1

Temat: czy się zgadzać na zmianę warunku (doświadczenia)

w siwz w przetargu nieogr. na usługi geodezyjne podano warunek wiedzy i doświadczenia tj. wykonanie usługi za min. 60 000 zł Wykonawca zadał pytanie czy Zam. uzna usługę za 59 450 zł brutto?
czy Zam. dla dobra ogółu powinien się zgodzić i zmienić SIWZ, ogło. o zam. czy ze względu na wartość szac. zam. (ok. 170 000 ) uzasadniony będzie brak zgody na powyższą zmianę.

2

Odp: czy się zgadzać na zmianę warunku (doświadczenia)

Nie wyrażać zgody.

3

A czemu mieliby nie wyrazić? 550 zł...

4

Też mi wielka różnica, trzeba być otwartym dla wykonawców smile

5

Konsekwentnie - kolejny zapyta - a może by tak - 59 449 ....

6

Tak na poważnie, to tak jak Darek, za każdym razem będą pytania o obniżenie i tak w nieskończoność.

7

Rozumiem, że spotkaliście się z taką sytuacją gdzie ktoś poprosił o obniżenie wymogu, a po pozytywnej decyzji było jeszcze z 10 zapytań, aby wymogi obniżyć jeszcze bardziej...

Inną sprawą jest, że takie wnioski nie mają żadnej podstawy prawnej.

8 (edytowany przez MIRAS 2014-05-15 07:13:06)

maja2009 napisał/a:

1. w siwz w przetargu nieogr. na usługi geodezyjne podano warunek wiedzy i doświadczenia tj. wykonanie usługi za min. 60 000 zł Wykonawca zadał pytanie czy Zam. uzna usługę za 59 450 zł brutto?
2. Czy Zam. dla dobra ogółu powinien się zgodzić i zmienić SIWZ, ogło. o zam. czy ze względu na wartość szac. zam. (ok. 170 000 ) uzasadniony będzie brak zgody na powyższą zmianę.

1. Zadał pytanie, czy złożył wniosek o zmianę?
2. Dla dobra "ogółu" ??? chyba tylko tego jednego smile

9

1. Zadał pytanie czy zam.uzna warunek za spełniony gdy ...
2. Dla dobra "ogółu" tzn. oczywiście dla Wykonawców  :-)

10

1. Na podstawie przepisu 38 ust. 1 ustawy nie można  zwracać się do zamawiającego o dokonanie oceny przez niego doświadczenia wykonawcy jeszcze przed złożeniem oferty, tym bardziej że zamawiający nie może na tym etapie postępowania dokonywać tego rodzaju ocen - niemniej jednak - ze względu na konstrukcję/treść pytania - rekomenduję odpowiedź negatywną.
2. No, no... nie  wiem czy to leży w interesie konkurencji, która legitymuje się wymaganym doświadczeniem.

11

Jednak Komisja się uparła żeby się zgodzić, dokonałam modyfikacji SIWZ i zmieniłam załacznik wiedza i doświadczenie w części dotyczącej kwoty oraz przedłużyłam termin składania ofert i to był ostatni raz ! :-( że zezwoliłam szanownej komisji przetargowej  ponieważ teraz to ja mam problem bowiem 2 wykonawców złożyło oferty w pierwotnym terminie (data na kopercie ) i tym samym na starym załaczniku. Wykonawcy ci nadal spełaniają warunek udziału w postępowaniu tylko co teraz. Na kopercie jest inna data oraz w treści zał. wiedza  i doświadczeniejest inna kwota.??

12

maja2009 napisał/a:

1. Na kopercie jest inna data oraz
2. w treści zał. wiedza  i doświadczeniejest inna kwota.??

1. To że jest inna data to nie problem - tylko nie otwieraj ofert przed upływem nowego tso.
2. Tzn.? Co to za załącznik?

13

wiedza i doświadczenie w treści pierotnego jest zapis (...) o wartości brutto nie mniejszej niż 60 000 zł każda a w treści tego zmodyfikowanego
(...) o wartości brutto nie mniejszej niż 55 000 zł każda"

14

Jak spełnia nowy warunek to jest dobrze. W/g mnie te dopiski nie mają wpływu na ocenę spełniania warunku udziału w postepowaniu.

15

maja2009 napisał/a:

wiedza i doświadczenie w treści pierotnego jest zapis (...) o wartości brutto nie mniejszej niż 60 000 zł każda a w treści tego zmodyfikowanego
(...) o wartości brutto nie mniejszej niż 55 000 zł każda"

Skoro "o wartości brutto nie mniejszej niż 60 000" to tym bardziej "o wartości brutto nie mniejszej niż 55 000 zł". Jest OK.