89.1.2 - moim zdaniem w grę wchodzi 89.1.1 w zw. z 82.2 Pzp, niektórzy też przywołują 89.1.8 w zw. z 82.2 Pzp i 73.1 oraz 78.1 KC

6

89.1.1 w zw. z 82.2 Pzp - potwierdzam, i też bym ten art. zastosował.

7

Szczerze mówiąc to nie mam pewności czy jest to kserokpia zrobiona w kolorze, czy oryginał formularza. 1 strona jest napewno w oryginale, 2 strona na 100% kopia, a 3 strona budzi wątpliwości, ponieważ  brak jest wypukleń po długopisie, o których pisze Sebek.  Czy w tej sytuacji mam wezwać Wykonawcę do wyjaśnienia? Czy odrzucić tę ofertę.

8

Wyjaśniać możesz zawsze.