1

Temat: wezwanie do podpisania umowy

Czy w informacji, w której wzywacie do podpisania umowy -wpisujecie, ze jeżeli sie nie stawi danego dnia o danej godz. to będzie to traktowane jako odmowa podpisania umowy

2

Odp: wezwanie do podpisania umowy

Tak - jako uchylenie się od zawarcia umowy.

3

czyli będzie to jednoznaczne ze jak się nie wstawi to robię ponowny wybór i wybieram drugiego w kolejności

4

Tak.

5

Może jednak ponowić wezwanie do zawarcia umowy - w sporze mogłoby być trudne do udowodnienia, że jednorazowe nie stawienie się przez Wykonawcę to już uchylanie.

6

Ja tam wzywam telefonicznie smile

7

Ja byłabym raczej bardzo ostrożna - zwłaszcza jeśli w grę wchodzi ewentualne zatrzymanie wadium (jeśli dojdzie do sporu sądowego, to Zamawiający nie jest w stanie wykazać przed sądem, że jednorazowe nie stawienie się Wykonawcy jest już uchylaniem.

8

ok

9

Pisma wysyłam wówczas kiedy umawiam się tel. a wykonawca olewa 1 termin.

10

jak Igulinka.

11

Igulinka2014 napisał/a:

Może jednak ponowić wezwanie do zawarcia umowy - w sporze mogłoby być trudne do udowodnienia, że jednorazowe nie stawienie się przez Wykonawcę to już uchylanie.

A pewnie, że jest w stanie wykazać - pod 1 warunkiem, że termin był dostatecznie długi do stawienia, np. tydzień oraz, że wyk. otrzymał wezwanie - no .. 2 warunki.

12

odgrzewam temat ... czy koniecznie trzeba zatrzymać wadium jeśli oferent odmówi podpisania umowy?

Pytam ponieważ mamy taką sytuację z firmą z którą współpracowaliśmy wcześniej, złożyła teraz ofertę, która wygrała, lecz zdarzenia losowe uniemożliwają jej podpisanie umowy.
Rozumiemy ich ciężką sytuację i nie chcemy ich jeszcze bardziej dobijać.

13 (edytowany przez Darek W. 2015-09-24 05:47:00)

Amadeuss napisał/a:

odgrzewam temat ... czy koniecznie trzeba zatrzymać wadium jeśli oferent odmówi podpisania umowy?

Pytam ponieważ mamy taką sytuację z firmą z którą współpracowaliśmy wcześniej, złożyła teraz ofertę, która wygrała, lecz zdarzenia losowe uniemożliwają jej podpisanie umowy.
Rozumiemy ich ciężką sytuację i nie chcemy ich jeszcze bardziej dobijać.

Jak to kiedyś ktoś napisał - USTAWA Pzp nie przewiduje kierowania się ludzkimi odruchami. Zresztą jak każda ustawa.

14

pomijam ludzkie uczucia - chodzi stricte o zasadę - muszę czy mogę zatrzymać wadium i co mi grozi jeśli tego nie zrobię?

15

musisz zatrzymać wadium--art. 46 ust. 5. A co Ci grozi jak nie zatrzymasz? Naruszenie dyscypliny finansów publicznych za zaniechanie obowiązku dochodzenia roszczeń.

16

" ...Rozumiemy ich ciężką sytuację i nie chcemy ich jeszcze bardziej dobijać .." to jest ludzki odruch.

A w Pzp jest napisane - 5. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana:
1)   odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie;

czyli zatrzymujesz nie kierując się odruchami.

17 (edytowany przez jarosław 2015-09-24 08:12:20)

Jeżeli możesz to poczekaj na upłynięcie TZO.
Oczywiście jeżeli nie dokonano wyboru oferty

18

jarosław napisał/a:

no i ... ?

19

Ale pamiętaj o jednym. Twoje miekkie serce może byc przedmiotem analizy nie tylko rzecznika dyscypliny finansów publicznych.

20

z tego wynika że lepiej ich odrzucić np za RNC i po sprawie ... różnica między naszym kosztorysem a ich ofertą to około 100 tysięcy złotych (kosztorys 800 tys a ich oferta 700 tys) mogło by się udać... czy nie przejdzie?

21

Darek W. napisał/a:
jarosław napisał/a:

no i ... ?

No co? Po tym terminie wykonawca może wycofać się bez konsekwencji

22

Amadeuss napisał/a:

z tego wynika że lepiej ich odrzucić np za RNC i po sprawie ... różnica między naszym kosztorysem a ich ofertą to około 100 tysięcy złotych (kosztorys 800 tys a ich oferta 700 tys) mogło by się udać... czy nie przejdzie?

a gdzie tu widzisz przesłankę rażąco niskiej ceny 30% =240 000-800 000=560 000 ja nie widzę

23

nie koniecznie musi być 30 % zamawiajćy może "stwierdzić" że mimo mniejszego odstępstwa niż 30% widzi niebezpieczeństwo RNC i wezwać
ale kiedyś spróbowałem i się nie opłaciło

24

Ta RNC to trochę naciągane. Pomijając te 30% to chyba 700000 nie jest taką ceną którą można byłoby uznać za RNC

25

jo napisał/a:

nie koniecznie musi być 30 % zamawiajćy może "stwierdzić" że mimo mniejszego odstępstwa niż 30% widzi niebezpieczeństwo RNC i wezwać
ale kiedyś spróbowałem i się nie opłaciło

Stwierdzić? nie Zamawiający ma udowodnić ,że jest to rażąco niska cena przy uzasadnieniu odrzucenia z tego powodu