1

Temat: udostępnianie SIWZ wykonawcom przed publikacją w Dz.U.U.E

Ogłoszenie o zamówieniu zamieszcza się na stronie www zamawiającego  bezpośrednio po przekazaniu Urzędowi Publ. UE. Natomiast SIWZ dodaję się na stronę  dopiero po publikacji ogłoszenia (na co urząd ma max 5 dni). Więc jeśli jakiś wykonawca widząc na stronie uruchomione postępowanie zgłosi się po SIWZ (po dodaniu ogłoszenia ale przed publikacją ogłoszenia w DZUUE) przekazujemy mu SIWZ, nie czekając na publikację...? Czyli ma on lekką "przewagę" czasową względem tego wykonawcy, który nie śledzi strony www zamawiającego, a tylko publikację w DZUE?

I czy można ewentualnie  dodać na stronę ogłoszenie (od razu razem z SIWZ) dopiero po publikacji w DZUE, a nie po przekazaniu do publikacji?

2

Odp: udostępnianie SIWZ wykonawcom przed publikacją w Dz.U.U.E

seniorcristobal napisał/a:

I czy można ewentualnie  dodać na stronę ogłoszenie (od razu razem z SIWZ) dopiero po publikacji w DZUE, a nie po przekazaniu do publikacji?

Można (zalecane).

3

Wręcz wtedy trzeba oba - w dniu publikacji

4

zgodnie kio 617/11 zamieszczenie siwz późniejsze niż publikacja jest uważane za uchybienie.
niedopuszczalne oczywiście byłoby przekazanie siwz wykonawcy przed publikacją tego siwz na stronie - nierówne traktowanie. gdyby ktoś złożył mi wniosek o wydanie siwz przed publikacją ogłoszenia czyli legalnym dniem, w którym mogę opublikować siwz, z wydaniem siwz poczekałabym do ogłoszenia siwz na stronie.
chyba nie ma żadnej mocy sprawczej, która zmusiła by mnie do wydania siwz przed jego publikacją. jeżeli ma być to niezwłocznie - to ja to traktuje jako "najbliższy możliwy termin", że nie wspomnę, że zgodny z prawem.

5

Dziękuje za odpowiedzi, wszystko jasne. Tylko pytanie uzupełniające - Państwo z własnej praktyki: wrzucacie wszystko w dniu publikacji razem na stronę, czy najpierw ogłoszenie, a po publikacji, dokładacie SIWZ?

6

Wszytko razem w dniu publikacji.

7

jak wyżej

8

Publikuję ogłoszenie w dniu wysłania. "Szukaj" zaprasza.

9

Ogłoszenie od razu, a SIWZ w dniu publikacji.

10

w jakim dniu najlepiej przekazać ogłoszenie do publikacji, żeby nie trafić na publikację w sobotę?
publikują w ciągu 5 dni od dnia przekazania i podobno w piątek nie ma publikacji (chyba że się mylę).
planuję wysłać ogłoszenie we wtorek. jest szansa, że w czwartek będzie?

11

Ostatnio miałem 3 dni, ale gwarancji nie ma.

12

Piątunio wink

13

zgodnie z art. 41.2) ogłoszenie powinno zawierać określenie trybu zamówienia.
czy w przypadku ogłoszenia powyżej progu unijnego wystarczy, że w sekcji IV Rodzaj procedury zaznaczę - otwarta, czy powinienem gdzieś w treści ogłoszenia dopisać, że jest to przetarg nieograniczony?

mam też pytanie do II.2.1) Całkowita wielkość lub zakres.
jest tam opcja; szacunkowa wartość bez Vat. Czy powinienem tu podać wartość naszego szacunku? (przetarg na kredyt)?

14

Jeśli PN to zostawiasz otwarta.
Ja albo wklejam zakres, albo wpisuje widełki (coby się trochę orientowali ile w przybliżeniu zamierzam wydać).

15

Zakres to wiadomo, że wpiszę kredyt długoterminowy w kwocie 6 000 000 zł.

szacunek też mogę wpisać, dla mnie to nie problem. bardziej chodziło mi czy to obowiązkowo trzeba podać.

16

Nie pamiętam - zobacz - nic nie wpisuj i kliknij dalej. Jak przejdzie to nie trzeba wink

17

Przechodzi, więc może być niewpisane.

18

mieliście może kiedyś taką sytuację, że kredyt chciały Wam udzielić 2 banki wspólnie?

przewidując taką sytuację powieniem w siwz zastrzec, że w takim przypadku uprawnienia musi mieć każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie?

19

1. Nie. 2. Przynajmniej tyle: "Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą wykazać, że wyżej wspomniany warunek udziału w postępowaniu spełnia samodzielnie każdy z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum/ spółki cywilnej, na którym ciążyć będzie obowiązek realizacji części zamówienia objętej obowiązkiem posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania."

20

przy kredycie to chyba wszyscy powinni mieć zezwolenie na prowadzenie działalności bankowej

21

... skoro nie jesteś pewny ww. zapis jest jak najbardziej ok. Studium przypadku dopiero po tso.

22

MIRAS napisał/a:

1. Nie. 2. Przynajmniej tyle: "Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą wykazać, że wyżej wspomniany warunek udziału w postępowaniu spełnia samodzielnie każdy z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum/ spółki cywilnej, na którym ciążyć będzie obowiązek realizacji części zamówienia objętej obowiązkiem posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania."

2 - raczej JEDEN ze wspólników, na którym ciążyć będzie obowiązek realizacji części zamówienia objętej obowiązkiem posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania.

Po co każdy ...

23

MIRAS napisał/a:

... skoro nie jesteś pewny ww. zapis jest jak najbardziej ok. Studium przypadku dopiero po tso.

OK

24

Wymóg posiadania przez każdego z konsorcjantów uprawnień do realizacji zamówienia będzie uzasadniony, ale tylko i wyłącznie wówczas gdy realizacja każdego elementu przedmiotu zamówienia wymaga posiadania stosownych uprawnień.

25

Marcel napisał/a:

Wymóg posiadania przez każdego z konsorcjantów uprawnień do realizacji zamówienia będzie uzasadniony, ale tylko i wyłącznie wówczas gdy realizacja każdego elementu przedmiotu zamówienia wymaga posiadania stosownych uprawnień.

..., gdzie każdy z konsorcjantów realizuje jeden z elementów, na który wymaga się uprawnienia ... - tak rozumiem Twój wpis - zgadza się ??