1

Temat: wykaz robót

W PN żądaliśmy potwierdzenia wykonania con. 1 roboty polegającej na budowie, przebudowie, remoncie obiektu użyteczności publicznej.
Wykonawca nam podaje wykonanie "remontu osad leśnych na terenie  nadleśnictwa w ..."

Czy te osady leśne wink są budynkami użyteczności publicznej?  Ktoś nam pomoże?

2

Odp: wykaz robót

Wezwij do złożenia wyjaśnień co ma na myśli. Osady leśne to raczej nie oup.

3

Moim zdaniem to obiekt użyteczności publicznej.

4

Dz.U.2002.75.690

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: budynku użyteczności publicznej - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony na potrzeby administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwości, kultury, kultu religijnego, oświaty, szkolnictwa wyższego, nauki, wychowania, opieki zdrowotnej, społecznej lub socjalnej, obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym, oraz inny budynek przeznaczony do wykonywania podobnych funkcji; za budynek użyteczności publicznej uznaje się także budynek biurowy lub socjalny.

Mianem osad leśnych określano niegdyś budynki mieszkalne dla robotników leśnych.
Gdyby uznać to za budynek socjalny, to jest to BUP.

5

Ada napisał/a:

W PN żądaliśmy potwierdzenia wykonania con. 1 roboty polegającej na budowie, przebudowie, remoncie obiektu użyteczności publicznej.
Wykonawca nam podaje wykonanie "remontu osad leśnych na terenie  nadleśnictwa w ..."

Mam nadzieję, że nie ma dofinansowania UE... wink

6

bipi napisał/a:
Ada napisał/a:

Mam nadzieję, że nie ma dofinansowania UE... wink

Dlaczego ?? - dobrze sformułowany warunek - mało tego - budynkiem użyteczności publicznej są też koszary wojskowe (za ogrodzeniem). 

A tu .... hmmmm - wyjaśnienia ??

7

Katiqq napisał/a:

Dz.U.2002.75.690

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: budynku użyteczności publicznej - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony na potrzeby administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwości, kultury, kultu religijnego, oświaty, szkolnictwa wyższego, nauki, wychowania, opieki zdrowotnej, społecznej lub socjalnej, obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym, oraz inny budynek przeznaczony do wykonywania podobnych funkcji; za budynek użyteczności publicznej uznaje się także budynek biurowy lub socjalny.

Mianem osad leśnych określano niegdyś budynki mieszkalne dla robotników leśnych.
Gdyby uznać to za budynek socjalny, to jest to BUP.

I jest to katalog otwarty ... także ... tak jak piszesz można by uznać ...

8 (edytowany przez bipi 2014-05-16 07:39:11)

Darek W. napisał/a:

Dlaczego ?? - dobrze sformułowany warunek - mało tego - budynkiem użyteczności publicznej są też koszary wojskowe (za ogrodzeniem). 

Popatrz sobie na wyniki kontroli - za postawienie warunku z obiektem użyteczności publicznej - korekta wink

9

To zapodaj taki wynik kontroli z warunkiem z obiektem użyteczności publicznej

10

Chociażby to:
https://www.pois.gov.pl/Dokumenty/Documents/Wyniki_kontroli_DKUE_2010.pdf
Strona 46.

11

projekt nie jest dofinansowany z UE.

zastanawiam się co może mi wykonawca wyjaśnić?
Osady leśne to prawdopodobnie budynki , w którym mieszkają leśnicy itp. osoby, związane z leśnictwem. Budynki mieszkalne prawdopodobnie. Nie wiem co robić.

12

Ada napisał/a:

projekt nie jest dofinansowany z UE.

zastanawiam się co może mi wykonawca wyjaśnić?
Osady leśne to prawdopodobnie budynki , w którym mieszkają leśnicy itp. osoby, związane z leśnictwem. Budynki mieszkalne prawdopodobnie. Nie wiem co robić.

Ada jeżeli to budynek mieszkalny, to nie wchodzi w definicję BUP.

13

Jeśli masz wątpliwości i nie wiesz na 100% to wezwij do złożenia pisemnych wyjaśnień

14

Nie jest istotne czy projekt dofinansowany, czy nie. W wyroku, który zapodał BIPI napisano: "Wymóg wykazania przez wykonawcę konkretnie zadań wykonanych
na obiektach użyteczności publicznej mógł zatem ograniczyć uczciwą konkurencję, ponieważ
zawężenie to uniemożliwiało ubieganie się o zamówienie wykonawców, którzy mają
doświadczenie w przebudowie i rozbudowie obiektów innego rodzaju, ale w zakresie prac o
zbliżonym charakterze i funkcji, których sposób realizacji i poziom skomplikowania jest taki
sam, jak w przypadku inwestycji objętej niniejszym zamówieniem".

