1

Temat: przeliczenia przy spełniniu warunków

Witam
warunek np dostawa sprzętu za 100.000 zł na jaki dzień przelicznik nbp  jeżeli zagraniczny dostawca przedstawi potwierdzenie dostawy np w euro
spotkałem się z następującymi datami:
1) dzień ogłoszenia o przetargu
2) dzień podpisania oferty
3) dzień otwarcia ofert.

2

Odp: przeliczenia przy spełniniu warunków

dałabym 1) lub 3)

3

Zdecydowanie na 1)

4

Bramka nr1

5

A dlaczego nie z dnia transakcji? Może i to naiwne pytanie, ale nie wiem dlaczego

6

Żadne rozwiązanie idealne nie jest ale z tych trzech podanych zdecydowanie najtrafniejsze moim zdaniem jest 1).
Katiqq - co wg Ciebie oznacza dzień transakcji?

7

jo napisał/a:

Witam
warunek np dostawa sprzętu za 100.000 zł na jaki dzień przelicznik nbp  jeżeli zagraniczny dostawca przedstawi potwierdzenie dostawy np w euro
3) dzień otwarcia ofert.

Wszystkie złe. Koledzy strzelają samobóje. Data wykonania zamówienia - jedyna data która gwarantuje zachowanie zasady równego traktowania wykonawców (zagranicznego i krajowego).

8

MIRAS napisał/a:

Wszystkie złe. Koledzy strzelają samobóje. Data wykonania zamówienia - jedyna data która gwarantuje zachowanie zasady równego traktowania wykonawców (zagranicznego i krajowego).

Uzasadnij, bo teza iście nowatorska.

9

bipi napisał/a:

Żadne rozwiązanie idealne nie jest ale z tych trzech podanych zdecydowanie najtrafniejsze moim zdaniem jest 1).
Katiqq - co wg Ciebie oznacza dzień transakcji?

Data faktury

10

MIRAS napisał/a:
jo napisał/a:

Witam
3) dzień otwarcia ofert.

ciężkie do realizacji nikt w wykazie nie pisze dokładnego dnia wykonania zamóweinia (chyba że dołączy protokół odbioru końcowego) ale faktycznie z takim tokiem postępowania się nie spotkałem

11

bipi napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Uzasadnij, bo teza iście nowatorska.

Nowatorska? Stara jak ... Poważnie???

12

Serio, być może zbyt krótko zajmuję się ZP i nie znam tej teorii.

13

jo napisał/a:

ciężkie do realizacji nikt w wykazie nie pisze dokładnego dnia wykonania zamóweinia (chyba że dołączy protokół odbioru końcowego) ale faktycznie z takim tokiem postępowania się nie spotkałem

Nikt? Chyba przesada? Większość pisze bo musi - zamawiający żąda.

14

Przelicznik z dnia ogłoszenia jest najbardziej przejrzysty i uczciwy, taki właśnie stosuję.

15

Trudno mi zrozumieć jak najbardziej uczciwy ma być ten z dnia ogłoszenia postępowania.

Jedyne uczciwe, moim zdaniem, jest przeliczenie ceny po kursie z dnia wykonania (ewent. podpisanie umowy).

Przelicznik z dnia ogłoszenia powoduje, że sztucznie może rosnąć wartość zrealizowanego już zamówienia.

16

Ogłasza dzisiaj. Stawiasz warunek: 100 000 PLN .

Przykład pierwszy (moja opcja):
Wykonawca krajowy wykonał zamówienie w dniu: 04.03.2011, na wartość: 99 000,00 PLN.
Wykonawca zagraniczny wykonał zamówienie w dniu 04.03.2011, na wartość 25 000 EURO, co daje w przeliczeniu na dzień wykonania zamówienia (przy kursie: 3,80): 95 000,00 PLN.

Wynik: oboje odpadają.

Przykład drugi (opcja Marcela):
Wykonawca krajowy wykonał zamówienie w dniu: 04.03.2011, na wartość: 99 000,00 PLN.
Wykonawca zagraniczny wykonał zamówienie w dniu 04.03.2011, na wartość 25 000 EURO, co daje w przeliczeniu na dzień ogłoszenia (przy kursie: 4,19): 104 750,00 PLN.

Wynik: odpada tylko krajowy.

... i gdzie tu zasada równego traktowania wykonawców???  Oboje wykonali zamówienie w tej samej dacie.

17

A co z tym:
Zgodnie z zasadą swobody umów wskazaną w kodeksie cywilnym strony umowy mogą wskazać kurs właściwy jaki będzie obowiązywał przy dokonywaniu przeliczeń. Jeżeli strony tego nie uregulują, wówczas zastosowanie znajdzie zasada uregulowana w kodeksie cywilnym w art. 358 § 2, zgodnie z którym wartość waluty obcej określa się według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z dnia wymagalności roszczenia, chyba że ustawa, orzeczenie sądowe lub czynność prawna stanowi inaczej. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może żą­dać spełnienia świadczenia w walucie polskiej wed­ług kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z dnia, w którym zapłata jest doko­na­na.

http://www.krgroup.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=73:zasady-rozlicze-w-walutach-obcych&catid=35:ksigowo&Itemid=67

18

Jakoś  mnie to nie przekonuje żaden inny termin nie będzie uczciwy, dlatego też podając przelicznik na dzień ogłoszenia daję przynajmniej jasną sytuację dla wykonawców spoza granic  którzy będą jasno widzieli czy mają szanse na zamówienie czy też nie, skoro jest inaczej i nie zgadzacie się z terminem na dzień ogłoszenia to jaki według was jest  sprawiedliwy?
Data wykonania zamówienia również nie jest datą adekwatną ze względu na wahania waluty.

19

Marcel napisał/a:

Data wykonania zamówienia również nie jest datą adekwatną ze względu na wahania waluty.

Właśnie że jest. O czym pisałem wyżej.

20

Podałeś jedną z dat gdzie wykonawcy (każdy) warunek będzie spełniał, a inne dni, lata, czy miesiące, również będą miały takie pokrycie?

21

Tak.

22

Moim zdaniem zarówno przeliczenie w dacie wykonania jak też w dacie ogłoszenia może nie być adekwatne, chociażby, jak pisze Marcel, ze względu na wahania kursu, na inflację itp. Poza tym nie jest moim zdaniem objawem nierównego traktowania wyznaczenie dnia przeliczenia na dzień ogłoszenia, ponieważ jest on taki sam dla wszystkich i nie faworyzuje nikogo. Może jakieś potwierdzenie orzecznictwem...

23

No własnie ze względu na "wahania kursu, na inflację itp" w rachubę wchodzi tylko przelicznik z dnia wykonania. Chodzi o równe traktowanie wykonawców w takich samych okolicznościach faktycznych. Nikt nie może być pokrzywdzony lub uprzywilejowany ze względu na "wahania kursu, na inflację itp". i . (słownie: kropka).

24

Do mnie to nie przemawia - zresztą kiedyś próbowałem i tak ale się niestety sam się przez to ugotowałem... wink Poza tym nie znalazłem żadnego orzecznictwa potwierdzającego racje Mirasa i dlatego zostaje przy swoim.

25

Ja również.