1

Temat: postępowanie poniżej 30000 euro

robiłam regulaminowe postępowanie na założenie osnowy wysokościowej - wartość szacunkowa - 80000 netto. Otworzyłam oferty - złożono ich 10, dwie wyceniono poniżej 30000 euro reszta jest powyżej. Zastanawiam się czy podpisywać umowę, czy przeszacować wartość zamówienia i wszcząć procedurę powyżej 30000 euro w PN?

2

Odp: postępowanie poniżej 30000 euro

Po co???

3

Jak szacunek jest zrobiony prawidłowo to nie ma się czego obawiać.

4

Marcel napisał/a:

A jest prawidłowo? skoro z 10 ofert dwie wpisują się w szacunek reszta jest powyżej?

5

dorota26 napisał/a:
Marcel napisał/a:

A jest prawidłowo? skoro z 10 ofert dwie wpisują się w szacunek reszta jest powyżej?

Pytasz na poważnie?

6

jesli wybierzesz oferte i podpiszesz umowe ponizej 30tys euro to nie ma problemu zadnego

7

Nie do końca, gorzej jak ktoś wyłapie że szacuneczek zaniżony po cenach zaoferowanych w złożonych ofertach.

8

ale jak wyłapie?jesli szacujesz na podstawie 2 otrzymanych ofert-sa one ponizej 30 tys euro to bedzie ok

9

Marcel - możesz to rozwinąć?

10

Nie wiem na podstawie jakich danych zamawiacz szacował, jeśli jest pewny swego szacunku to może spać spokojnie, jeżeli ma wątpliwości czy dokonał szacunku w sposób prawidłowy to może się zastanawiać czy nie powinien wszcząć postępowania w trybie zgodnym z Pzp.

11

No przecież udziela zamówienia w trybie zgodnym z pzp - art. 4.8. Jeśli jest szacunek poniżej 30 tys. i zamawiający podpisze umowę o wartości poniżej 30 tys. to naprawdę nie wiem w czym miałby być problem.