15

miałam już takie zapisy w projektach współfinansowanych i żadna kontrola mi tego nie wykazał, wiec możliwe że zmieniło się podejście od czasu 2010 r.

16

A może kontrolujący nie wiedzą o tym, że istnieje taki dokument jak "Wyniki kontroli...". Gdybać można na wiele sposobów.
Eva ma rację - jeśli są wątpliwości, to jej rozwiej przy pomocy wyjaśnień.

17

jak co zawsze można odnieść się do 26 ust. 2b ustawy wink

18

Katiqq napisał/a:

Nie jest istotne czy projekt dofinansowany, czy nie. W wyroku, który zapodał BIPI napisano: "Wymóg wykazania przez wykonawcę konkretnie zadań wykonanych
na obiektach użyteczności publicznej mógł zatem ograniczyć uczciwą konkurencję, ponieważ
zawężenie to uniemożliwiało ubieganie się o zamówienie wykonawców, którzy mają
doświadczenie w przebudowie i rozbudowie obiektów innego rodzaju, ale w zakresie prac o
zbliżonym charakterze i funkcji, których sposób realizacji i poziom skomplikowania jest taki
sam, jak w przypadku inwestycji objętej niniejszym zamówieniem".

...mógł.... słowo klucz, wytrych .... - ale nie ograniczono konkurencji ... - mógł ....  słowo używane często w celu nałożenia korekty ...

19

Toż dlatego zadałem pytanie, czy jest dofinansowanie z UE, nieprawdaż? A swoją drogą uważam, je jest to niepotrzebne ograniczenie, bo niczym znaczącym się nie różni "bup" od "niebup". wink Dlatego ja wolę używać kategorii obiektów z PB.

20

bipi napisał/a:

niczym znaczącym się nie różni "bup" od "niebup" wink

wyczytałeś to w moich myślach

Darek W. napisał/a:

...mógł.... słowo klucz, wytrych .... - ale nie ograniczono konkurencji ... - mógł ....  słowo używane często w celu nałożenia korekty ...

W tej opinii jest więcej na ten temat:
Każde odstąpienie od naczelnych zasad udzielania zamówień, poprzez
opisywanie warunków nadmiernych należy uznać za naruszenie obowiązujących przepisów.
Opisany przez zamawiającego w warunek posiadania niezbędnej wiedzy i
doświadczenia ograniczony do zadań na obiektach użyteczności publicznej jest nieuzasadniony ze względu na możliwość wykonania prac objętych przedmiotowym zamówieniem również przez podmioty mające doświadczenie w przebudowie i rozbudowie obiektów innych niż obiekty użyteczności publicznej.

21

bipi napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Popatrz sobie na wyniki kontroli - za postawienie warunku z obiektem użyteczności publicznej - korekta wink

No niestety  ja raz postawiłam wymóg budynku użyteczności publicznej  i pisałam wyjaśnienia ale akurat się udało bo postawiony warunek i tak był bardziej liberalny niż mogłam żądać. Ale nie polecam no chyba że ktoś ma stalowe nerwy i dużo dużo czasu na elaboraty.

22

Witam,
budowa oświetlenia drogowego i taki warunek:
1.    posiadania wiedzy i doświadczenia:
Warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminy składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie, wykonała co najmniej trzy roboty budowlane polegające na wykonaniu drogowych linii oświetleniowych składających się z minimum 30 opraw każda.

w dokumentacji wykonawca załączył wykaz w którym wykazał 3 roboty ale z poświadczeń nie wynikają ilość zamontowanych opraw.
Wezwać do wyjaśnień??

23

No i wynikać nie muszą, po to jest wykaz robót, poświadczenie mają potwierdzać należyte wykonanie prac wykazanych przez Wykonawcę.

24

koniecznie

25

gerard.11 napisał/a:

Witam,
budowa oświetlenia drogowego i taki warunek:
1.    posiadania wiedzy i doświadczenia:
Warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminy składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie, wykonała co najmniej trzy roboty budowlane polegające na wykonaniu drogowych linii oświetleniowych składających się z minimum 30 opraw każda.

w dokumentacji wykonawca załączył wykaz w którym wykazał 3 roboty ale z poświadczeń nie wynikają ilość zamontowanych opraw.
Wezwać do wyjaśnień??

jeśli z wykazu wynika że spełnia warunek a referencje/poświadczenia potwierdzają należyte wykonanie to co chcesz wyjaśniać?