Temat: opis przedmiotu zamówienia
Czy opisując program np. do nauki języków obcych, podając wymagane parametry, mogę podać w SIWZ nazwy programów z jakich korzystałam przy tworzeniu opisu przedmiotu zamówienia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy opisując program np. do nauki języków obcych, podając wymagane parametry, mogę podać w SIWZ nazwy programów z jakich korzystałam przy tworzeniu opisu przedmiotu zamówienia?
Tylko po co? Przy okazji sprawdź czy tworząc OPZ wzorując się na kilku programach nie stworzyłaś hybrydy, której nie ma na rynku. Innymi słowy czy na rynku jest program który spełnia zapisy Twojego OPZ.
Tak jak wyżej. Sprawdź czy Twoje wymogi co do parametrów są realne i czy nie wskazują na konkretnego programu (producenta). Trzeba pamiętać aby opis przedmiotu zamówienia nie utrudniał uczciwej konkurencji (np. zbyt wygórowane wymagania, parametry)
wzorowaliśmy się na dwóch programach opisując funkcje, które oba posiadają. I nie wiemy czy możemy podać nazwy tych programów w celu ułatwienia wykonawcom. Będą mieli przykładowe, a jak będą chcieli zaoferować inny to mamy rozpisane funkcje jakie powinnien program posiadać. (Nie ukrywam, że jeżeli zaoferowaliby jakiś program z tych wymienionych to ułatwiłoby nam to sprawdzanie ofert). I np. przy przetargu na komputery to moglibyśmy podać na podstawie jakich modeli został utworzony opis, to jeżeli ktoś by taki zaoferował to o wiele mniej sprawdzania by było
Ja bym nie podawała. Twórcy lub sprzedawcy programów raczej zorientują sie po parametrach czego oczekujecie. Podanie nazw i tak nie gwarantuje, że dostaniecie jeden lub drugi, tylko możecie dostać każdy, który spełnia funkcje. A w razie jakiejkolwiek kontroli tłumaczyć się z nazw własnych jak się przyczepią .... po co?
Jak chcesz mieć mało sprawdzania to zrób sobie załącznik do wypełnienia przez wykonawców: z lewej strony wypisz parametry minimalne które musi posiadać program a z prawej niech odniosą się do Twoich wymagań. Najprościej i jak mało sprawdzania
A właśnie mieliśmy tak a i tak przy X ofertach i Y parametrach to już się tego trochę robi. Ponadto weryfikując modele komputerów wykazane przez Wykonawców z tym co producenci na swojej stronie mają to wychodzą różne niejasności....
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc