1 (edytowany przez ecomo 2014-05-16 13:19:23)

Temat: 93.1.4

Witam,
przetarg z możliwością składania ofert częściowych poniżej progów. Na sporą ilość części nie wpływają oferty, na niektórych jest oszczędność  w stosunków do kwoty jaką Z. zamierza przeznaczyć, inne przewyższają kwotę jaką Z. zam. przez..
Czy mogę bez obaw unieważnić (93.1.4)  wiadome części - na każdą z nich mam po 1 ofercie. Cena każdej z ofert na daną część przewyższa środki przeznaczone na nią o ok 80%, co prawda nie są to duże kwoty np. część X środki 800 zł cena oferty 1450 ale procentowo różnica jest b. duża. Na innych częściach mam jednak oszczędności (większe zakresowo częśc i- oszczędności sięgają kilku tysięcy) no i zostają jeszcze części nierozstrzygnięte, na które będą nowe postępowania. Czy bez obaw mogę zastosować 93.1.4 na te części.
dziękuję za pomoc.

2

Odp: 93.1.4

Środki zaoszczędzone możesz przenieść na te zadania gdzie kwota przewyższa środki na sfinansowanie zamówienia ale nie musisz w takiej sytuacji proceduralnie każda część zamówienia jest oceniana samodzielnie.

3 (edytowany przez ecomo 2014-05-16 14:03:25)

Wolałbym unieważnić bo nie wiem jakie będą ceny za części nierozstrzygnięte - w kolejnym postępowaniu. Z drugiej strony obawiam się  żeby ktoś mi nie zarzucił, że mogłem przesunąć środki bo oszczędności w przeprowadzanym postępowaniu są na razie większe w porównaniu ze środkami jakie zamierzano przeznaczyć.

4

Czy w zawiadomieniu do wyk. (unieważnienie 93.1.4)  w uzasadnieniu faktycznym muszę się trochę rozwinąć w sensie tłumaczyć czy wystarczy, że podam kwotę jaką Z. zamierzał przeznaczyć i że nie może zwiększyć.

5

Wystarczy, że napiszesz, że nie ma możliwości zwiększenia kwoty na realizację zamówienia. Istotniejsze jest to, czy masz to w jakiś sposób udokumentowane. Osobiście zawsze biorę od skarbnika oświadczenie na tę okoliczność, że nie może dokonać przesunięć w budżecie.