1

Temat: Jakie maksymalne kary umowne za nieterminową dostawę

Robię przetarg na dostawę (jednorazową).  Wartość dostawy 160 tyś zł . Jaką maksymalną karę mogę naliczyć (procentowo)  za każdy dzień opóźnienia w dostawie ?

2

Odp: Jakie maksymalne kary umowne za nieterminową dostawę

0,001 % - a nie lepiej kwotowo ?? - np. 150 zł

3

A moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak maksymalny pułap kar - powinnaś "miarkować" wysokość kar - tym wyższa, im bardziej niezbędna/ważniejsza dla Ciebie (obiektywnie) jest dostawa.

4

Moja standardowa wysokość kar to 0,2% za każdy dzień opóźnienia. Stosuję ją dość długo i nikt się nie czepia. Mało tego - płacą jak trzeba smile

5

marta566 napisał/a:

Jaką maksymalną karę

maksymalnie dotkliwą - adekwatną do przewinienia w opinii zamawiającego

6

Dziękuję za podpowiedzi, ja też zawsze robię 0.2% ale tym razem sprawa jest gardłowa i jak się dostawca spóźni z dostawą to leżymy dlatego chciałam dać 0.3%. Mam nadzieję że nie przesadzę smile

7

Na pewno NIE.

8

marta566 napisał/a:

Dziękuję za podpowiedzi, ja też zawsze robię 0.2% ale tym razem sprawa jest gardłowa i jak się dostawca spóźni z dostawą to leżymy dlatego chciałam dać 0.3%. Mam nadzieję że nie przesadzę smile

Policz koszty Waszego leżenia i dopasuj wielkość kar.

9

marta566 napisał/a:

na dostawy jak mi jest pilne to robię czasem i 0,5% i 0,8%. To moje warunki które musi przyjąć jeśli chce być Wykonawcą