1

Temat: energia spędza mi sen z powiek

Postępowanie na dystrybucję energii. Postępowanie nie podzielone na części. Punktów odbioru od groma i tyleż samo umów. Jak wiadomo z wykonawcą jakakolwiek polemika jest bezprzedmiotowa, bo oni i tak mają rację.
Kłopot polega na tym, że do końca 2013 roku dostarczyli zaledwie 1 podpisaną umowę. Reszta ( ponad 60) ma datę zawarcia np. III, IV.2014, ale rozpoczęcie świadczenia 01.01.2014. Czy czekać na pozostałe umowy i dopiero generować ogłoszenie o zawarciu umowy?
Mało tego - nie zgodzili się na podpisanie protokołu z negocjacji z kwotą, więc wstawić w ogłoszenie wartość z szacunku?
Ręce mi opadają. Zdążyłam uwzględnić to postępowanie w sprawozdaniu za 2013, bo wszystkie umowy miały mieć datę zawarcia XII.2013.

2

Odp: energia spędza mi sen z powiek

I nikt mi nie podpowie?

3

Katiqq napisał/a:

1. Kłopot polega na tym, że do końca 2013 roku dostarczyli zaledwie 1 podpisaną umowę.
2. Reszta ( ponad 60) ma datę zawarcia np. III, IV.2014, ale rozpoczęcie świadczenia 01.01.2014. 3. Czy czekać na pozostałe umowy i dopiero generować ogłoszenie o zawarciu umowy?
4. Mało tego - nie zgodzili się na podpisanie protokołu z negocjacji z kwotą, więc wstawić w ogłoszenie wartość z szacunku?
5. Zdążyłam uwzględnić to postępowanie w sprawozdaniu za 2013, bo wszystkie umowy miały mieć datę zawarcia XII.2013.

1. Z jaką datą, przed 01.01.2014? czy po?
2. Załóżmy, że w trakcie negocjacji zamawiający dopuścił możliwość zawarcia umowy o świadczenie usług dystrybucji na każdy punkt oddzielnie - jest ok.
3. Tak.
4. Korekta sprawozdania.

4

1. z datą 30.12.2013
2. czekam na resztę umów i dopiero ogłoszenie o ZU?
3. korekta sprawozdania: czy usunąć całą wartość tej umowy? czy może pomniejszyć wartość tej umowy i zostawić w sprawozdaniu tylko tę zawartą 31.12.2013 ?

5

Moim zdaniem (uwzględniając odp. 1):

2. Tak. Jedno postępowanie, jeden protokół, jedno ogłoszenie o udzielenie zamówienia.
3. Usunąć całą wartość tej umowy - zgodnie z zasadą: "jedno postępowanie, jeden protokół, jedno ogłoszenie o udzielenie zamówienia" zamówienie jako całość nie zostało jeszcze udzielone. Podobnie jest z postępowaniami, w których zamawiający dopuszcza możliwość składnia ofert częściowych. Frag. opinii UZP: "Natomiast w sytuacji, w której zamawiający w ramach jednego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego dopuścił składanie ofert częściowych i zawarł więcej niż jedną umowę, na potrzeby określenia wartości umów, podawanej dla takiego postępowania w rocznym sprawozdaniu, przyjąć należy zsumowaną wartość netto (bez podatku od towarów i usług) wszystkich zawartych umów częściowych."

6

Ok. Miras dzięki serdeczne!