1

Temat: POLISA

żądając polisy do oferty powołuję się, że Zamawiający uzna warunek dotyczący sytuacji ekonomicznej, jeżeli wykonawca wykaże,ze posiada opłaconą polisę itd. (z rozporządzenia zapis ) . Moje pytanie brzmi czy ten zapis jest ok, mianowicie czy POLISA to jest warunek ekonomiczny?, a gdy dalej piszę, Jeżeli Wykonawca wykazując spełnianie warunku, o którym mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy, polega na zdolnościach finansowych innych podmiotów niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków, Zamawiający wymaga przedłożenia opłaconej polisy..... To jest ok, ze piszę o zdolnościach finansowych (chcąc polisy)?

2

Odp: POLISA

Polisa potwierdza sytuację finansową!!!
Jeśli wykonawca polega na zdolnościach finansowych innego podmiotu, podmiot ten winien oprócz pisemnego zobowiązania do udostępnienia zasobów przygotować odpowiednie dokumenty poświadczające spełnienie warunków dotyczących sytuacji finansowej.

3

ok, a  co się żąda na potwierdzenie sytuacji ekonomicznej?

4

sprawozdanie finansowe albo jego część

5

Polisa potwierdza syt. ekonomiczną. Na potwierdzenie syt. finansowej możesz żądać info o posiadanej kasie lub zdolności kredytowej.

6

Wg najnowszego orzecznictwa KIO polisa potwierdza sytuację "finansowo-ekonomiczną" (sic!) - dla mnie to zawsze była sytuacja ekonomiczna ale ...

7

bipi napisał/a:

Wg najnowszego orzecznictwa KIO polisa potwierdza sytuację "finansowo-ekonomiczną" (sic!) - dla mnie to zawsze była sytuacja ekonomiczna ale ...

Sugerowałam się dotychczas komentarzem p. Karkoszki, ale rzeczywiście widzę, że p.Pieróg pisze o ekonomicznej, a UZP tak jak Ty Bipi

8

Bipi - moim zdaniem jest to prawidłowy kierunek. To są nierozerwalne sprawy.

9

Dla mnie od zawsze była to sytuacja ekonomiczna ale faktycznie - granica jest bardzo płynna i nie będę się zbytnio upierał wink

10

Polisa OC to dla mnie warunek ekonomiczny (KIO 1206/10 30.06.2010) ale się nie upieram również przy tym (warunek finansowy - informator ZP nr 5/2013 str. 5 ) wink

11

W wyroku KIO/UZP 161/09 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła, że ?Ratio legis wprowadzenia jako dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku ekonomicznego polisy ubezpieczenia oc w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej polega na tym, że potwierdza wiarygodność ekonomiczną wykonawcy, który ubezpieczając swoją działalność z jednej strony wykazuje się odpowiedzialnością profesjonalisty dbającego o bezpieczeństwo własne i swoich kontrahentów, a z drugiej wykazuje, iż znajduje się w sytuacji finansowej i ekonomicznej pozwalającej mu na poniesienie kosztów ubezpieczenia. Natomiast polisa oc w ramach wykazania spełniania warunku nie służy do zabezpieczenia realizacji zamówienia."

12

KIO 2761/12: (...)Przenosząc powyższe rozważania natury ogólnej na grunt rozpatrywanej sprawy, stwierdzić należało, że kwestią wymagającą rozstrzygnięcia w niniejszej sprawie było ustalenie, czy w świetle przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych, a także postanowień ogłoszenia o zamówieniu Odwołujący wykazał spełnienie warunku udziału w postępowaniu dotyczącego sytuacji ekonomiczno - finansowej tj. posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej na sumę(...)

13

Stosujecie ten warunek?

14

Czasami stosuję (jak komórki merytoryczne się uprą) ale od czasu gdy KIO uznało, że polisę można "pożyczać" od podmiotów trzecich staram się tego warunku nie stawiać.

15

bipi napisał/a:

Czasami stosuję (jak komórki merytoryczne się uprą) ale od czasu gdy KIO uznało, że polisę można "pożyczać" od podmiotów trzecich staram się tego warunku nie stawiać.

Generalnie nie można - ale - matka córce - ojciec synowi - pożyczy ...

16

No właśnie. Dlatego Aniu lepiej zrezygnuj z tego nic nie dającego warunku. Więcej z nim problemów niż korzyści.

17

Poza tym, trzeba także uznać polisę warunkową a to już zupełnie pozbawia sensu wymagania polisy, wolałbym już połączyć warunki ekonomiczne z finansowymi i np. wymagać pewnego średniorocznego przychodu, wskaźników "szybkich" oraz pewnego poziomu kasy lub zdolności kredytowej. wink

18

bipi napisał/a:

Poza tym, trzeba także uznać polisę warunkową a to już zupełnie pozbawia sensu wymagania polisy, wolałbym już połączyć warunki ekonomiczne z finansowymi i np. wymagać pewnego średniorocznego przychodu, wskaźników "szybkich" oraz pewnego poziomu kasy lub zdolności kredytowej. wink

Poziom kasy .... na dzień składania ofert pożyczy - po otwarciu odda  - nic to nie daje ...

19

Wiem - ale nie wszyscy chcą tak tę kasę użyczać smile