1

Temat: nieuzupełnienie a zatrzymanie wadium

Szanowni Państwo.

Pouczcie mnie proszę, jaka jest teraz wykształcona praktyka.

Wykonawca nie uzupełnił w ogóle np. wykazu dostaw - zatrzymujemy wadium, no chyba że wykaże że nie z jego przyczyny.

Wykonawca uzupełnił wykaz dostaw, ale w dalszym ciągu nie potwierdza on spełnienia warunku - to zatrzymujemy wadium?

Zawsze uważałem że trzeba restrykcyjnie traktować ten przepis, bo inaczej stracił on by też sens, no więc uważałem, że trzeba zatrzymywać wadium nawet jak został uzupełniony dokument z którego dalej nie wynika spełnienie warunku.

Bardzo proszę o opinie.

2

Odp: nieuzupełnienie a zatrzymanie wadium

Niestety - idzie to w złą stronę - bo....

Nieudokumentowanie spełnienia warunków w postępowaniu przetargowym powoduje jedynie wykluczenie wykonawcy z postępowania, ale nie daje podstaw do zatrzymania wadium . Zamawiający może zatrzymać wadium jedynie w sytuacji, gdy wykonawca faktycznie i świadomie nie reaguje na wezwanie do uzupełnienia dokumentów ? orzekł Sąd Apelacyjny w Poznaniu

3

No więc właśnie, dzięki.

4

W Rzeczpospolitej z 15 kwietnia br. był bardzo przydatny artykuł: "Sankcja tylko w przypadku zawinionego działania" z powołaniem kilku bardzo ciekawych wyroków SN w przedmiocie zatrzymania wadium.

5

janek159 napisał/a:

Zawsze uważałem że trzeba restrykcyjnie traktować ten przepis, bo inaczej stracił on by też sens, no więc uważałem, że trzeba zatrzymywać wadium nawet jak został uzupełniony dokument z którego dalej nie wynika spełnienie warunku.

Ten przepis już stracił sens...