1

Temat: wartośc na zamienniki czy oryginały - tonery

Zastanawia mnie kolejna rzecz.

Jak Z. ma określić wartość zamówienia w przypadku tonerów gdzie dopuszcza zamienniki, które jak wiemy stanowią nawet 1/4 ceny oryginałów.

czy założyć ceny rynkowe oryginałów czy zamienników czy jak?

2

Odp: wartośc na zamienniki czy oryginały - tonery

Szacuję na oryginałach.

3

Jeżeli dopuszczasz zamienniki i jesteś przekonany, że dostaniesz oferty na zamienniki to jaki jest sens szacować na oryginałach? Zawsze wyjdzie nieadekwatny szacunek.

"Podstawą  ustalenia  wartości  zamówienia  jest  całkowite  szacunkowe  wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiają-cego z należytą starannością."

Wynagrodzenie wykonawcy - zapewne spodziewasz się zwycięstwa zamienników.

4

No właśnie i tu jest moja "należyta staranność", nie zaniżam ceny do szacunku a stosuję przelicznik na cenach maksymalnych, i niech mi ktoś zarzuci nienależyte oszacowanie przedmiotu zamówienia!? big_smile

5

Patrząc z innej perspektywy - zamawiający od 10 lat co rok robi przetarg na tonery i szacuje na cenach maksymalnych. Oferty zawsze ma w okolicach 25% szacunku. Patrząc na takie zestawienie - czy możemy powiedzieć, że to należyte szacowanie?
Dla mnie "szacunkowe" to "oczekiwane", "spodziewane".

6

Szacuj jak uważasz ja stosuję powyższe o czym pisałem.

7

Skoro kupujesz zamienniki to spokojnie możesz szacować na podstawie cen zamienników.

8

janek159 napisał/a:

Czy założyć ceny rynkowe oryginałów czy zamienników czy jak?

Uśrednić.

9

Ale ja Marcel nie chce zmieniać Twojej metody szacowania. Chcę tylko, żeby Janek szacował prawidłowo (wg przepisów).

10

Rozumiem.

11

Dzięki Psz za troskę. Teraz z doświadczenia wiem, że warto szacować przyjmując całość w odniesieniu do oryginałów. Ale to dlatego, że w przetargu w kryteriach oceniany poza ceną był udział oryginałów w całości i to skłoniło w większości do skłdania samych oryginałów.

No ale czytając, jak zwykle niestety okazuje się że każdy ma inne podejście do danej sprawy.

12

Zawsze możesz uwzględnić przy szacunku ceny tonerów jakie zakupione były w ciągu ostatniego roku.
Można szacunek uśrednić, tak jak to proponują inni.
Uważam, że dla sprzętu na gwarancji obligatoryjnie trzeba szacować ceny oryginałów. Dla pozostałego sprzętu uśredniona cena tonera (z uwzględnieniem zamienników).
Uwaga na wydajność. Może się okazać, że zamiennik jest w cenie podobnej do oryginału w przeliczeniu na wydajność.

13

no to ile jest sprzętu na gwarancji nie powinno mieć znaczenia skoro dla każdej z pozycji teoretycznie i tak jest dopuszczone złożenia zamiennika,

14 (edytowany przez jarosław 2014-05-21 12:50:39)

A to ciekawe z tymi oryginałami jako kryterium. Czy w taki sposób można preferować określona markę?

15

wskażesz tu naruszenie?

Też mnie to ciekawiło, owszem jest to preferowanie, ale kryterium odnosi się do przedmiotu, a opis dokonany zgodnie z art. 29.

16

Kryterium
cena 50%
skoda 50%

17

ha, ha, dobre,

no ale skoda lub równoważne,

18

No tak ale kupy się to nie trzyma.