1

Temat: Pełnomocnictwo

Witam.

Oferta wykonawcy została podpisana przez pana X, pracownika Wykonawcy. W ofercie jest kopia pełnomocnictwa potwierdzona za zgodność przez tegoź pana X.
Wezwaliśmy o uzupełnienie pełnomoc. w formie oryginału lub notarialnie potw. kopii.
Wykonawca nie uzupełnił dokumentu.

Jaka podstawa odrzucenia będzie w tej sytuacji prawidłowa?
89 ust. 1 pkt 8? W związku z jakim art. kc?

pozdrawiam

2

Odp: Pełnomocnictwo

Żadna -  bo żądanie złożenia oryginału pełnomocnictwa nie znajduje uzasadnienia w przepisach ustawy - Prawo zamówień publicznych.

3

89.1.8

4

w ogólnie praktykowanym orzecznictwie żądanie notarialnego poświadczenia jest naduzyciem

5 (edytowany przez psz 2014-04-16 12:57:02)

Darek- ja w ustawie nie znalazłem nawet zapisów, że złożona oferta ma być oryginałem.

Cbud- ok, ale tu nikt takiego nie żąda.

6

W przepisach Pzp nie znajduje - ale za to w przepisach KC już tak.

7

Stosujesz art. 14 ustawy Pzp, który następnie odsyła do przepisów Kodeksu cywilnego - art. 99 § 1. Stosownie do brzmienia tego przepisu oświadczenie o udzieleniu pełnomocnictwa do złożenia oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wymaga dla swej ważności zachowania formy pisemnej. I taka forma została zachowana, co czyni zadość przepisom ustawy Pzp w tym zakresie.

8

Jak to nie ma w ustawie Pzp wymogu składania oryginału oferty? A art. 82 ust. 2 ustawy i forma pisemna (czytaj oryginał).
Co do podstawy odrzucenia j.w. art. 89 ust. 1 pkt. 8 ustawy.

9

sebek napisał/a:

Jak to nie ma w ustawie Pzp wymogu składania oryginału oferty? A art. 82 ust. 2 ustawy i forma pisemna (czytaj oryginał).

A od kiedy pełnomocnictwo to oferta?

sebek napisał/a:

Co do podstawy odrzucenia j.w. art. 89 ust. 1 pkt. 8 ustawy.

Widzisz - sam sobie przeczysz wink

10 (edytowany przez Bitter 2014-04-17 05:22:44)

Odrzucę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8, ale na jaki art. kodeksu cywilnego powołać się?

99 ust 1 i 104?

11

Zgodnie z art. 99 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. ? Kodeks cywilny (dalej ?KC?), jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie. Stosownie do art. 82 ust. 2 ustawy ofertę składa się pod rygorem nieważności na piśmie albo, za zgodą zamawiającego, w postaci elektronicznej, opatrzoną bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Natomiast zgodnie z treścią art. 78 § 1 KC dla zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarczającym jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Skoro, więc dla oferty jest wymagana forma szczególna, to składane pełnomocnictwo również powinno być udzielone w wymaganej dla oferty formie. Dlatego też pełnomocnictwo poza określoną treścią, a więc wymogiem złożenia oświadczenia woli, którego treścią jest upoważnienie określonego podmiotu do dokonania, w imieniu i ze skutkiem dla mocodawcy, określonej czynności prawnej powinno zawierać własnoręczny podpis mocodawcy. Powyższe oznacza, iż pełnomocnictwo do podpisania oferty powinno być złożone w formie oryginału lub kopii potwierdzonej notarialnie.

W Twoim przypadku ofertę należy odrzucić na podstawie art. 89 ust. 1 pkt  1 i 8 albowiem oferta uchybia zapisom art. 9 ust. 1 oraz art. 82 ust. 2 ustawy w związku z art. 78 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. ? Kodeks cywilny.

12

Czyli rozumiem negujecie NADAL AKTUALNY Wyrok

z dnia 4 lipca 2007 r.

Zespół Arbitrów przy Urzędzie Zamówień Publicznych

UZP/ZO/0-775/07

13

Darek W. napisał/a:

z dnia 4 lipca 2007 r.

UZP/ZO/0-775/07

Ja nie neguje ww. wyroku, mało tego zgadzam się z rozstrzygnięciem protestu w nim zawartym.

14 (edytowany przez Bitter 2014-04-17 06:45:42)

Zgodnie z wyrokiem Sądu Okręgowego  Warszawie z dnia 31 stycznia 2007 r. (sygn. akt V Ca 85/07) pełnomocnictwo musi być złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej notarialnie.

Darek jak kopie potwierdzi mi udzielający pełnomocnictwa a nie pełnopmocnik to sie zastanowię ^^

15 (edytowany przez Darek W. 2014-04-17 06:45:05)

MIRAS napisał/a:
Darek W. napisał/a:

z dnia 4 lipca 2007 r.

UZP/ZO/0-775/07

Ja nie neguje ww. wyroku, mało tego zgadzam się z rozstrzygnięciem protestu w nim zawartym.

I na wzajem smile. Czyli wszystko pozostaje po staremu ....za, a nawet przeciw

16

...nie widzę w tym wyroku nic co byłoby sprzeczne z tym co napisałem wyżej.

17

BIPI ja swoją wypowiedzią nawiązałem do postu #5.

Co do podstawy odrzucenia, to zgadzam się z Tobą i innymi, którzy wskazują na art. 89 ust.1 pkt.8.

18

tak samo jak uważam jak Bitter,
Sygn. akt KIO/UZP 298/09
Sygn. akt KIO/UZP 301/10
Sygn. akt: KIO/UZP 417/08
Sygn. akt: KIO/UZP 816/08,

temat wielokrotnie omawiany, albo musi być oryginał albo kopia pośw. notarialnie,

19

Pełnomocnik wykonawcy przed podpisaniem umowy przedłożył ksero wypisu aktu notarialnego (pełnomocnictwa) pośwaidczone za zgodność przez wykonawcę.
Czy takie pełnomocnictwo również musi być w formie oryginału lub kopii notarialnie poświadczonej za zgodność?

20

Nie.

21

Jest przed podpisaniem umowy, a więc po zakończeniu postępowania, więc j.w.