1

Temat: część dla podwykonawcy

Witam,
jak interpretować zapisać art. 36b ust. 1  ustawy Pzp - czy użyty spójnik "lub" oznacza alternatywę rozłączną tzn. Zamawiający może żądać:
1) albo części zamówienia dla podwykonawcy
2) albo podania nazw podwykonawców, na których zasoby się powołuje (czy w przypadku podmiotów trzecich wykonawca nie musi już podawać zakresu zamówienia jaki zostanie im powierzony)?????

2

Odp: część dla podwykonawcy

Tak. Dlatego lepiej żądać nazwy części zamówienia, czyli po staremu.

3

A jaki byłby sens normatywny takiego rozdziału skoro podmiot trzeci co do zasady i tak jest już znany z nazwy (na podstawie np. zobowiązań załączonych do oferty)? Może po prostu został użyty niezbyt przemyślany spójnik (niektórzy "lub" np. umysły "ścisłe" traktują jak sumę czyli to i to). Może trzeba ten zapis interpretować rozszerzająco?

4

A ja żądam podania zarówno jednego jak i drugiego.

5

Igulinka2014 napisał/a:

A jaki byłby sens normatywny takiego rozdziału skoro podmiot trzeci co do zasady i tak jest już znany z nazwy (na podstawie np. zobowiązań załączonych do oferty)? Może po prostu został użyty niezbyt przemyślany spójnik (niektórzy "lub" np. umysły "ścisłe" traktują jak sumę czyli to i to). Może trzeba ten zapis interpretować rozszerzająco?

Lub to lub - masz wybór - to nie jest - oraz ....

6

W art. 15 ust. 2 pzp też jest "przygotowanie lub przeprowadzenie" - czy to oznacza, że nie można powierzyć łącznie przygotowania i przeprowadzenia postępowania????
Macie może jakieś komentarze, publikacje? Ja za każdym razem, gdy redaguję ten zwrot (chodzi mi  o art. 36b) - mam wątpliwość i ostatecznie robię tak:
"Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w pkt ...... załącznika nr .... do SIWZ, części zamówienia, które będą powierzone podwykonawcom.
W przypadku powoływania się na zasoby podwykonawców na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Pzp w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, zamawiający żąda podania przez Wykonawcę w pkt ..... załącznika nr ... do SIWZ - nazw (firm) Podwykonawców, na których zasoby się powołuje (tzw. podmiot trzeci)".
Jak teraz to czytam, to też można to dwojako rozumieć.

7

Darek W. napisał/a:

Absolutnie się nie zgadzam, "lub" nie oznacza że nie mogą żądać obu informacji.

8

Marcel napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Też tak uważam, ale zapisy - na wszelki wypadek - stosuję bardzo ostrożnie.

9

Na wszelki wypadek?, moim zdaniem przepis jest jasny.

10

Marcel napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Mogą żądać obu - nie napisałem, że nie mogą - jeszcze raz - mogą żądać tego lub tego oraz obu informacji.

11

Po dyskusji widzę, że chyba niezbyt precyzyjnie zadałam pytanie: chodziło mi o to, czy Zamawiający ma prawo żądać jednocześnie: wskazania części dla podwykonawcy, a w przypadku podmiotów trzecich oprócz podania tych części - również wskazania nazw podwykonawców????
Może macie jakieś przykładowe zapisy????